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DIGEST: 1. Where retired members are employed as adminis-
trators or instructors in the JROTC program
under 10 U.S.C. 203(d) at DOD operated schools
on U.S. military bases in foreign countries
and occupy Government owned or controlled
quarters which are determined by such installa-
tion comrander to be adequate for the member
and dependents for his grade or rating if
called to active-duty at that location, such
retired member may not be credited with BAQ
in the computation of the "additional amount"
payable to him under 10 U.S.C. 2031(d)(1).

2. While the "additional amount" to which a
retired member employed as a JROTC instructor
becomes entitled under 10 U.SC. 2031(d)(l)
is the difference between retired or retainer
pay and active duty pay and allowances to
which entitled if called or ordered to active
duty, such amount is neither retired pay nor
.active duty pay, rather, is compensation paid
to such member in a civilian capacity. As
such, recovery by the United States of any
erroneous payments of that "additional amount"
may only be waived, if at all, under 5 U.S.C. 5584.

This action is in response to a request for advance decision
from the Assistant Secretary of Defense (Comptroller) concerning
the crediting of basic allowance for quarters (BAQ) to Junior
Reserve Officer Training Corps (JROTC) instructors in the cir-
cumstances discussed in Department of Defense Military Pay and
Allowance Committee Action No. 515, which was enclosed with the
request.

The questions presented in the Committee Action ares

"1. In establishing the rate payable to Junior
Reserve Officer Training Corps (JROTC) instructors
in overseas areas, may credit for basic allowance
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for quarters (BAQ) be allowed if adequate Govern-
ment quarters (single or family-type as appropriate)
are furnished without cost to the individual?

"2. If the answer to Question 1 is in the negative,
may overpayments heretofore made to such instructors,
representing that portion of the payment based on
BAQ, be forgiven under the provisions of 10 U.S.C.
2774?"

The discussion in the Committee Action states that, pur-
suant to the provisions of 10 U.S.C. 2031(d), the Secretary
of the military department concerned may authorize qualified
instruttors 'to employ as administrators and instructors in the
JRDTC program retired officers and noncommissioned officers,
as well as members of the Fleet Reserve and Fleet Marine Corps
Reserve, whose qualifications are approved by the Secretary
and the institution concerned. Included in the JROTC program
are Department of Defense operated schools located on United
States military bases Vn foreign countries. In this connection,
the Committee Action states that the Department of Defense
publishes a brochure entitled "Overseas Employment Opportunities
for Educators," which apparently outlines the conditions of
employment to the prospective job applicant, including the
position of JROTC instructor, and contains detailed information
regarding housing, living and working conditions.

It is indicated that the current edition of this publica-
tion for the 1974/1975 school year informs prospective employees
thatt

"* * * In most overseas areas, living quarters
are provided by the United States Government.
These quarters may be in dormitories, apartments,
old hotels, converted office buildings, or new
and modern quarters. Single employees may be
required to share living quarters. In other
areas, it may be necessary to share bath and
kitchen facilities. Quarters are adequate, but
do not compare to housing to which most Americans
are accustomed. In some areas, the employee
must locate and rent his own living quarters.
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Furnishings, heating and plumbing often do not
meet United States' standards. If living quarters
must be rented, a living quarters allowance which
usually covers expenses, is paid by the United
States Government."

The Committee Action goes on to state that, pursuant to
10 U.S.C. 2031(d)(1), retired members employed as JROTC instruc-
tors are entitled to receive their retired or retainer pay and
an additional amount of not more than the difference between
their retired pay and the active duty pay and allowances which
they would be entitled to receive if ordered to active duty.
In this regard, the Committee Action points out that if, in
the situation contemplated, a retired member were called to
active duty and provided.adequate Government quarters at his
duty station, entitlement to BAQ would not accrue. However, if
the same individual were to revert to a retired status and accept
employment as a JROTC instructor, the compensation to which he
would be entitled for such employment would, under the inter-
pretation of 10 U.S.C. 2031(d)(1) presently being employed, have
BAQ included as an integral part of the computation formula
irrespective of whether or not Government quarters are occupied.
It is further pointed out that, if BAQ were so included in the
computation of JROTC instructors pay with no appropriate deduc-
tion because of occupancy of Government quarters, the total
amount payable would be more than such retired individual would
be entitled to receive if called or ordered to active duty.

The Committee Action suggests that if the above interpreta-
tion of 10 U.S.C. 2031(d)(1) is incorrect and it becomes neces-
sary to recover overpayments arising out of the fact that the
individual involved occupied Government quarters, difficulty
is anticipated in situations where the Government quarters
involved are considered to be inadequate. Further, the estab-
lishing of a fair rental value under these circumstances could
be a problem, since the quarters in question may be considered
adequate by foreign standards but not by United States standards.

In connection with the above, it is pointed out in the
Committee Action that the Internal Revenue Service has expressed
the view that the reference to active duty pay and allowances
in 10 U.S.C. 2031(d)(1) merely provides a formula for computing
the amount of compensation. As a result, no part of the
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compensation paid by an educational institution to a retired
member of an armed force engaged in the JROTC program under
the above-cited provisions may be considered as an 'allowance"
subject to the exclusion provision of section 1.62-2(b) of
the Income Tax Regulations.

