
FILE: B-183438 DATE: June 2, 1975

MATTER OF: Hydro Fitting Mfg. Corp.

DIGEST:
1. Telegraphic bid transmitted to procuring agency before

bid opening but not transcribed due to Government Telex
machine malfunction cannot properly be classified as
lost bid as protester can establish, without use of self-
serving statements, time of bid transmission and receipt
as well as contents of bid.

2. Untranscribed telegraphic bid (due to Government Telex
machine malfunction) should not be rejected as late bid,
even though ASPR § 7-2002.2 appears to indicate opposite
result in determining possible mishandling by Government
due to lack of requisite acceptable evidence of time of
receipt and question concerning whether "receipt" occurred,
since to do so would contravene intent and spirit of late
bid regulation. Conclusion is reached in view of fact
that mishandling in transcription of telegraphic bid and
resultant failure of Government installation to have
actual control over bid or evidence of time of receipt
does not appear to have been contemplated by ASPR
§ 7-2002.2.

On February 3, 1975, the Defense Supply Agency (DSA), Defense
Construction Supply Center (DCSC), Columbus, Ohio, issued invita-
tion for bids (IFB) No. DSA700-75-B-1579 as a 100-percent small
business set-aside for bids on 19 contract line items (CLINs
0001 through 0019) of Federal Supply Class Code 4730. CLINs
0020, 0021 and 0022 were added by amendment No. 0001, issued on
February 5, 1975. Section "C," paragraph C01 of the IFB authorized
telegraphic bids.

Hydro Fitting Mfg. Corp. (Hydro), at 4:45 p.m. on
February 28, 1975, transmitted a telegraphic bid to DSA. The
telegram was acknowledged by the automatic "reply back" system
of the DSA Telex receiver, the DCSC automatic acknowledgment
appearing at the beginning (acknowledging a proper hook-up) and
end (acknowledging receipt) of Hydro's copy of its telegram.
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Bid opening took place at 10:30 a.m. on March 5, 1975. The
abstract reveals that seven bids were received and opened, but
Hydro's name does not appear among the seven bidders listed. On
March 10, 1975, an envelope postmarked in El Monte, California,
on March 6, 1975, the day after bid opening, was received at DSA.
The envelope was identified as a confirming bid on the IFB in
question but, according to DSA, did not identify the bidder.
Since the bidder was not identified and DSA had no record of any
telegraphic bids having been received under the IFB, the envelope
was opened for the purpose of identifying the bidder. Inside the
envelope was a copy of what purported to be a telegraphic bid sub-
mitted by Hydro at 4:45 p.m. on February 28, 1975, together with a
properly signed bid. Hydro has stated that it sent the confirming
letter as a matter of course, before learning that its telegraphic
bid had not been received.

Hydro, upon learning that its telegraphic bid had not been
recorded on the abstract, questioned DSA as to the reason therefor.
DSA's investigation of this matter revealed that the Digital Branch
at DSA had no record of the telegraphic bid but that the Telex
machine was out of order from sometime after 3:30 p.m. until about
midnight on February 28, 1975. DSA states that:

"* * * There is no record of incoming messages during
this period because the Telex machine ran out of paper
and the tape was jammed but it continued to acknowledge
incoming messages * *

Hydro was then informed that its telegraphic bid was not
received and could not be considered for award purposes because
of the difficulties with the Telex machine. Hydro, having sub-
mitted what would have been the lowest bid on CLINs 0009 through
0012, 0013 through 0017, 0020, 0021 and 0022, protested to our
Office DSA's rejection of its bid.

The facts of this matter are not in dispute. DSA states
that "There can be little doubt that the telegram was received
and acknowledged by the Digital Branch * * * on 28 February 1975
but was not recorded because the Telex machine ran out of paper
and the tape jammed." DSA, however, has taken the position that
Hydro's telegram should be regarded in the same manner as a lost
bid and not considered for award. DSA argues further that, even
if the telegram is not considered as a lost bid, it could only be

-2



B-183438

considered for award as a late bid under clause C39 of the IFB,
entitled "LATE BIDS, MODIFICATIONS OF BIDS OR WITHDRAWAL OF BIDS,"
since it clearly was not received in the bid opening room by 10:30
a.m. on March 5, 1975.

