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DIGEST:

Protest questioning Navy's requirement for bidders
in procurement of landing craft to supply price
breakdown of their bids is denied as requirement
is in accord with express language of 10 U.S.C. 7301
and its legislative history.

San Diego Marine Construction Corp. has protested the inclusion
in invitation for bids N00024-76-B-2046, issued by the Naval Sea
Systems Command, of a provision requiring bidders to submit cost
breakdowns of the various elements of their bids.

This procurement involves the purchase of fifty foot landing
craft mechanized workboats. Section C, paragraph 37a, of the solici-
tation states: "Every offeror shall submit with each copy of this
offer, a breakdown of each'price, * * *". The solicitation provides

that this information "* * * will be treated as business confidential
and will not be publicly disclosed."

The Navy bases its inclusion of this requirement for a price
breakdown on 10 U.S.C. 7301 (1970 ed.) which states in pertinent
part:

"Bids on construction: estimates required
(a) When advertising for bids for the con-
struction of any naval vessel, the Secretary
of the Navy shall require each bidder to file
with his bid the estimates on which the bid
is based."

San Diego Marine contends that the Navy improperly applies the
statute's requirements to the purchase of "* * * everything from a
punt to an aircraft carrier * * *." Moreover, the protester questions
whether Congress actually intended the act to apply to formally ac.ver-
tised procurement. In support of this position it points out that the
statute was enacted in 1946 when Congress may not have fully considered
the distinction between formally advertised and negotiated procurements.
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San Diego Marine also questions whether the cost information

supplied by a bidder is adequately protected from disclosure to

its competitors.

We see no basis to disagree with the Navy's adherence to the

requirements of 10 U.S.C. 7301 in the instant procurement. The

statutes' reference to "* * * any naval vessel * * *" would appear
to cover landing craft. In this regard, 1 U.S.C. 3 states:

"[t]he word 'vessel' includes every description
of watercraft or other artificial contrivance
used, or capable of being used, as a means of

transportation on water."

We also note that the act was reconsidered and revised in 1956

when it was codified as 10 U.S.C. 7301. Apparently the purpose

of the revision was to more clearly indicate that the statute

pertained to "* * * formal bids secured through advertising * * *."

S. Rep. No. 2484, 84th Cong., 2d Sess. 530 (1956).

Regarding San Diego Marine's question as to whether a bidder's

cost information would be adequately protected by the Government

from disclosure to others, we note that an adequate safeguard
against the improper disclosure of proprietary information is

provided by 18 U.S.C. 1905. See 51 Comp. Gen. 476 (1972).
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