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MATTER OF: Clarence R. Foltz - Per dier. for
lodging in noncommercial quarters

DIGEST: nEmployee may not be paid per diem under the
lodgings -plus system based on payment of $1.4
per night for lodging at home of son's neighbor
absent inlformation showing that the $14 arr.mount
reflects additional expenses incurred by host as
a resu-lt of the employee's stay. Hlowever, the
agency rnay issue regulations providing that,
when it is known in advance that emnployees will
lod1e with friends or relatives, it may deterroine
that the lodgings-plus system is inappronriate
ard establish specific per diem rates under FTR
para. 1-7. Sc.

MD'r. R. G. Enrdley, Chief, Accourtin^gC ard Finance Division,
OTfice of thie con;ptroller, Dejfense ;,up:;1y Agrenc- (t43'L'), rec-vested
a decision coricerring the aflowability of Clr. Clarc.nce P.. Foltz'
claimn for per diem, incident to his te-mpcrrry Lb t ig-reent in
Rvichmondl, V>ir.7inia, during February 12.- ini '- to such duty
MvIr. Foltz spett 2 of the 3 nights or *-. i-ic lhr were recquired
in Roancke, Virginia, where he st c -ith h's- sC n's rne.i-or. The
propriety of cyonuptinrg the per d'iej- alloavace unueir thae lodrings-
plus systerm, on the basis of the $14. ad---ourt unt tc tie son's neighbor
for lodgings for eaclh of the 2 nigaht- i. cesticne7 since the *Cearters
were in a private residence and the -rn-;ount pr 1 si,-htly exceeds the
amount paid by T.Tr. Foltz for corninerci.-al zcccron:x---odations for tlie
intervening nigiht.

In reouesting an opinion concer-ning Nr. FIi'ot7' per dienm
entitlement, J3S- cites our decisicn 52 (2- o p. Cen. 78 (1°72) which
held that clainms involving noncot mrerci. 1 V {'mgs should be sup-
ported by irnfrmiatiovn irndicating t'n.t o l i, charges are the result
of expeusius in:curredi by the partv provicoiYir 'nhe l0odig. The agency
states that ccn:piiance with this decisiors is administrativelny burden-
somne in view of the difficulty involved in verifyinrg the required cost
informnation. The JOSA suggests that per diem allowances payable for
lodgings at noncomn.-ercial establishments- be based instead on the
"lowest aml 0ount charngd for a suitable accommodation available in
any commercial loding within a reasonable distance of the temporary
or newly assi-ned duty statiorn. ' It is suggested that in the event an
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employee accepts noncommercial lodgings at a higher cost, he be
obliged to submit the type of substantiating documentation referred
to in 52 Comp. Gen. 78, supra.

Paragraph 1-7. 3c of the Federal Travel Regulations (FPMR
101-7) (May 1973) as in effect at the date of Mr. Foltz' temporary duty
assignment and at the present time, provides as follows regarding the
agency's responsibility for prescribing individual rates when lodgings
are required:

c. When lodarinc{s are required. For travel
in the conterminous United 1Aatcs when lodging away
from the official station is required, agencies shall
fix per diem for emplcyees partly on the basis of the
average amount the traveler pays for lodgings, To
such an amount (i. e., the average of arnounts paid for
lodging while traveling on official business during the
period covered by the voucher) shall be added a suitable
allowance for meals and miscellaneous expenses. The
resulting amount rounded to Lte next wnui." dUl Ja ,£r 'Li

result is, not in excess of the maximum per diem, shall
be the per diemi rate to be applied to the traveler's reim-
bursemnent in accordance with the applicable provisions
of this part. If the result is more than the maximium per
diem allo.w7able, the maximum shall be the per diem al-
lowed. NIo minimum allowance is authorized for lodging
since those allow-%ances are based on actual lodgTinrg ex-
penses. leceipts for lodging costs may be required at
the discretion of each agency; ho,.ever, employees are
required to state on their vouchers that per diem claimed
is based oIn the average cost to him for lodging while on
official travel within the coLterminous United States
during the period covered by the voucher. An agency
may determine that the lodgings-plus system as pre-
scribed herein is not appropriate in given circumstances
as when cuarters or meals, or both, are provided at no
cost or at a nominal cost by the Government or when for
some other reason the subsistence costs which will be
incurred by the employee may be accurately estimated
in advance. In such cases a specific per diem rate may
be established and reductions made in accordance with
this part provided the exception from the lodgings-plus
method is authorized in writing by an appropriate official
of the agency involved. "
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Our holding at 52 Comp. Gen. 78, sunra, did not involve payment
of a per diem allowance under the above-quoted authority. RIather,
it involved the payment of a temporary Quarters allowance incident
to an employee's permanent change of station. Pointing out that the
applicable regulation provided for payment of a temporary quarters
allowance based upon actual receipts, we stated:

