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Dear Colonel  

Reference is made to yo~r letter of September 30, 1976, in 
Which you seek information concerning your wife's entitlement to 
receive an annuity under the Survivor Benefit Plan, 10 U.S.C. 1447-
1455, as added by Public Law 92-425, September 21, 1972, 86 Stat. 
706, ~f yau should predecease her. 

You aay that prior to your retirement from the Army you had nine 
quarters of military Social Security covered earnings for the period 
January 1, 1957, to Seplnmbcr 1, 1963, and that you were not eligible 
for any Social Security benefits based solely on your military earn­
Ings since your year of birth waa 1903. ~bile it 1s not entirely 
clear from your letter, it appears that you electe9 to participate 
in the Survivor Benefit Plan and have been advised tl~t upon your 
death your widow's annuity will be subject to a reduction, even 
though the number of Social Security covered quarters you earned 
were fewer than the min~ required. You requested clarification 
of this matter. , 

An official decision is not authorized at your request on the 
question presented. See 31 U.S.C. 74 and o2d. H~lever, the following 
references to certain provisions of the Survivor lleuefit Plan and ita 
legislative history . may be of assistence to you. 

nlQ provisions relating to the determination of the amount of 
the annuity payable under the Survivor Denetit Plan are found in 
10 ~.S.C. 1451. Subsection (a) of that section providesl 

aJb 

"(a) If the widow or w1dwcr is under age 62 or there 
1s a dependent child, the monthly snnuity payable to the 
,,,i dow , widower, or dc[)cnclcnt child, unJcr section 1450 of 
this title sh~ll be equnl to 55 percent of the base amount. 
However, when the \11dolol has ono dependent child, the month­
ly tumulty shall be reduced by nn nmount equal to the 
mother's benefit, if any, to \.!hich the widow would be 
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entitled under Bubchapter 11 of chapter 7 of title 42 
based solely upon service by the person concernod 8S 

described in section 410(1)(1) of title 42 andcalcu­
lated assuming that the person concerned lived to age 
65. When the widow or widower reaches age 62, or 
there is no longer a dependent child, whichever occurs 
.later, the monthly annuity shall be reduced by an 
amount equal to the amount of the survivor benofit, 
If any, to which the lJidow or wldo,,,er would be entitled 
under subchapter II of chapter 7 of title 42 based 
solely upon service by the person concerned as described 
in section 410(1)(1) of title 42 and calculated ass~ing 
that the person concerned lived to age 65. For the 

.purpose of the preceding sentence, a widow or widower 
shall be considered as entitled to A benefit under sub­
chapter II of chapter 7 of title 42 even though that 
benefit has been offset by deductions under section 403 
of " title 42 on account of work." 

In Ilouse of Representatives Report No. 92-481, 92d Congress, 
1st Session, ccc~npanying H.R. 10670, which eventually becaQ8 
Public Law 92-425, it is stated on page 14, that--

If. * ." the Coomittee has chosen to use this most 
generous formula for dctermini llg Social Security \lidow'. 
benefits attributable to the spouses military servico to 
be assured that military annuities \olill not be reduced 
because of Social Security earned Lby the membe!.7 ('ut­
side government service and to assur6 that the ,widow 
will receive at least 55 ~ercent of the mants military 
retired pay." 

And on pa&o 15 of that report it states--

"* * * It cannot be over emphasized that the 
only Social Secur!. ty payments \o;hich arc t aken into 
account in thi3 integr ation of benefits are the 
paymant s to the wi dow based on her husband's Social 
Security earned hilo he was on active duty in mili­
tary servi ce." 

A siruilar s t atement was made on page 31 of Senate Report No. 92-
1089, acco. panying the SAQe bill. 

On the basis of the 8bov~-quotcd provisions of Public Law 92 .. 425 
and its legislative hi s tory, it \ould appear th&lt if a member ' s widow 
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1. aD eli&lblo beneficiary under the Survivor Benefit Plan, 8~ would 
be entitled to r.~eiv. from the militaTY sorvice in \lhich the tsaber 
".. retired, an annuity equal to the difference between the Social 
Security benefit. which the uid~ would bo entitled to reeeive 41 
the member'. widow baaed on credits attributable to the n~ber·. 
~lltary service and up to '5 percent of the member', rotired pay, 
depending on the percentage of partic.ipation elected by the member. 
It do •• DOt appeAr that Cou&te •• intended to exclude Social Security 
credits received as a result of military service from consideration 
in reducing tho SBP payments on the basil that 8ucb Social Security 
credits, taken alone, would DOt qualify the individual for a Social 
Security 8Dnulty where those credits e~~bined ~itb the individual'. 
other credits would be 8ufficient to provide coverage. 

1D tbia regard, it is to be noted that Social Security p~ymentl 
are made by the Social Security Administration, not the General 
Accounting Office, and that cgency has the sole authority to deter­
Dine the amount of Social Security benefits actually paid. 

w. that thl. lDfol'lDAtion will .erve the purpose of your inquiry. 

Sinceraly yours, 

F.dwln J. Monsroa 
Assistant ~~ral eounael 
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