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. MATTER OF: Mg, Patricia C, Reed - Relocation expenses
Incident to RIF reemployment by different
agency at new location,

DIGEST: The relocation expenses prescribed under 5 U. S, C.
§6¢ 5724a(c) and 5724(e) may be paid by the gaining
or losing agency to -an-employee separated by a
RIF and reemployed within 1 year at another
geographical location, as though the employee
had becn transferred in the interest of the Gov-
ernment without a break In service. However,
the losing and gaining agency must agree as to
which will be responsible for such costs,

This action concerns a request by Mr. R, F., Wisniewski,
the Manpower Administrator of the Selective Service System,
as to the propriety of their determination to refuse to pay the
relocation expenses of Mrs, Patricia C. Reed by a Reduction
in Force action (RIF) where subsequent to her separation she

‘was reemployed within 1 year by ancther government agency at

a different locale,

The record shows that Mrs, Reed was hired by the Selective
Service System to work in Cconto, Wisconsin, in May of 1968,
In November of 1972, the Cceonto office was co-located in Marinette,
Wisconsin, approximately 13 miles distance, At that time she
drove to Marinette to work until June of 1873, at which time
her position was terminated due to a RIF by the Selective
Service System. On February 25, 1974, Mrs. Reed cbhtained
employmcent with the Naval Reserve Center in Green Bay, Wis-
consin. Dy letter of March 3, 1975, she requested information
from the Selective Service System whether they would reimburse
her for moving expenses if she moved her family to Green Bay,

The Comptroller at the National Headquarters of the Selective
Service System advised that it is the policy of the National Head-
quarters not to approve the payment of relocation expenses of a
former employee separated by a RIF when hired by ancther
agency and that no cxception should be made in the case presented,
Also, the denial of the request of Mrs. Reed was based vpon
the accepted interpretation of the Federal Travel Regulations
(FPMR 101-7) para. 2-1,5d(2) (May 1973), which provides a8 follows:
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"(2) Reemployment after separation. A .
former emplcyee scparated by reason cf reduction
in force or transfer cf functiorn who within 1 year of the
date of separation is reemplcyed by an agency for a
nontemporary appointment effective on or after July 21,
1868, at a different permanent duty station from that where
the separation occurred, may be allowed and paid the ex-
penses and cther allowances (excluding nontemporary
storage when assigned to an lsclated permanent duty station
within the centermincus United States) in the same manner
~ a8 though he had been transferred in the interest of the Gov~
- _ ernment to the permanent duty station where re-employed,
« e from the permanent duty station where separated, without a
3! "break in service, and subject to the eligibility limitations as
" prescribed in these regulations. "

‘The National Headquarters of the Selective Service System
also cites 53 Comp. Gen. 88 (1873) to suppert its interpretation
of the Federal Persconnel Management Regulations., That deci-
sion quoting from the syllabus provides that:

“The phrase 'in the same manner! contained in 5 U.S,C.

§ 5724a(c), which authorizes payment of travel, trans-
portaticn, and relocation expenses to a former employee
separated by reduction in force or transfer of function and
reemployed within 1 year, &s though the employee had

been transferred in the interest of the Government without
a break in service to the reemployment location from the
separation lecation, when constreed in conjurction with

5 U.S.C., § 5724(e), which provides sirm:ilar expenses

for employees transferred from cne agency to ancther
because of reducticn in force or transfer of functicen,
permits payment of costs in whole or in part by the gain=-
ing or losing agency, as agreed upon by sgency heads.
Therefore, whether relocation benefits are prescribed under
¢ 5724a(c) or § 5724(e), they may be paid by the gaining

or losing agency within a l-year period. 51 Comp. Gen. 4,
52 Con‘*;p. Gen. 345, and B-1725%24, June 8, 1872, over-~
ruled, i

Section 5724alc) of title 5, United States Code, provides that
a former employee separated by reascn of reduction in force
or transfer of functicn who is reemployed within 1 year to a
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non-temporary appointment at a different geographical location
may be allowed travel, transportation and relocaticn benefits

Yin the same manner as though he had been transferred in the
interest of the Government without a break in service to the
Yocation of reercployment from the location where separated.
The Selective Service System has concluded that no allowance
would be authorized by their agency. Section 5724(a) of title 5

of the United States Code provides that the travel, transportation
and relocation cxpenses of an employee who is transferred from
cne rgency to avother because of a reduction in force or transfer
of function may be paid in whcle or in part by the gaining or
losing agency as the heads of the agencies decide. The language
of section 5724(e), as well as the Federal Travel DRegulations,

is permissive and vests broad discretion to the individual agencies
fnvolved in determining whether or not a reimbursement of
relocation expenses may be made to an employee who is scparated
by a RIF and reemployed within 1 year at ancther gecgraphical
location,

Mrs. Reed may wish to submit her claimto the Naval Reserve
Center for its consideration pursuant to 5 U. S, C. § 5724(e), and

ReF.KELLER

{Deputy  Comptroller General
of the United States





