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THME COMPTROLLER CENERAL
OF THE UNITED STATES

WABHINGTON, BD.C. 20549

FILE: 3-182081 DATE: Jammry 26, 1977

MATTER OF: National Cormissior on State Workmen's Compeunsation
Laws - payrmeat ‘of GP5 p.intiug invoeices

DIGEST: 1. Once 2-Comuisajon explires, _tfze services of all members
and employees of the Commission ‘ire automatically
terminated, and neither the members of th> Commission
nor any of ity employees can tharezfter undertake
activities on iis behalf, whether for the purpose of
concluding the affairs of the Comnission or othervise,
nnd such individuala are prohihit.d from incurring any
further obligations chargeable against any appropriation
for the work of the Commission,

! s

2. A printing estimate may be used by an agency to estedlish
the levzl of funds to be obligated when an order for
printing is placed with GPO, pending receipt of a bill
reflecting actuai cost. Howaver, the printing estimate
alone, even if written, unaccompenied by the placement
of aa order, does not satisfy the requirements of
31 u.8.C. § 200(a) for obligating furs.

3. In thke instant: ensa,‘thtra was no valid obligetion under
3] U.S.C. § 200(a) within 1ifetime of Coumission to sup-
port payment of printing invoices prosented by GPO.
Accordingly, such invoices may not be cortified for

payment.

This decision is in responss to a request from an authorized
ccrtifying of{ficer of the General Services Administration (GSA) con-
cerning his authority to certify for paymsnt certain invoic~s submitted
by the Unitad States Govermmeat Printing Office (GPO) for printing
letvices renderec¢ for the now defuuct National Commigsion on State
Workmen's Compénsation Laws. GSA had provided certain administrative
services, including accounting services, for the Commission pursuant
to sectiou 601" 0f the Economy Act of 1932, as amended, 31 U.S.C. § 686
(1970). The primary isaue presentecd is whether the obligations giving
rise to the invoices were properly incuvrred prior to the termination
of the Commission.

The Cormission was egtablished by section 27 of the Occupational
Safety and Health Act of 7970, 29 U.5.C. § 676 (1970), to undertake

1 o e~
. - ) k

al
)




C

B-182081

d comprensnsive study and avalustion'of State workmea's (ompepsatioa
laws in ordsr to determine if such lawa provide an aleq-ata, promp:,
and equitzble esystem of compensation. The atatute Jirscted that “he
Cowmission repurt its firdings, conclusioens, and revsmmendations to
the President and the Congress not latar than July 31, 1972, and

that on the nine:ieth day after it submitted its report, .he Commis-
aion would ceage to exist. On July 31, 1972, ths Comnisai~un ¢'d
tranomit its report to the Presideat and to the Congress. Accordingly,
by statute, the Comniseion ceased to exist on October 2%, 1972.

Tha Commission never received a specific atatutory appropriation
for the performance of its duties. All of the monies available to
the Commission were transferred from Department of Labor appropriations
and werae restricted for purposes of obligation to a specific fiscal
year.,

The request of the CSA certifying officer cxtends to fiur invoices
submitted by GPO for printing and binding services rencered in resgponge
to requisition ordars purporreily placed vn behualf of the Comeission,
as follows:

Comperdiun on Workmen's Compensation

Invoice Requisitfion Order Date Quantity GPO Jacke:; No. Cost

—h S

1. 144750 SCZAR006 2-28-73 5000 496622 $31,496

Supplemental Studies for the Nationmal Commission on State Workmen's Compensation Laws

2. Vol. I 166521 SC2AR005574 y-06-73 5000 521688 $ 6,691
3. Vol. II 172189 6745C2AP005 9-26-73 4727 521667 8,435 _
4. Vol. ITI 179404 SC2AR005774 9~-26~73 4B98 521668 10,794 |

Each of the four listed requisition orders wus placed after October 29, '
1972, the date the Coumission ceased to exdist. All of thom were signed
by the same Iindividual as Executive Officer of the Commission,

_ There 18 no doubt that during the life of the Commission, this
individual was authorized to place orders with GPO for printins aand
related services ot behalf of the Cormiesion. She had received a
delegation of authsrity from the Chairmen of tke Commizsion to perform
sucli function; notice of such delegation w~as forwarded to and on file
at GFO, Therefore her placement of requisitions with GPQO on behalf
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of the Chaitvman would uthfy ‘4 L.8.C. § 1102(e) (1970), infra,
Nevsrthelzss, once the Comeission expired by statuts, *the service e

