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MATTERF Fr-j; Incroasp in retired Va-Il
Lf,,-tt/ct , S.Wrlgasler Seteany' Roy M. Wade, USAP

DIGEST: ( bILThe' rev orputatien of tge retire-i ray of an Atr Force
sergeant advanced on the retired list to second
lieutenant under 10 USC, 8964 must be bared on rates
of banic pay applicable to hit "on date of rettranent"
a8 provided by footnote 1 of 10 U.S.C. 8992, which
rates are those provided by Public Law 85-422, effec-
tive Junle 1 1253, sinca lid wan rctirad Juno 30, 1903,
and not the hieher rates provided by Public Law 83-432,
effective October 1, 1963.

This action is in response to a meVter datuid September 21, 1973
(file reference RPTf), with enclosures, from Kr, .. Its Breningets11,
ClQiif, Accountinw, and Finance Division, Hfeadquarters, Air Forc J/ K
Accounting and Pinance Center, Denver, Colorado, requesting an
advance decision an to the propriety of mukinq payn'nt on a vouchar
in the amount of $44.48 in favor of Senior ?tawter Sergmant Roy M.
11ade, lISAF, retired, That letter was forwarded to this Office by
Headquarters, United States Air Force (file reference ACF), and has

1 been assigned submission No. DO-AF-1206 by the Departmont of Defens, 141
7 Military Pay and Allowance Ccrnittee.

The subniauion indicates that Sergeant llade wan retired under
the provisions of 10 U.S.C. 8914 in the grade of senior master
sergeant on Juno 30, 1963, after conpletinS 20 years, 2 nonths, and
1 day of active service. Reportedly, his retired pay was inivially
computed based ou the pay rates In effect at the tine of hi. rttire-
sent, that is, the rates effective Jurae 1, 1958, as provided by
section 201(a) of tCil Career Coroerwnation Act of 1949 as anenaed by
section (1) of the act of Hey 20, 1958, Public Law 85-422, 72 StC.
122, 37 U.s.C. 232(a) (1958 ed.). Beginning October l, 1963, his
retired pay weii increased by the rates of basic ;ay that becaia
effective on that data under mection 5(a)(1) of the Uniformed
Seryicn Pay Act of 1963, approved October 2, 1963, Public Law 88-132,
77 Stat. 212.

Effectiw April 30, 1973, Sergeant Wade became entitled to be
s4vanced on the retired list under 10 U.S.C. 8964 to the highast
tioporary grad. he had held on active duty (iecond lieutenant, 0-1)
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with his retired pay reconputed as provided in 10 US.t, 8992, The
voucher oncloued witl the auniisaion represents the difference in
Sergeant Wades ratired pay tor the period oi April 30 throuah
August 31, 1973, based on the rates of active duty pay effective June 1,
1i.:b, sna tile higrner rates etxective Uctonor 1, 1963, as ':econuctcd at
the gnade of uecond lieutenantl, 0.-i, to which Sergeant Wade vyu advanced.

Silice 10 USC* 8992 provJ-des for recomputation of retired pay
baned ou basic pay rates "applieable on thle date of rotireraent' but
the pay rates affective Octobar 1, 1963, would provide grenter retired
pay to Sergeant Vada, the questiotr in presented an to whether
Sergaitut W.1ade's retired pay shotld be recomputed on the pay rates
effective on October 1, 1963.

44,a statute authorizing the reconputation of Sergeant Wadaes
retired pay as a second inoutennint $,s 10 U.SC. 8992 which orovides
generally that a reraiwr of the Akir Force who is advanced on tilh
retirad list under 10 U.S.C. 8964 Is entitled to recompute his retired
pay by nultiplying his yearn of service by 2-1/2 percent of the monthly
basic pay of the grade to which he Is advancod Footnote 1 of that
eaction specifically provides that such nonthcy baslc pay uhall be
computed "at rates applicable on date o retirerent."

In regard to footnote 1 of 10 U.S.C. 8992 and on identical
provision rotating to Army rembera (13/ U.S,C. 3992) it Is our view
that in thle absence of sore other provision of law footnote 1 requires
that the monthly basic pay rate to be usw l for such rocomputation
would be the active dluty basic p)ay rates in effect on the date of the
member's rotirezent. cee 48 Camp. Gen. 61d (1969), and comparet 45 Corp.
Gen. 631 (1966); B-156593, April 8, 1966; And 49 Cowp. Gen. 440 (1970).

'*.As in indicated above, Sergeant Wada's retired pay was initially
computed based on the rates of basic pay in offect on the date of his
retirement (Juna 30, 1963)-the rates prescribed by Public Law 85-422
which became efft ctiva on June 1, 1.958. Pursuant to section 5(a)(1)
of Public Law 80-132, effectivai October 1, 1963, his retired pay was
recomputed on the higher basic pay rates preacribed in that lav vhich,
as it appears to relate to Sargaant Wade, providus as follows:

"Sac, 5(a) fe * nfit_ ect to subsectiou g of thiu
uection, a taitber wr formar mewber of a unitorred service,
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who became entitled to retired pay * * * after March 31,
1963, but before the effective date of this Act, 1B
entitled-

"(1) to have the retired pay * * * to which
he wva entitled on the day before the effective date
of th.' Act recomputed under the rates of basic pay
prescribed by section 2 of thiv Act A * *
(Undersooring added.)

Subsection 5(j) provides as follows:

"(j) A muwmber or former member of dl uniformed
service is not Antitled to an increase iii his retired
pay * * *'becausa of the enactment of th:i Act for nY
period befotrn t!e effactivo dnte of thui Act." (Under-
scoring added.)

Therefore,, while auction 5(a) of Public Law 88-132 authorized a
recowputation of Sorgeant Wade's retired pay in bin enlisted grade
effectivf October 1, 1963, based on the new rates of basic pay pre-
scribed in section 2 of that act, those rates were not in effect on
the date of his rotirement (-7uho-3O,19f3), nor wan the recomputation
authorized by-subaect on-5-(4-(1-) riaada retroactive to the date of
Sergeant Wada's retirertont/ Also, no other provision of Public
Law 88-132 of which we Xrmiare would authorize the recomputation
under 10 U.S.C. 8992 of Sergeant Wade's retired pay other than based
on the rates of basic pay "applicable on date of retirement" which
were the rates provided by section (1) of Public Law 85-422.

Accordingly, panyrnt on the voucher is not authorized and it will
be retained in this Office.

R . F. K..LL Et

- ,D .P~put Cosptrollar General
of the United Statvs

t3E D 0~ti'A l hl\B
I~ ~ 3 l




