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Decision by Robert F. Keller, Deputy Comptroller General.

Issue Area: Personnel Management and Compensation: Compensation
(305).

Contact: Office of the General Counsel: Civilian Personnel.
Budget Function: General Government: Central Pursonmel

Management (805).
Authority: S U.S.C. 6101(b (2). 53 Comp. Gen. 882. 55 Coop. Gen.

590. 46 Coop. Gen. 425. 46 Coup. Gen. 427. B-176422 (1969).
8-165339 (1968). 3-160258 (1970). 5-168855 (1970). F.T.R.
(PPni: 101-7), para. 1-7.6d.

The Per Diem, Travel and Transportation Allowance
Committee requested further :xplanation ot the bases for
Comptroller General decisions with r lard to the 2-day per dies
rule. These rulings held that up to o.t not including 2 days'
per diem may be paid to enable an employee to travel during
regular duty hours. This rule is intended to preclude delayb in
initiation or continuation of travel over weekends or over the 2
consecutive days that an emp?.oyee is otherwise scheduled not to
be or duty. (Author/SC)
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DIGEST: 1. The "2-day per diem rule".of 53 Comp.
Gen. 882 (1974) and 55 Comp. Gen. 590
(1975)--that up to but not including 2 days'
per diem may be paid to enable an employee
to travel during regular duty hours--is in-
tended to preclude delays in initiation or
continuation of travel over weekends or over
the 2 concecutive days that an employee is
otherwise scheduled not to be on duty.

2. Where an employee delays his travel from
Friday in order to travel during regular duty
hours on Monday in disregard of the "2-day
per diem rule.' his per diem is limited to
that which would have been payable it he had
begun his return travel following the com-
pletion of work on Friday and continued to
destination without delay.

3. Inasmuch as the Federal Travel Regulations
(FPMR 101-7) (May 1973) provide for compu-
tation of per diem on the basis of quarters of
days in a travel status, a cost factor of an
additional 1-3/4 days' per diem is to be used
in connection with a determination of permis-
sible delay in initiation or continuation of
travel to permit an employee to travel during
regular duty hours.

This decision is in response to a request by the Per Diem,
Travel and Transportation Allowance Committee for further ex-
planation of the basis for our holdings in 53 Comp. Gen. 882 (1974)
and 55 Comp. Gen. 590 (1975). In addition, the Committee poses
the following specific questions:

"a. When an employee delays return travel from
a rriday to Monday. (e. g. following completion
of temporary duty on Friday) so as to travel during
regular duty hours, what per diem, if any, would
be payable for the intervening Saturday and Sunday?
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"b. Does the phrasu 'up to 2 additional days'
mean that only 1 3/4 days of per diem is pay-
able or does it mean that 2 days of per diem is
payable?

"c. When an employee whose permanent station
is Washington, D. C. is assigned to temporary
duty at San Francisco with a requirement to be
present there at a conference at 8:00 a.m. on
a Monday morning, departs the permanent sta-
tion on Friday, what per diem, if any, would
be payable for Saturday and/or Sunday?"

In 53 Comp. Cen. 882 we considered the travel circumstances
of two employees who, after completing their temporary duty as-
signments, delayed their returns in order to travel during regular
duty hours. Since the delays in return travel involved only 1 ad-
ditional day of per diem, we held that the delay was not improper
and that the additional per diem costs Involved could be paid. In
so holding, we indicated that Initiation of an employee's return may
be delayed to permit him to travel during his regriar duty hours
and that payment of up to 2 days' additional per diem for that pur-
pose is not unreasonable. Our decision at 55 Comp. Gen. 590
involved an employee who reportec to his duty station 3 days in
advance of his rcheduled assignment, traveling during regular
working hours or. Friday to report for duty on the subsequent
Tuesday following a Monday holiday. In denying his claim for
3 days' per diem for the intervening 3-day weekend, we cited the
rule of 53 Comp. Gen. 882 that up to 2 days' additional per diem
may be paid for the purpose of permitting an employee to travel
during his regular duty hours, adding that payment of additional
per diem costs for 2 days or more for that purpose is considered
unreasonable.

This so-called "2-day per diem rule" in predicated in part on
the following policy with respect to scheduling of travel set forth
at 5 U.S. C. S 6101(b)(2):

"(2) To the maximum extent practicable,
the head of an agency shall schedule the time to
be spent by an employte in a travel status away
from his official duty station within the regularly
scheduled workweek of the employee."
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Prior to the 1965 enactment of that provision we had taken the view
that in performing travel necessary to his work, a Government
employee was required to proceed as expeditiously as he would if
traveling on his personal business, even though he may thereby be
required to travel on nonworkdays. In 46 Comp. Gen. 425 (1966)
we considered the effect of the above-quoted statutory language on
the employee's obligation of expeditious travel. The employee in
that case had delayed his return travel over a weekend from Friday
until Monday. While recognizing that 5 U. S. C. § 6101(b)(2) to some
extent impacted upon the employee's obligation of expeditious travel,
we nevertheless concluded that that policy did not envision a week-
end's delay in the initiation or continuation of travel and stated that:

"We do not believe it was intended that the
head of an agency in exercising the administrative
discretion under such provision could permit a
traveler under the circua istance such as here
involved to delay his return to his official head-
quarters until the Monday after a weekend so as to
increase his entitlement to per diem in lieu of sub-
sistence. Therefore, our view is that no additional
per diem would be payable to Mr. Nelson by reason
of his failure to return to his headquarters on the
weekend of June 11-12, 1966."