As a result of Hydro's protest, DSA is withholding the making
of any awards under the IFB until our Office has decided this
matter. For our Office, this appears to be a case of first
impression.

DSA first seeks to reject Hydro's bid as a lost bid, relying
on the following previous decisions of our Office--B-170437,
August 10, 1970; B-167369, September 18, 1969, and B-166973,
June 26, 1969. In each of these cases, the ostensible bidder had
complied with all of the requirements of the particular invita-
tions dealing with the timely submission of bids, but the bid had
been lost after being received at the procuring activity prior to
bid opening. In each case, notwithstanding the fact that the
ostensible bidder produced a receipt for certified mail evidencing
that an envelope had been mailed to and received by the procure-
ment agency, the receipt did not show the contents of the envelope
or the mailing time. In those circumstances, we concluded that it
would not be reasonable or permissible to allow the ostensible
bidder to resubmit the bid for award purposes. We felt that award
on the basis of self-serving statements as to the contents of the
bid would not be consistent with the maintenance of the competitive
bidding system. See, also, B-149981, October 25, 1962.

In our opinion, however, the case at hand can be distinguished
from the lost bid cases and should not be governed by the results
there. The facts here eliminate the situation extant in the lost
bid cases--the attempted resubmission of a bid through self-serving
statements as to what exactly a lost bid contained. Here, Hydro
has produced a copy of the acknowledged telegraphic bid which was
sent to DSA. The copy of the telegram contains the contents of
the bid, the time of the hook-up with the DSA Telex, the time of
transmission, and DSA's acknowledgment of receipt symbol. In our
opinion, this evidence clearly establishes the time of bid trans-
mission and receipt, as well as the contents of the bid. In
support of this, we observe that Hydro was unaware of the time
frame within which the DSA Telex was inoperative when it sent the
confirming copy of its bid to DSA. In our opinion, this fact
precludes any doubt that the copy of the telegram purporting to
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be Hydro's bid is authentic and represents the bid transmitted
to DSA prior to bid opening.

Moreover, we disagree with DSA's position that since Hydro's
bid was not received in the bid opening room by 10:30 a.m. on
March 5, 1975, it must necessarily be treated as a late bid.
Armed Services Procurement Regulation (ASPR) § 2-303.1 (1974 ed.)
states:

"Bids received in the office designated in the
Invitation for Bids after the exact time set for
opening are 'late bids.' A late bid * * * shall be
considered only if the circumstances outlined in the
provision in 7-2002.2 are applicable."

ASPR § 7-2002.2 (1974 ed.) prescribes the use of the following
clause, which was utilized in the IFB as clause C39, mentioned
above, which states in pertinent part:

"(a) Any bid received at the office designated
in the solicitation after the exact time specified
for receipt will not be considered unless it is
received before award is made and either:

* * * * *

(ii) it was sent by mail (or telegram if
authorized) and it is determined by the
Government that the late receipt was due
solely to mishandling by the Government
after receipt at the Government installation.

"(c) The only acceptable evidence to establish:

* * * * *

(ii) the time of receipt at the Government
installation is the time/date stamp of
such installation on the bid wrapper or
other documentary evidence of receipt
maintained by the installation."
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DSA, relying on the above-cited provisions, has stated that:

"Since receipt of the telegraphic bid in question
cannot be established by the time/date stamp or other
documentary evidence maintained at this Center, the
telegraphic bid does not qualify for consideration
under Clause C39 * * *."

In the past, our Office has construed ASPR § 7-2002.2
(formerly ASPR § 2-303.2) as authorizing the consideration of a
late bid which arrived at a Government installation in sufficient
time prior to bid opening to have been timely delivered to the place
designated in the invitation. However, in the cases consideredbids
did not reach the designated bid opening office until after bid
opening due to mishandling on the part of the installation. See 46
Comp. Gen. 771 (1967); 43 id. 317 (1963); B-165474, January 8, 1969;
B-163760, May 16, 1968; and B-148264, April 10, 1962. In these cases,
the time/date stamp on each bid wrapper was used to establish timely
receipt at the Government installation. In the instant situation,
there is neither the bid nor a time/date stamp or other documentary
evidence of receipt maintained at the installation to establish
receipt. Therefore, argues DSA, the test of ASPR § 7-2002.2(c)(ii)
has not been met and Hydro's "late" bid cannot be considered.