Section 2031 of title 10, United States Code, provides in
pertinent part:

"(c) The Secretary of the military department
concerned shall, to support the Junior Reserve
Officers' Training Corps program-

"(1) detail officers and noncommissioned
officers of an armed force under his jurisdic-
tion to institutions having units of the Corps
as administrators and instructors;

* * * * *

"(d) Instead of, or in addition to, detailing
officers and noncommissioned officers on active
duty under subsection (c)(1), the Secretary
* * * may authorize qualified institutions to
employ * * * retired officers and noncommissioned
officers * * * subject to the following:

"(1) Retired members so employed are
entitled to receive their retired or retainer
pay and an additbnal amount of not more than
the difference between their retired pay and
the active duty pay and allowance which they
would receive if ordered to active duty, and
one-half of that additional amount shall be
paid to the institution concerned by the Sec-
retary of the military department concerned
from funds appropriated for that purpose."

Under the above-cited provisions, retired members employed
by the institutions as administrators and instructors in the
program are entitled to receive their retired or retainer pay
and "an additional amount" of "not more than" the difference
between their retired or retainer pay and the "active duty pay
and allowances which they would receive if ordered to active
duty."
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The phrase "active duty pay and allowances" is neither

defined in the law nor in the legislative history 
of that law.

However, it is noted that the prior history of the program

and the proposed legislative changes in the program 
which were

introduced between 1950 and the introduction of 
H.R. 9124 in

1963 (which eventually became Public Law 88-647), 
reference

was continually being made to the detailing of 
active duty

personnel to the various educational institutions 
where JROTC

units were maintained. While section 2031(c) carries forward

this concept, the legislative history of H.R. 
9124, indicates

that considerable opposition to a continuation 
of a JROTC

program existed. One of the objections apparently raised was

the cost of the program in terms of the active 
duty personnel

who were to be detailed as. administrators and 
instructors. It

appears that in response to such objections, 
the language

presently contained in 10 U.S.C. 2031(d)(1) was introduced

and in H. Rep. No. 925, 88th Cong., 1st Seas. 24 (1963), the

following explanation appearsS

"* * *The committee was of the opinion that

the military departments should be permitted to

utilize retired personnel *** so as to minimize

the drain of these programs on their active duty

military personnel and also reduce the budgetary

implications of these programs. Retired military

personnel receive between 50 to 75 percent of

their basic pay while on the retired rolls. The

Government receives no particular benefit from

this payment. Therefore, the committee believes

that many retired officers would be desirous of

volunteering for duty in connection with the

ROTC program and, thus, permit the military depart-

ments to operate these programs with such retired

personnel with consequent savings in both dollars

and manpower,"

While subsection (d)(l) provides that the upper limit 
of

the "difference between" that an employing institution may pay

to a retired member is "the active duty pay and allowances

which */* * he/ would receive if ordered to active duty,"

when considering the legislative history of Public 
Law 88-647,

supra, we do not believe that it was congressionally intended

that such upper limit automatically was to include credit for
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a basic allowance for quarters for computation purposes. To
do so automatically in every instance would ignore the fact
that numerous active duty members do occupy Government owned
or controlled quarters at their duty station adequate for
themselves and their dependents, and are ineligible to receive
a quarters allowance. -- I-

It is our view, that the provisions of 10 U.S.C. 2031(d)
must be read in conjunction with subsection (c) and represents
a compromise whereby a retired military member may be sub-
stituted for a member serving on active duty who would other-
wise be detailed to the particular institution in question.
Therefore, in order to determine that which a retired member
would be entitled to receive as "an additional amount" in such
circumstances, it is necessary to determine his entitlements
as though he were called or ordered to active duty for the
purpose of serving at that institution.

As stated in the Committee Action, the schools in question
are located on United States military bases and we presume
that the Government owned or controlled quarters previously
referred to are either located on or controlled by the military
installation. In such circumstances, the Department of Defense
Military Pay and Allowances Entitlements Manual (DODPH),
provides that the installation commander is authorized to
determine the adequacy of such assigned or occupied quarters
(paragraph 30222, DODP14), and established the fair rental value
of quarters designated as inadequate (paragraph 30223, DODPM).
Thus, where a retired member occupies Government quarters, which
would be administratively determined to be adequate for himself
and his dependents, if with dependents, for his grade, rank or
rating, if called to active duty at that location, then BAQ
entitlement would not exist and would, therefore, not be a proper-
item of "active duty pay and allowances" for the purpose of
computation under 10 U.S.C. 2031(d)(1). Accordingly, the first
question is answered in the negative.

With regard to the second question, 10 U.S.C. 2774 provides
authority whereby recovery by the United States of erroneous
payments of pay and allowances, including retired pay, may be
waived.

The "additional amount" paid by an employing institution
under 10 U.S.C. 2031(d)(1) is neither retired pay nor does it
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constitute a portion of "active duty pay and allowances" since
the individuals in question are not serving on active duty.
While a retired member of an armed force is authorized to be
employed by an institution as a JROTC instructor because he is
an otherwise qualified retired member, such employment is to be
considered as being in a civilian capacity. Therefore, any
erroneous payment made as a result of computing the "additional
amount" authorized by 10 U.S.C. 2031(d)(l), may only be forgiven
under the provisions of 5 U.S.C. 5584, if it is to be forgiven
at all. The second question.is answered accordingly. See in
this connection B-179186, October 24, 1973.

-Peputyl Comptroller General
of the United States

_ 7-




