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Reimbursement of registration fees

DIGEST:
Voucher covering reimbursement of Government employee
for registration fee for Operations and Maintenance
Seminar held by Federal agency which covered two
business luncheons, one business dinner and coffee-
breaks may not be paid since appropriated funds may
not be used for costs of meals or refreshments fur-
nished Government employees and under present record
question arises as to whether fee may be considered
registration fee.

This decision to Mr. E. L. Carney, a disbursing officer of
the Department of the Army, Tulsa District, Corps of Engineers, is
in response to his letter dated August 20, 1974 (ref. SWTDC-F),
forwarded here on October 22, 1974, from the Per Diem, Travel and
Transportation Allowance Committee (PDTATAC Control No. 74-42)
requesting an advance decision as to the propriety of paying certain
unpaid vouchers covering reimbursement of registration fees. The
decision also governs the validity of payments made on similar paid
vouchers.

Mr. Carney states that the Southwestern Division Office has
directed that the Tulsa District recoup amounts paid to employees
for reimbursement of registration fees charged for the Operations
and Maintenance Seminar held at the Hilton Inn, Tulsa, Oklahoma,
October 29 - November 1, 1973. The seminar was held pursuant to
instructions issued by the Acting Division Engineer and a registra-
tion fee of $20 was charged for attendance which covered two business
luncheons, one business dinner and coffeebreaks. He also advises
that the hotel provided meeting rooms.

Mr. Carney further states that the instructions for recoupment
are based on a decision by the Department of the Army in an indorse-
ment dated July 19, 1974, which states in part that "* * * Army

commands, agencies and activities have no current authority to charge
registration fees for sponsored meetings." In clarifying this
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decision th* P4tment of the Army stated that the applicable
regul.tioan ' 37-136 para. 3-43a) is intended to preclude both
military and civilian Army activities from charging registration
fees for sponsored meetinjs and that revision of the paragraph
would be accomplished in the next change.

The disbursing officer believes that the decision by the Depart-

ment of the Army should not apply retroactively. Specifically, the

disbursing officer quotes the following regulations as being

applicable:

2 JTR para. C9009 (change 86, December 1, 1972)

"1. GENERAL. Only those expenses necessary to
accomplish the purpose of the attendance may be author-
ized or approved for reimbursement. Registration fees or
similar fees, which are a condition precedent to

- attendance at such meeting, are reimbursable expenses
(26 Comp. Gen. 53). Fees and dues required for membership
of officers and employees of the Government in societies
and associations are not payable from appropriated funds

unless such payment is authorized by specific legislation.
This prohibition does not preclude a Federal agency or
activity from paying membership fees or dues from appro-

priated funds when the membership in a society or an associa-
tion is determined to be in the interest of the Government
and the membership is in the name of the agency or activity
and not in the name of an officer or employee (31 Comp.
Gen. 398; 33 Comp. Gen. 126). Expenses for entertainment,
social events, and other personal items of expense in con-
nection with attendance at meetings are not reimbursable
except when they are inseparable from attendance at the

functions of the meeting.

"2. LMICKEON AND BANQUET CHARGES. Registration fees

for attendance at meetings sponsored by Federal agencies and
private organizations which include a charge for luncheons
or banquets are considered expenses incident to the perform-
ance of official travel whether or not travel is involved.

The luncheon or banquet charge is nor to be excluded from the
total registration fee if such charge is an integral part of
such fee. When a luncheon or banquet cost is a separate item

of expense, reimbursement may be allowed if formal business
of a conference or meeting is continued through such. a meal or
full participation in the purpose of a conference or meeting
requires attendance at such a meal at which there are scheduled

C> formal discussions, lectures, or speeches and an exployee [sic]
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is not free to partake of meals elsewhere without being
absenjfrom essential conference or meeting business. If
official travel is involved, an appropriate deduction will
be made from the per diem as provided in par. C8101-2e and
3e. Reimbursement is not allowed for a separate charge for
a meal that is primarily social in nature or an entertain-
ment interlude."

2 JTR para. C3050 (change 78, April 1, 1972)

"1. GENERAL. Employees may be afforded the time and
opportunity to attend and participate in meetings of recog-
nized professional organizations in order to maintain and
further their professional competency. * * * Attendance at
Government expense will be limited to those employees who
will benefit most and/or whose attendance can be justified
as being in the interest of the Department of Defense.

* * *. * *

"3. MEETINGS AND CONFERENCES CONDUCTED BY OR ON
BEHALF OF THE FEDERAL GOVERNPENIT. Attendance at meetings,
conferences, seminars, and similar activities that may be
authorized under the same conditions that apply to normal
temporary duty assignments include the following and
comparable situations:

"1. meetings convened, sponsored, or cospon-
sored by a Federal Government department or agency where
attendance of an employee is required in the performance
of official duties;"

In view of the preceding regulations, the disbursing officer is
of the opinion that the requirements of the Joint Travel Regulations
have been met except for the possible questions of whether South-
western Division Corps of Engineers as the convening authority falls
within the definition of a "Federal Government department or agency"
and whether this type conference is considered a meeting of a recog-
nized professional organization.

In our opinion the Southwestern Division Cor-s of Engineers
falls within the definition of a Federal Government denartment or
agency for the purpose of the regulations. It is also our opinion
that the Operations and Maintenance Seminar was not a meeting of a
recognized professional orgunization as such within the meaning of
2 JTR para. C3050-1 but a meeting conducted by or on behalf of the
Federal Government within the meaning of paragraph C3050-3.

-3



B-182527

In arleevent, the record discloses that the Southwestern
Division questions whether the registration fees charged are in
fact registration or conference fees qualifying for reimbursement
under the JTR when no expense other than subsistence is demon-
strated. In that connection the record indicates that the regis-
tration fee covered only luncheons, dinner and coffeebreaks. We
agree that a charge covering only luncheons, dinner and coffee-
breaks may not be considered a registration fee insofar as reim-
bursement by the Government is concerned.

It has generally been held that in the absence of authorizing
legislation the cost of meals or refreshments furnished to Government
employees may not be paid with appropriated funds. See B-159633,
May 20, 1974, where, in applying that rule we found no authority for
payment for coffeebreak items provided seminar participants and
B-168774, September 2, 1970, where we held applicable the rule
against payment for Government-employee meals or refreshments where
employees attending a training conference were served meals during a
time when no training was conducted.

With reference to the Corps of Engineers we find nothing in the
act making appropriations for the fiscal year ending June 30, 1974,
Pub. L. No. 93-97, 87 Stat. 318, 319, or other lecislation which
would authorize expenditures for meals or refreshments under the
facts presented. In view of the foregoing on the present record, we
must conclude that it would be improper for the Government to reim-
burse the employees for the registration fees. Accordingly, pay-
ment on the vouchers insofar as the registration fee is concerned is
not authorized and any such payments already made should be recouped.

R.F. XELLER

Comptroller General
of the United States
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