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Dear Myr. Chairman:

As requested in your letter of January 31, 1974, we reviewed
pgvmnh‘rq for trayel made. in.conncction.with-the.reenlistment. of. military
J ./to determine (1) whether the payments were mandatory or

permlsswe, (2) the annual cost of the payments, and (3) the amount of
travel actually performed. The payments are called reenlistment travel
payments in the Air Force, cash payments on reenlistment in the Navy
and Marine Corps, and travel paid without performance in the Army. In
this report we refer to them as reenlistment travel payments.

BACKGROUND

For many years the Congress has authorized travel allowances or
transportation to military personnel separated from the military serv-
ices. This longstanding policy demonstrates the intent of the Congress
to-defray the expense encountered by a serviceman in returning to his
home or to the place where he entered the service from civilian life.
Currently the services pay a milecage allowance for the official distence
between a serviceman's duty station at the time of separation and his
home of record or place of entry on active duty, which includes the
place of last enlistment, as he may elect. The services pay the allow-
ance to officers and enlisted personnel actually separated and to
enlisted persaonnel.who reenlisi at the expiration of their cnlistiments.
Officers who continue on active duty after completing a period of obligated
gervice and enlisted personnel who reenlist more than 3 months before
the expiration of their enlistments do not receive a travel allowance.

AUTHORITY I"OR REENLISTMENT

TRAVEL PAYMENTS

Section 303(a) of the Career Compensation Act of 1940, as amended
(37 U.S.C. 404), established the current authority for reenlistment
travel.payments. The act provides that, under regulations prescribed
by the Secretaries of the military departments, travel allowances may
be paid on a scrviceman's separation or release from active duty from
his last duty station to his home or the place from which he was called
or ordered to active duty, whether he performs the travel or not.

A provigion relating to payment without regard to performance of
travel (37 U.S.C. 404(f)), was included at the request of the Department
of Defense (DOD). The purposc of the proposecd provision was to sim-
plify the administrative proccdures involved in paying travel allowances
to personnel who separate from the service. Rather than requiring
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personnel to perform travel and then submit claims for reimbursement,
personncl are paid mileage allowances at the time of separation. lHow-
ever, while the provision proposed by DOD mandated such payments, the
provision as enacted by the Congress mercly permitted such payments,

In 1950 DOD issucd the Joint Travel Regulations to implement the
law. These regulations set forth the conditions under which travel and
transportation allowances may be paid. Paragraphs M4157 and M4159-6
provide, with certain exceptions, that enlisted personnel who reenlist or
extend their enlistments by 2 or more years are cntitled to a mileage al-
lowance of 6 cents a mile for the official distance from the place of dis-
charge or extension of enlistment to their home of record or place entered
on active duty, as they may elect. Enlisted personnel receive reenlistment
travel payments at the time of separation even though there is no break in
service and no travel is required or performed.

Although the reason for paying a travel allowance in these situations
is not entirely clear, the payments are made under the broad authority
granted the Secretaries of the military departments by the Career Com-
pensation Act of 1949, as amended. It is our view that reenlistment
travel payments are legal but permigsive in nature and not mandated by
law and could be terminated by a change in the Joint Travel Regulations.

COST OF REENLISTMENT TRAVEL PAYMENTS

_ During the past 5 fiscal years, reenlistment travel payments totaling
$67. 5 million were paid to 694, 000 enlisted personnel. Effective July 1,
1974, DOD plans to increase the mileage allowance rate applicable to
permanent change of station lravel from 6 to 8 cents a mile. Since this
rate is used in computing reenlistment travel payments, the cost of
these payments will be increased by one-third.

DOD. budget estimates for fiscal year 1975 show that reenlistment
travel payments will be made to about 172, 000 enlisted personnel, and
will cost about $22 million.

Reenlistment Travel Payments

Fiscal . | Air Mafine

Year Army I'orce Navy Corps Total

(000 omitted)

1970 $ 3,019 $ 5,224 $ 2,164 $ 509 $10, 916

1971 - 4, 087 4,354 3,301 1,017 12, 759

1972 - 2,802 5, 004 4,052 1,238 12, 986

1973 3, 980 6, 006 4, 563 843 15, 392

1974 (estimated) 4, 162 5,479 4, 980 8317 15,478

Total $17,870  $26,157  $19,060  $4,444 $67,531

1975 (cstimated) §$ 5,808  § 8,537 $6,926 $ 912 $22, 183
2
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AMOUNT OF TRAVEL ACTUALLY PERFORMIED

DOD officials said thal records have not been mamtained showing
the amount of travel actually performed in connection with reenlistments.
Since any travel performed would be chargeable as leave, we examined
the records of 500 military personncl to determine if leave was taken con-
currently with reenlistment. Our sample was selccled randomnly from per-
sonnel in the Army, Navy, Air Force, and Marine Corps who were paid a
reenlistment travel payment during October to December 1973, In each in-
stance the serviceman was discharged one day and reenlisted the next.,

i

5 Of the personnel in the sample, 96 percent did not take leave concur-
rently with their reenlistments and presumably did not perform the travel
for which reenlistment travel payments were made. The remaining 4 per-
cent took leave concurrently with their reenlistments and, therefore, could
have performed the travel.

