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- PDECISION

MATTER OF: Alaska Railroad employee ~ retroactive
: effect of change in tour of duty

DIGEST: Tour of duty of Alaska Railroad enployee whose

o schedule at besinnine of workweek of December 30,
1973, to January 5, 1974, was Sunday and Saturday
off and vork on the other days, end was changed
on January 2, 1974, to l‘onday and Tuesday off and
work on the other days, 1s not entitled to holiday
pay for January 2, 1974, which would bave been a
day off in lieu of January 1, 1574, under new tour,
since new worxweek may not retroactively affect
erployee's holiday pay entitlement and he had been
paid holiday pay for January 1, 1974.

The Department of Transportation, Federal Railroad
Administration, the Alaska Raillroad, asks whether one of its
enployees is entitled to holiday prenium pay for work performed
on January 2, 1174 as the result of a change in his sininistrative
workweek.

At the beginning of the week of December 30, 1973, to
Jenuary 5, 1574, the employee had an assigned administrative
workweek which provided for Sunday off, duty on lionday, Tuesday,
Wednesday, Thursday, ¥Yriday, end Saturdey oif, The ewployee
worked on lionday December 31, 1973, vhich by Preaidential
procianation was a hoildlay and on Tuesday Januvary 1, 1274, New
Year's Day. The cuployee was paié basic psy for the work
perforred on those days plus holidzy pay. At 12:01 a.=m.,
January 2, 1974, the cupnlovee's basic workweek was changed to
provide for wvork on Sundav, Mendey and Tucsday ofi, and work on
Wednesday, Thursday, Friday, and Saturday. Tae submission
6tateeg thzt under the nodified workweek, the cﬁvloyee would have
beca catitled to iiednesday off for the KHew Year 8 holidsy whiceh
occurred on Tuesday. :

From the related facta the employee is assumed to ba
subject to the provisions of subsection 3(b) of Executive Order
- No, 11502, 3 C.¥.R, 294 (1974), set out as a umote under’ -
gection 6103 of the United States Code (Supp III, 1973). That -
subsecction provides that an employea whose basic worikweek includes
Sunday and wvheo would ordinarily be excused from work on a
holiday falling witihin the basic workweek shall be excused from
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work on the next workday of his basic workweek whenever s holiday
fallas on a day that has been administratively scheduled gs his
regular nonworking in lieu of Sunday.

As statad above, the record shows that the exployee's
adainistrative work schedule was chanped in mid-week. Therefore,
the queation is whether the holi ity provision way be applied
retroactively.

Section €101 of Title 5, United States Code (1970), pvrovides
under paragraph (2) (2) and (3) in pertinent part as followa:

"(2) The head of cach Executive sgency, military
depzrtnent, and of the government of the Diatrict
of Colu=bia shall--

(A) establish a basic adrinistrative workweek
of 40 hours for eacn full~time employee in his
organization; and

(B) require that the hours of work within that
vworkweel: be performed within a perind of not wmore
than 6 of any 7 consecutive days.

Y{3) Except when the head of en Executive anency, a
militory department, or of the government of the
Matrict of Columbia determines that his orzanization
would be seriously hundicapped In carryirz out its
functions or ttat costs would be substantially
increased, he shall pravide, with respect to each
employee in his orjanization, that--

(A) assignmeuts to tours of duty are scheduled
in advance over periods of not less than 1 week;

* * * ® *®

(E) the occurrence of holidays may not affect
the designation of the basic workweek; . . « "

Under the statute cited sbova there 1s no provision for
rescheduling a workweek retroactively. Moreover, since the
statute specifically provides that the occurrence of holidays
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pay not affect the designation of the basic workweek, a change

i{n a workweek may not be made to enlarge or diminish an enployea's
entitleszent to holiday pzenium pay. In the instant case the new
wvorkweek was not effective until 12:01 a.m., January 2, 1974, a
nonholiday, and may not retroactively effect the enployee's
holiday pay. In view of this and since the employee has already
been paii holiday pay for Janvery 1, 1974, he 1is not entitled

to holiday pay for January 2, 1974.
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