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DIGEST:
EmPloyees of ArM Corps of Engineers Mrd
transported to and fro= official duty stetion
via Goversent tender boat at no expense to
employees. Travel was performd immediately
prior to and st finish of regularly scheduled
hours of vork. Sinea no work-related duties
wlrv perform^ed by employees during travel and
travel was not uudertaken under arduous
conditions, e.nployees are not entitled to
either reular or overtisa capoweatio for
such travel.

This action is a consideration of the ispp>a1 made by 14
similarly-situated employees of the Department of the Army. Corps
of Lnginears, Savannah District, from settlements of our Trans-
portatiou and Claims Division (now Claims Divwiion) dated
October 25, 1972. The claimants and their claim numabers are as
felloa-s. auansy C. Adkins (Z-2468420); Janos C. Anderson
(Z-246S421); aatchford P. Buckner (Z-2469424); aenry D. Covart
(Z-2468426): Ovid Fiveash (Z-2469427); tXarion Fripp (Z-246S423);
Clyde V. Godvin (Z-2461r429); Robert Grayson (Z-2468430); Willis
Green (Zi-246E431): Jiohn Rolfs, Jr. (Z-246%433); John W. Florton
(Z-246 A35) ; Georte ii. 1irnern= (Z-4463439); James R. 1etera
(Z-2460440); and John 2. , unter (Z-2436323) * The October 25 1972,
sottlesvents disallowed c for overtima compensation for time
spent in travel betumen a -deAi&nated landing site and the *bPloyez'
official duty station, the U.S. Dredge W=~ BACON,

The subrIssions show that the clA4ia ts ware employed in
various capacities 0hoard the flYN- BACON. In ordex to reach
their official duty station, the YZ{. BACON, the employees were
requirec1 to be at a specified landing site one hour before the
coxencement of their scheduled work assui eants. Thay were
transported from the landinS site to the UE2lRY DACON by c Govern-
mont tender bnat at Governrxnt expenza. At the finish of sched-
uled work aaignnots, the Goveryment tender would return the
Cpnployeai to shore. The eo:-loyces hava received no corpeasation
for the time spent travelint between the lan1ing site and the
flZa ;AC='i sxor for the return trip.
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The claimants base their claims for overtime compensation
upon section 6101(b)(2), title 5, United States Code (1970),
which states:

"To the maximum extent practicable, the head
of an agency shall schedule the time to be spent by
an employee in a travel status away from his official
duty station within the regularly scheduled work-
week of the employee."

We wish to point out, however, that 5 U.S.C. § 6101(b)(2) is not
an absolute mandate as to the scheduling of travel. Travel need
be scheduled within an employee's regular duty hours only "to the
maximum extent pratticable." 53 Comp. Gen. 882, 886 (1974).
The Army Corps of Engineers could properly have determined that
it was necessary to perform travel during nonduty hours and
that the employees would not be paid overtime. 5 C.F.R. § 610.123
(1972).

Overtime compensation for wage board employees is to be
computed in accordance with the provisions of section 5544, title
5, United-States Code (1970). Section 5544(a) provides in perti-
nent part as follows:

"* * * Time spent in a travel status away from
the official duty station of an employee subject to
this subsection is not hours of work unless the
travel (i) involves the performance of work while
traveling, (ii) is incident to travel that involves
the performance of work while traveling, (iii) is
carried out under arduous conditions, or (iv) results
from an event which could not be scheduled or con-
trolled administratively,"

Our Office has held that the criteria set forth in section
5544(a) are applicable only to time spent in a travel status
away from the official duty station of the employee and that
they do not apply to the situation of an employee whose travel
is between his residence and the official duty station. 1.-173103,
November 16, 1971. Moreover, no evidence has been presented to
show that the claimants were required to perform duties for the
Army Corps of Engineers or that travel to and from the HENRY BACON
was carried out under arduous conditions.
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Previous Comptroller General decisions have firmly established
the rule that travel tite aloae, vithout the perfornance of
actual duty, outsine the re!.ularly echa4ulad hours of work does
not entitle an employee either to regular coripersatilon or over-
time e-peasation for the til so Bpent. Se, for example,
i-157O36, July 22, 1965, and 40 Cozap. CGn. 439 (1961). in 31
Coup. Ca.. 362 (1952) ve.held the rule to be a2plicable even
though the asslinod duties were to be performed during& -normal
duty 4oura and required travel outside the basic workweek.

The pricipla enunciated above has also been eappled by the
United 5tates Court of Clairs. The Court of Claims in Ahaarn v.
iUmited Ltates, 142 Ct. C1. 309 (19'R), determined that travel of
a Goveravent employee to hls pcreanent duty station via, a
Cover nzt-outed boat vas 3ot to ba considered work for overtize
purposes. Vie Ahearn Court stated, "We think the tise spent In
this travel is no arore coi4mcneable than tha time apent by any
amployee in ,;e:or from his hoie to his vork.i' Nore recently, the
Court of Claim, ia vraes v. United State*, 156 Ct. C1. 350 (1960).
dianid coxpez;atiou for ti-ae spent traveling to ead from vork on
board Goverr.-.out-furnished "eats on t£ie basis that the travel
involvod neithbir work while traveliog nor was it undertaken under
hazardous conditions.

In those cases where payment of overtire cvzpensation for
travel tire has Leen authorized by decisions of this Office, the
cireumstances of the travel were so uousual ae to warreant the
corl.luaimn that such traval vya an inherent part of and inseparable
frote the "or- or -zploy-ent witbin the neaning of the appli-
cable overtile statAte. Eea, for ext.rpla, 41 Conp. Gen. 273
(1I%3). Such unusual circuustances are not prtsent in the instant
cl*.tis .

AIthouth claimants have based their clains solely upon
5 U.S.C. i 61(h)(2) wo note that the Fair Labor Standards Act
(F!SA), 29 t.S.C. S 201. et sQa. (Supp. TV, 1974). as aended$ is
not applic.-.ble to the cla1776 In question s*ice the claims are all
for Overtite for periods prior to Ž-6a7 1, 1974. the teffctive
date of the Fair Tabor ctsndards Awend-neta ef 1974. !.4Ovever. it
In our opinion that aucl travel would not entitle the elaimantv
to ovcrtima eonpcnsstion evon if the travel were perforzed after
May 1, 1974. and the ciaita were made u- er the MLSA. A cas* in
the ourtn Circuit, E ph v. ridt trer Conrtructioni Cnrp,.. al F.
2d 06% (19G), avpports this viev. The Court in tho Rm1llh ease
found that tiPe speat by enwlcya7 a in boats travelit a to and
froz work sites located in thte 'Cseipeake ;ay was v±ithl: the
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purview of Portal-to-Portal Pay Act of 1947 provision, 29 U.S.C.

§ 254(a), which exempts travel to and from the actual place or

performance of the principal activity or activities which such

employee is employed to perform. Thus, the employees were found

not to be entitled to overtime compensation under the PLSA for

such travel.

Accordingly, the settlements dated October 25, 1972, by our

Transportation and Claims Division denying the claims of the

above-named employees for overtime compensation for travel time

to and from the Dredge HENRY BACON are sustained.

E. F. MELL

*Deputy Comptroller General
of the United States
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