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DIGEST:
1. Department of Defense employee's claim

for reimbursement of temporary quarters
subsistence expenses incurred incident to
transfer to new official duty station in the
Canal Zone is allowable where claimant
intended to move to family-type quarters
when they became available but lived in
permanent bachelor-type Government
quarters during 46 days of the 60-day
entitlement period.

2. The description of temporary quarters in
FTR para. 2-5. 2c and 2 JTR para. C8250
as "any lodging obtained from private or
commercial sources" does not prohibit the
payment of temporary quarters subsistence
allowance when permanent-type Government-
owned quarters are occupied temporarily.

This is in response to a request by the Per Diem, Travel,
and Transportation Allowance Committee, PDTATAC Control
No. 75-34, for an advance decision whether Mr. John Castaneda
is entitled to temporary quarters subsistence expenses for the
cost of lodging, meals, and laundry incurred for the period of
July 16 through August 30, 1974, during which time he occupied
Government-owned quarters.

The pertinent facts as they appear in the record are that
Mr. Castaneda Was transferred to his new official duty station at
the Defense Mapping Agency in the Canal Zone effective July 2,
1974, to be joined later by his wife and two children. Upon ar-
riving in the Canal Zone on July 2, 1974, he was assigned to
quarters which were acknowledged to be for transient personnel,
and he remained in those quarters until July 16, 1974, when he
was assigned to permanent-type Government quarters suitable
for a bachelor or unaccompanied employee of his grade level.
Upon- arrival of dependents on November 1, 1974, the employee
and dependents continued to reside in these quarters, on a tem-
porary basis, by special permission of the Housing Officer until
November 29, 1974, when family quarters became available.
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Mr. Castaneda had been authorized 60 days temporary
quarters subsistence expenses (TQSE) under the provisions of
5 U. S. C. § 5724a(a)(3) (1970) and was paid this allowance for the
period of July 2 through July 15. 1974. Yet, his claim for ex-
penses incurred from July 18 through August 30, 1974, was not
acted upon because of uncertainty as to his entitlement to TQSE
for a period in which he occupied permanent, Government-owned
quarters rather than temporary, non-Government-owned quarters.
Moreover, beginning on July 16, 1974, a regular monthly payroll
deduction was initiated as a rental charge for the quarters
Mr. Castaneda began to occupy on that date. Yet, the record
also indicates that from the time he accepted this assignment of
quarters until the time his family joined him, Mr. Castaneda
manifested, both by word and action, his belief that he occupied
these quarters solely on a temporary basis.

As mentioned above, section 5724a(a)(3) of title 5, United
States Code, authorizes the payment of subsistence expenses
Incurred by an employee "while occupying temporary quarters.
In an attempt to describe what is meant by "temporary quarters,
the implementing regulations, see Federal Travel Regulations
(FPMR 101-7) part 5 (May 1973) and 2 Joint Travel Regulations
para. C8250 (change 75, December 1, 1971), provides as follows:

"Temporary quarters refers to any
lodging obtained from private or commercial
sources to be occupie temporarily* *
(Emphas is added.)

The uncertainty as to Mr. Castaneda's entitlement to the allowance
arises because of confusion over the significance of the phrase
"obtained from private or commercial sources. " One argument
asserts that since Mr. Castaneda lived in Government-owned,
permanent-type quarters his lodging was not "obtained from private
or commercial sources, " and therefore he is not entitled to the al-
lowance. On the other hand, the opposing argument holds that the
controlling factor in this case is Mr. Castaneda's intent at the time
he was occupying the Government-owned quarters, and since he
viewed these quarters as only temporary until permanent-type
family quarters became available, the quarters were in fact only
temporary and he is therefore entitled to the allowance. Thus, the
question here is whether Mr. Castaneda was occupying "temporary
quarters" as defined in the pertinent regulations and as construed
in our decisions.
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Yet, the term "Temporary quarters" is not defined either
in 5 U. S. C. S 5724a(a)(3) or in the implementing regulations,
FPMR 101-7 and 2 JTR para. C8250. Therefore, in past
decisions we have stated that a determination as to whether or
not a particular living arrangement constitutes temporary quar-
ters depends on the facts of each case, giving weight to the
expressed intent of the employee as manifested at the time the
quarters in Question are occupied. See 47 Coinp. Gen. 84 (1967);
B-173585, September 17, 1971; and B-184618, April 16, 1976.

In this case, Mr. Castaneda gave sufficient evidence of his
intent to occupy the Government-owned quarters on a temporary
basis until such time as family-type quarters became available.
However, the question remains whether one who occupies
permanent-type, Government-owned quarters on a temporary
basis is precluded from receiving TQSE because the regulations
require that lodging be obtained from private or commercial
sources,.

Prior to change 38, dated August 1, 1968, 2 JTR para. C8250
provided basically as noted above. However, beginning with
change 38 and continuing through change 52, dated January 1, 1970,
Para. C8250 dropped the requirement that lodging be obtained in
private or commercial facilities. " This change was apparently

initiated so that the language in 2 JTR para. C8250 would be the
same as that found in Bureau of the Budget (BCB) Circular
No. A-56, section 2. 5b(3) (revised June 26, 1969).' However,
with change 75, dated December 1, 1971, the disputed phrase,
"lodging obtained from private or commercial sources' was added
to 2 JTR para. C8250, apparently to reflect the language in the
then most recent version of BOB Circular No. A-56, section 8. 2c,
dated September 1, 1971. Yet, we do not believe that the addition
of this phrase, so similar to the earlier discarded one, was meant
to preclude the payment of TQSE to those who occupy Government-
owned quarters on a temporary basis.

In explaining the purpose of the changes in what was now
entitled Office of Management and Budget Circular No. A-56
(revised September 1, 1971), the "Summary of Changes" stated
that there had been:

"* * * an alteration of the wording in 8. 2c
to make it clear that reimbursement may be allowed
even though commercial quarters are not occupied."
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In other words, the phrase in euestion was added in order to
autborlze the payment of T'QSk evvcn in thcse situataons where
commercial quarters wcre not utilized. Ther.fore, it as clear
that the phrasi' was not intended to bc r,:strtcticre, but wvas in fact
intended to allow enploye's gir rcattr flexibility in choosing their
temporary csuarters, even if it meant using Governmemnt-owned
quarters.

Aeeordingpy, since the General SIrvices Adnninlstration's
Federal Travel Regulations adopted the same language as that
used in Cffice of -Manz.gerient and Budget Circular No. A-560
stection E. 2c, supra, It can be assurned that the sarne overall
result was int;7piY3. Thererfor, since payment of the allowvance
is not prohibited by the applicable regulations, and since
Mr. Castzaneda orly intended to oceupy the cluartt-rs ten-porarily,
he may be rcirnbursed for his p rses for the period July 16
to August 30, 1974. if otherwise correct.

R.F.KELLER
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