Again in B-176422, August 13, 1969, and B-165339. November 18,
1968, we restated the view that there was no authority for payment
of per diem to an employee for the weekend after he has completed
his assignment at a temporary duty location on Friday, prior to his
delayed return the following Monday The rule thus evolved in the
context of a prohibition against delaying travel over a weekend for
the sole purpose of allowing an employee to travel during working
hours. Compare B-160258. January 2, 1970, and B-168855,
March 24, 1970.

As the Committee suggests, the 2-day per diem rule stated in
those decisions, in authorizing payment of up to but not including
2 days' additionC per diem for the purpose of enabling an employee
to travel during regular duty hours, is intended to preclude delays
over weekends or over the 2 consecutive days that an employee is
otherwise not scheduled to be on duty.
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The Committee's first specific question relates to the per diein
payable in the case where an employee delays his travel for an un-
reasonably long period, as from Friday to Monday. We are asked
what per diem, if any, would be payable for the intervening Satur-
day and Sunday. We believe that question is answered in 46 Comp.
Gen. 425 and in 55 Comp. Gen. 590. In 46 Comp. Gen. 425 we
held, with respect to an employee who had delayed his return travel
from Friday to Monday, that no additional per diem was payable by
reason of his failure to return to headquarters on the weekend, and
that his per diem entitlement was limited to the amount otherwise
payable if the return travel had been performed after completion of
temporary duty on Friday without interruption. Similarly. in 55 Comp.
Gen. 590 we held that additional per diem costs attributable to the
employe-e's election to travel S days in advance may not be paid.

The Committee's second question relates to whether the phrase
"up to 2 additional days" means that 1-3/4 days' per diem is payable
or that 2 days' per diem is payable. The question apparently results
from the fact that per diem entitlement is calculated on the basis of
quarters of days in accordance with para. 1-7. 6d of the Federal
Travel Regulations (FTR) (FAIR 101-7) (May 1973). For example.
an employee who is In a travel status from 12:01 a.m. until 7 p.m.
of 1 day would be entitled to a full day's per diem for that day. The
basic Issue is whether, in making a determination as to permissible
delay, per diem entitlement bh ause of a delayed departure from a
temporary duty station after completion of an assignment, rather
than an immediate return, an agency should use an additional cost
factor of 1-3/4 days' per diem or of 2 days' per diem in applying
the phrase "up to 2 additional days." The 2-day per diem rule
expressed in 33 Comp. Gen. 882 and 55 Comp. Gen. 590 relates
to the amount of per diem payable and not to the actual number of
hours that an employee delays his travel. In view of the per diem
computation rule set forth in the FTR and the fact that an employee
is entitled to receive 2 days' per diem for a period of more than
1-3/4 days, a cost factor of an additional 1-3/4 days' per diem is
to be used.

Finally, we are asked to address the specific case of an employee
whose permanent diuy station is Washington, D. C., and who, being
assignad to attend a conference in San Francisco at 8 a. m. on Mon-
day morning, departs from Washington. D.C., on Friday. The
Committee asks what per diemn, If any, would be payable for Saturday
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and/or Sunday. For purposes of discussi.n it will be assumed
that the employee departed at 1 p. m. on Friday and arrived in
San Fraxcisco before 6 p.m. the same day, and that he could
have taken a flight departing and arriving at approximately the
same times on Sunday. It will be further assumed that that
Sunday flight was the last that would permit him to arrive in
San Francisco at a reasonable hour.

In considering whether the employee may be paid additional
per diem in connection with his early departure, the per diem
costs associated with Friday departure, including per diem for
the intervening weekend, should be compared with the per diem
payable based on Sunday departure. Departure on Friday would
involve per diem for one-half day on Friday, 2 full days' per diem
for Saturday and Sunday. and per diem covering the remainder of
the conference assignment. Sunday departure would involve per
diem for one-half day on Sunday plus per diem covering the
remainder of the conference assignment. Since 2 full days' addi-
tional per diem would have to be paid to permit the employee to
travel during regular duty hours on Friday, his departure should
be scheduled for Sunday. If the employee nevertheless departs on
Friday, his per diem is limited to that which would have been
payable had he departed on Sunday. This result is in accordance
with the discussion set forth at the next-to-last paragraph of
46 Comp. Gel., 427.

Deputy Comptroller General
of the United States