"We point out that in the past we have allowed
reimbursenent for charges for temporary quarters
and subsistence supplied by relatives where the
charges have appeared reasonable; that is, where
they have been considerably less than motel or
restaurant charges. It does not seem reascnable
or necessary to us for en-,ployees to agree to pay
relatives the same amnounts they would have to pay
for od.giiJ i in m -otels or meals in restaur.nts or to
base such payments to relatives upon maximurnm
amounts which are reimbursable under the rcgu-
Rations. Gf course, wbs't is reasonable dcepencs

on the circumstances of each case. The number
of individuals involved, whether the relative had
to hirt_ extra help to provide lodging and uials, the
extra work performed by the relative and possibly
other factors wvould be for consideration. In the
claims here involved as well as similar claims we
believe the employees should be required to support
their claims by furnishing such information in order
to permit determinations of reasonableness."

The above rule, which has been applied in B-180623, Augrust 14, 1975,
and B-1021035, lNovemnber 7, 1!D74, is dictated by the lannguage of para-
graph 2-5.4 of the FTY17 which, in part, limits reimbursenient for
occupancy of temporary quarters to subsistence expenses actually
incurred.

We believe that the principles expressed in 52 Comp. Gen. 78,
supra, are generally applicable to the determination of a per diem
rate for oth.er than temporary quarters subsistence expenses. How-
ever, the language of paragraph 1-7. 3 of the FTIi', quoted above, and
the language of that regulation as revised effective play 19, 15975,
permit the establishment of a "specific per diem allowance" upon an
administrative determination that the lodgings-plus system is in-
appropriate to a given set of circumstances.
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We have recognized that the lodgings-plus system may well be
inappropriate in the situation where an employee occupies a trailer
or other recreational vrehicle in lieu of commercial facilities while
on a temporary duty assignment. In such cases we have held that it
would be appropriate for the agency involved to establish a specific
per diem rate to be pzid in coiection vith the employee's occupancy
of a mobile homne or sinnilar accommodation. B-175322, April 28,
1''72, and L3-17831O, June 6, 1973.

In line wvith thle cited cases we believe it would be appro-priate for
DSA, as wv-ll as other agencies, to estaiblish a specific per diem rate
when it is knolwnl in advance that emplovees will not use con-r.aercial
facilities but st.ay writh friends or relatives. WVie cdo not, however,
agree with D2S.A's sur;:gestion thatt the per diem rate payahle shcauld
be based on thlh aonest amount charrged for suit-able comm-Yiercial Pc-
coln"rno!Daticns in tile area, e\en vhiere the agency is -ustified in
establishing a specific per darenj rate undier 1-7. 3c of the '-. As
was state,- in 52 C'omp. Gen. 73, suinra, it is n eitlher necessary nor
reasonable for an emrnployee to pay com.inmcrcil rates 'Lo fricnd's or
relatives for lcinrs or me lls. In our c-pl.nion, a rcasonrs.blh basis
tor rcifrircis V~ 1 iiwes for Te use o no cm ;- e"- 'l
lodgin-s or mnels woul bOe an aniount considcrably less than notel
or resta-;ur-ant chargeS.

In view of the above .10r. Foltz mnay not be paid a per diem
allowance based on the 1$14 d.aily amount claiimed as lodging expenses
inasmnuchi as t'hat rate appears to hlave been desiglned to assure his
recovery of a rnzaximauml, per diern allo-kvwance and inasmrulch as he has
* providedcl no inforlat,.on indicating thiat the $14 amnout bcars any
relation to the ac<1Iitional ex-Spense incurred by his, son'.s nre'ig'hbor as
a result oI his stcly. 'Ihe ag encly shou),ld request Yir. Foltz to supply
additional infrormatioln wlhich will perm, it it to mcake a deterrmination
of a reasonabdl- lodging cost for tihe purpose cf computing the per
diemn allovw7-ance in accordance with the guidc!elines in 52 Comp. Gen.
78. In corder to facilitaite the processingr of clainls for per diem in
the future, LUS.YA may issue regulations under 10'TI § 1-7. '3c providing
for establishment of specific per dinm. rates in situations whiere em-
ployees will lJge wit", friends or relatives.

Comptroller General
of the United States
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