¢ g1l psmbers and elployc.s of the Coiaission ware aucom ‘call;
terminated, and p~{t iher the membars of tha Commissicn nor vy, of

its employees could ‘therenfter undertake activities on its behalf,
whether for the purpose of concluiing cha affairs nf the Comminsion
or otherwise, 14 Comp.,Gen. 738 (15.15). Cextainly such individusls
are prohibited from locurring any fuvther obligations chargeable
against any appropriation fur the w:rk of the Commission. 14 Jwmp. G,
A90 (1934). Accordingly, siuce the forwer Executive 0Sficer of che
Compission was without l‘uthority to act on tehalf of, or to bimnd, the
Counission at the time cf the placement of the four requioition order:a
here involved, the invvices may not be certified for paymeat unly 33
obligations therefor were properly incurred by other actions, withis
the meaning of 31 U.S.7. § 200(a) (1970), prior to O«tober 29, 19°72,

Tha pertinent provisious of 31 U.S.C. § 200(a) (1970) are an
followa:

"(a) # * * no amounu shall be recorded as an obligatiun
of the Govermsent of the Unired States unless it ir supported
by documentary evidence of--

, "1) a binding agreement in writing between the
part:laa therer.o, 1nc1uding Goverrment agencies, 1-.
manner and form and for® ‘a purpose authorized by Lo~
axecuted before the expiration of ths: periocd of
availability for obligation cf the appropriation o
fund concerned for specific goods to be delivered,
real property to be purchased or lcased, or work or
scrvices to be performed; oz

* . * * * *

"(3) an order required by lav to be placed with
8 Goverument: agency * * % U

It 15 ot in dispute that ''all printing, binding, and blauk-book worke fo
R % % every executive departaent, independent office and establizhmn t

of :the Government" must be dome a* the GPO (44 U.S.C. § 501 (1970)),
obgent a waiver by the Joint Commitvee on Printing (44 U.5.C. §§ 501, 304
(1970). See B-178496, (::tober 9, 1973} George M. Davia v. United St ates,
59 ct. cl. 197 (1924).

We have been inforued that neither the GPO nor GSA, which is
custodian of the pertinent poxrtions of the Commission's records, huas
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possassicn of, or is aware of, any contrsct connluded prior to

Uctober 29, 1972, vhich would satisfy 31 U.5.C. § 200(a)(1l) and
sncompass the printing work involved hecn. Rathar, GSA stataes in its
subaisuion that the orders werc placed "apparently under the impre. 14
that coat eatimates dated prior to Oitober 31, 1972 had formed the busis
of a binding obligatjon,” Certain dctions of the. former Executive
Officer of the Crumission tend to support this position., In response

to our request for docvmentary sulport for her belief that monies had
been prowerly obligated to cover these requisitions prior to the termina-
tion of the Commimsion, sh: forwarded to us a memorandum dated May 11,
1972, from her to the Chairman of the Cormission on the subject of the
printing of Crmmission publications, It stated that the coat estimats
for printing to be done ut 7P0 was $24,000 covering 3,500 copies of eagh
of the following publications: PFinal Report, 400 pages; Hesrings, 2,000
pagen; Compendium and Technicul Papers, 4,000 pages. Shne also staced
the following in a letter to us:

"Since all of the material was not completed prisr
to the terminatlion of the Commission, it was necesaary
to submit supplementsl requisitione to GPO ss the work
wvas completed. The original order, however, included
all publicstions and was used to obligate funds,"

We have implied in the past that the printing sstimate may be used
by an agency to establish the level of funds to be obligated when an
order for printing is Placed with GPO, pendinz re-eipt of a.bill reflecting
actual cost. Sae B-126562, March 13, 1956.  However, the prin:iug
estimate alone, even if written, unaccumpanied by the placement of an
oxder, would not satisfy the requircments of 31 U.S5.C. § 200(a). The
obtaining of a printing estimate is only the first step in accomplishing
work from GPO and normally precedes the submission of an actual order
zequisitioning printing. See 44 V.S.C. § 1103 (1970). Nor can one, by
purporting to supplescat a prior requisition ordér, have the financial !
liability for the increased quintities relate back to the date of prime.y ;
obligation. 37 Comp. Gen. 829 (1960). Therefore, for monies to Lave
been properly obligated for dayment of thase invofces, a requisition
order covering the four printing jobs, including sufficient quantities
of sach item, must have been placed with the GP0® on behalf of the Com-
wuission prior to Cet.er 2%, 1972,

