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Major ae H. Huston
Disbursing Officer
Office of the Disbursing Officer
UnVted States Marine Corps Recruit Depot
Parris Island, South Carolina 29905

Dear Major HIsatout

This in in reply to your letter of August 18, 1972, with
enclosures, referonce l8DsDCTsesf, forwarded to our Office by
the Commanding Officer, Examination Division, United States Marine
Corps Finance Center, Kansas City, Kiasourit for a decision as to
whether a voucher submitted by Mrs. Sue D. Smith, an employee of
the Up-ited States Marmn. Corps, for travel expenses incurrud by
her in connection with a temporary duty assLtcment during a
period in which she was in a sick leave status may properly be paid.

The record Indicates that on Juneu22, 1972, Mrs. Smith
submitted au application for dinability retirement on the bais
that she was physically unable to perform the duties of her
position. On the amne basis she requested on June 22, 1972,
that she be granted sick leave untfl June 30, 1972, and thereafter,
be placed in a leave without pay status, Her request was approved
and she was placed in a nick leave statue from June 22, 1972, to
June 30, 1972, and in a leave without pay status from July 1, 1972,
to August 17, 1972, the date that approval of her disability
retirenont was apparently received,

Howwver, by a travel authoVlzatton issued June 13, 1972,
Mrsa. 5ath wns authorized to travel from Parrts Island, South
Carolina, to Chlcago, Illlnois, For a tcmporary duty assignt ent
of about 7 days duration with travel to coemcnce an or about
June 24, 1972. On June 22, 1972, Mrs. Smith was issued a
Govermnmnt travel request for the authorized travei. In accordance
with the travel authorization of June 13, 1972, Mrs. Smith used
the travel request to travel to Chicago on June 24, 1972, and to
return to Parris Island on June 30, 1972. Since Mrs. Smith was
officially in a sick leave status prior to and durlin the period
of travel and in a leave without pay status after the travel, you
question whether she may be properly weimbursed for the expenses
of thUs travel.
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Section 1,7 of Office of Manageeut, and Budget Ctrcuiart}
Uo, A-7, revLsed effective October 10, 1,71, provides thnt o'nly
travel expenses essential to the traniaction of offitdial busLness
may be reimbursed, Ganorallt an employes who has been officially
placed in a nonduty status rucbbh`as sick leave or leave without
pay due to his physical inabilityto perform his officiat dutims
would not be entitled to reimbursouent for travel expenses incurred
by him while he is ln a nonduty status becaust he could not be
regarded as'performing travel essentialto the transaction of
official business. In thi, regard 'aetion 6.5a(l) of Circilar
No, A-7 providfs that per diwe Is not allowable for periodi during
which an eaployee l1 on a leave'of absence. Although section 2.4
of Circular-.o, A-7 authoriuse reimburatVent for an employee's
return transportation expenses when he becomes Incapacitated due to
illness while en.route to or at a temporary duty station and
sectiou 6,5b(1) provides for continuance of per dian for 14 days
when a traveler takes a leave of absence because of being incapac-
itated due to lllness, these provisions would not be applicable to
situations where the cnployee becomes incapacitated due to illness
prior to his departure on a tenporary duty assignment. Cf. B-156013,
February 26, 1965.

In the present case Urs. Smith notified her agency that she
was physically unable to continue performing the duties of her
position prior to the date she departed for the temporary duty
assignment, On this basis she requestod and was placed by the
agency in a Lcek leave status prior to and during the period of
her travel for temporory duty. Accordingly, absent a determination
by the proper agency officials and a correction of agency records
to reflect that Mrs. Smith was physically capable of performing and
in fact performed the officLAi dutiea required by the temporary
duty asscignment, she would not be entitled to reimbursement for
tra"el expenses incurred during this period.

In view of the above the voucher will be retained in our fiLes.
aud may not be paid. 

Sinecrely yours,

RL F. teIrc-

DOPUtTI Comptroller General
of the United States
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