We agree with DSA in that a reading of the regulation as
implemented in the invitation would correctly appear to authorize
not considering the confirming telegraphic bid of Hydro submitted
after bid opening. Not only is the requisite acceptable evidence
of time of receipt nonexistent but, despite D5A's statement that
the original telegraphic bid was received and acknowledged, we
believe that whether there was "receipt" in the context of the
regulation is questionable. In this regard, consideration of a
late telegraphic bid is permitted only if late receipt was due
to mishandling by the Government after receipt at the Government
installation. That mishandling by the Government occurred here
is, we believe, clear. But, in our view, the regulation contem-
plates, and our decisions thereon have involved, instances where
a tangible bid was mishandled after physical receipt.

While this may be the case, we believe that strict and literal
application of the regulation should not be utilized to reject a
bid where to do so would contravene the intent and spirit of the
late bid regulation. The regulation insures that late bids will
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not be considered if there exists any possibility that the late
bidder would gain an unfair advantage over other bidders. In
addition, "* * * The purpose of the rules governing considera-
tion of late bids is to insure for the Government the benefits
of the maximum of legitimate competition, not to give one bidder
a wholly unmerited advantage over another by over-technical
application of the rules." 42 Comp. Gen. 508, 514 (1963); and
B-157176, August 30, 1966. This belief is particularly proper
here because, in our view, the current regulation did not con-
-template the instant circumstances, i.e. mishandling in .the
transcription of a telegraphic bid and the resultant failure of
a Government installation to have actual control over the bid
or evidence of time of receipt.

Hydro has produced an acknowledged copy of its transmission
to DSA with the time of transmission at the bottom of the message.
This copy represents the best evidence available and establishes
both the receipt and time/date of Hydro's bid. Moreover, the
authenticity of the telegraphic copy of Hydro's bid seems to be
buttressed by the mailing of the confirming copy prior to the
time Hydro could have known of the DSA Telex malfunction. Based
upon this evidence, we conclude that Hydro's telegraphic bid was
not timely considered for award purposes due solely to Government
mishandling within the intent and the spirit of the late bid
regulation. Accordingly, Hydro's telegraphic bid should be
considered for award. We reach-.no conclusion as to the possi-
bility of mistake in Hydro's bid on CLINs 0020, 0021 and 0022.

Deputy Comptroller Genera
of the United States
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FILE: B-133972 DATE: JUN 2 1975

MATTER OF: Charles E. Lane - Request by
temporary employee-for military leave

DIGEST: Temporary limited employees of the Federal
Government are not eligible for military
leave as authorized by 5 U.S.C. 56323 (1970).

This decision is in response to a grievance
by Mr. Charles E. Lane, 1018 Essex Street, Lawrence,
Massachusetts. Mr. Lane states that he was denied
military leave by his employer, the Portsmouth Naval
Shipyard, Portsmouth, New Hampshire.

Mr. Lane was employed by the Boston Naval
Shipyard, Boston, Massachusetts, until June 28, 1974,
at which time his employment ceased due to a reduction
in force caused by closure of the base. Effective
July 1, 1974, Mr. Lane received a temporary appoint-
ment with the Portsmouth Naval Shipyard which had a
termination date of Sapterner 30, 1974.

Mr. Lane is a Staff Sergeant in the United States
Army Reserves. He received orders sending him to
annual training for the period of August 18 through
31, 1974. Although we do not have before us a
certificate indicating Mr. Lane's completion of
service for that period, such a certificate is not
necessary for the purposes of this decision. Mr. Lane
requested and was denied military leave for the period
of his annual training. As a consequence he used 11
days of annual leave which he claims should have been
military leave and not charged against his leave
record.

Our Office has previously held that the Congress,
in restricting eligibility for military leave to
"permanent and temporary indefinite" employees
(5 U.S.C. §6323 (1970)), excluded from eligibility
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employees having part-t-me, intermittent, and

temporary appointments or periods of less than 1

year. 46 Comp. Gen. 72 73 (1966). Although

Mr. Lane had previously been eligible for military

leave, as a result of h B removal during a reduction

in force, he lost that ligibility. His subsequent

temporary appointment f r less than 1 year does not

carry with it eligibili y for military leave.

In view of the abo e, Mr. Lane's request for

military leave with pay and restoration of his

annual leave is denied.

aPlaKELM

tI*pt7 Comptroller General
of the United States
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