Tno her lettar te us, referred to abéve. the former Executive Officer
of the Commission did refer to an "original order" which "included all
publicarions and was used to obligate fufds." Although she 'did not
forward a copy of this order to us, she did state in her letter that
"I am sure that GSA has copies of ail relevant documents.'" GSA has
supplied ‘us with a document which apparently constitutes this "original
order" tc GPO, and accompanying obligational documentation between the
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Commission und GSA. The purported "original ordex" is a GPO Standard
Yorm 1 "Printinz and B{nding Raquisition," undated, signed by the
former Executive Offices of the Commission, ordering the priiting of
an unapecified number of books or pamphlets undar Requisition No.
8CZAR-005, chargeable to appropriation 815.2, with no cost or other
information given, exce)t the following appeariug at the bottom:

"Costs estimates supplied hy GPO for the prirting cf the
following. publications: ¥Final Report, Heariags, Compendium,
and Technical Papers. Technfcal Information to be comrleted
by Printing Sperialist."

We must conclude for several recsons that this GPO Standard Form 1

"clnnot support a valid obligation for the work hare involved. Firat,

it is questiopable whether GPO ever received or accepted thls undated
GPO Standard Form 1 undar Requisition Ordexr No. SC2AR-005 in the form
as described above, We have been informally ad¥ised by GPO that it
currently has no record of this document, although it 1is possible that
it could have been received and deatroyed because it was not apecific
enough to permit any work to be done, pn't‘culnrly since another order
was,placed under the same requisition number. It is clear that if the
unddted GPO Standard Form 1 under Requisition No. SC2AR-005 was not
received by GPQ, the Public Printer could not properly have proceeded
with anv printing for the Commission because 44 U.S5.7. § 1102(c) (1970)
provides:

"Printing may not be done without a speciel requisition
signed by the chief of the departmeat, independent agency or
catablishment and filed with the Pnblic Printer.' (Emphasis
added.)

Moreover, it is on the bottom.of such Efo Standard Form 1 that such chief,

or his designated delegate, certifies ‘that the matter ordered to be
printed is authorized by law and necessary to the public business, as
required by 44 U.S.C. §§ 1102(a) and 1103 (1970). Accordingly, absent
recei;* nf this Form by GPO, no cbiigatic.u were created and monies
could not properly have been set aside for payments therefor.

. Second, even assuming that the ‘undated GPO Standard ¥orm 1 was
received by GI'0, it would not be sufficidntly definita to constitute
an’ obligational instrument. As indicated above, not only was the
documant undated, but it failed to indicate the number of books,
pamphiets or pages to be printed or amy reference to. .e eutimated
cost of the work to be accomplished; nor was the document accompanied
by any miduscript or copy on which work could comrence. Without some
expression of the gquantity of work ordered, nc meaningful estimate of
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the cost of the work to be performed can be established for obligatiosnal
purposes, vor can there be assurance that the quantities ordered in
future more specific requisitions were contemplaced in and encompansed
by the earlier incompiete requisition so &s to permit relation back of
their invoices to the date of placement of ths incomplets order. 1In
esacuce the only conaequence arising from the undated GPO Standard
Form 1 was an expression that the Comuission wanted GPO to print, in
quantities to be apecified by thc Cemmiesion in the future, ita final
raport, hoarings, compendium and technical papers., BHowever, 44 U,3.C.
§ 501 (1970) already required that all printing, binding, and blank-
book work for ev=xry executive department, independent office and estab-
lighment of the Government must be done at GPO. No syecific obligation
wvas assumad. Any obligation was dapendent upnn the issuance of future
requisition orders.

Accordingly, we find that the undated GPO Standard Fiu-u 1 was not
sufficiently definite or specific in its terms to conatitute an order
which could support an cbligation of funds. See 44 Comp. Gewv. 695
(1965) and 34 Comp. Gen. 459, 462 (1955). Since there was thus no valid
obligation within the 1ifetime of the Commission to support the inmstant
GPO invoices, they may not be certified for paywent.

A kot

Deputy Comptrol‘er enera -
¢of the Upited Stutes