OTHER OBSERVATIONS

AT L - Y N e o7 Yo

The reenlistment travel payments in our sample ranged from $.72 to
$284.46. As shown below, 27 percent of the payments were less than
$50. Only 21 percent of the payments were $150 or more, which accounted

for 40 percent of the total amount paid.

T@ ' Stratification of Payments by Amounts

g )

Number of Percent of Percent of total
Range payments payments disbursed

$  .72to $ 24.99 56 11,2 1.7

25.00 to 49.99 81 16,2 6.3

50.00to 99.99 134 26.8 20.8

i 100.00 to 149.99 123 24.6 31.0

150. 00 to 199.99 94 18.8 34.0

200,00 to 284.46 12 2.4 6.2

500 100.0 100.0

3 The average payment was $95 but it varied by pay grade. There was

a relationship between pay grade and the average amount paid-~the higher
the grade, the higher the average payment.
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Stratification by Pay Grade

Pay grade Number of payments Average paymeoent

E-3 5 $ 29
E-4 40 77
E-5 115 - 87
E-6 150 100
B-7 129 100
E-8 43 102
E-9 18 115

Total 500 $ 95

——

The higher payments to pay grades E-6 through E-~9 generally re-
sulted because these personnel in these grades previously had reenlisted
and their places of last enlistment were different than their homes of
record. Since these personnel had the option of choosing the location~-
home of record or place of last enlistment--to which their reenlistment
travel payments are computed, they generally chose the location for
which they would receive the largest payment.

PROPOSAL TO DISCONTINUE
REENLISTMENT TRAVILL PAYMENTS

The Aggistant Secretary of Defenge, by memorandum dated April 29,
1963, directed the services to make additional studics of the military
compensation system to determine changes nceded because of changing
economic conditions and military requirements. In response to this
directive, a proposal prepared in March 1964 at the Air I'orce Accounting
and FFinance Center contained the following relating to reenlistment travel
payments.

"Payment of mileage to members who immediately reenlist
could be regarded as a sort of added recenlistment bonus, but
it is more in the nature of a tax-free gratuity. Its value as a
reenlistment incentive is doubtful. The amount is unrelated
to length of service, period of enlistment, rank, or rate of
pay or to any actual travel requirement. Rather, the amount
is largely determined by chance (and in some cases, by ma-
nipulation) depending on how far a member is separated from
his home or place of enlistient.

"The mileage payment to members who reenlist gives an ad-
vantage to enlisted members as compared to officers. Be-
cause it is payable at each separation it tends to encourage
short-term enlistments (when these are permitied) rather
than the more desired long-term or career enlistments, "
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The Air Force proposal concluded that:

"Payment of mileage upon separation or release from
active duty, without regard to actual performance of
travel, should be discontinued. No travel payments
should be made for members who immediately reenlist
since no travel is required. "

DOD officials said that the Air Force proposal was considered by
DOD but no action was taken to change the reenlistment travel payment
policy.

DOD'S POSITION

In a letter dated March 29, 1974, responding to our request for
DOD rationale for reenlistment travel payments, the Acting Deputy
Agsistant Secretary of Defense stated:

"The payment of mileage, regardless of whether travel

is performed, to the member who separates from the
Service and immediately re-cnlists is regarded as a mat-
ter of equity by the Department of Defense since the
member would otherwise be entitled to the payment if he
did not choose to re-enlist. A policy contrary to this
would discriminate against the member who is Service-
career oriented, In addition, immediate re-enlistment

is viewed as being of great convenience and cost effective=-
ness to the government since if the member chosc to
separate from the Service travel to his home of record,
and subsequently re-enlist alter a short period of time,
the government would be obligated to pay for the transpor-
tation of the member, his dependents, and his household
goods to his home and subsequently to his new duty station
after re-cnlistment, "

DOD officials informed us, however, that gpecific studies to support
the position that reenlistment travel payments are cost elfective have
not been made.

As requested by your office we did not obtain DOD's comments on
this report. We plan no further distribution of this report unless you
agree or publicly announce its contents.

Sincerely yours,

 Aciing %"3‘ ;{1‘1,4,;%
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