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1. Except where prohibited by statute, agencies may accept 
commercial credit card transactions in payment for amounts 
owed to the united States, subject to certain safeguards. 
However, where the Miscellaneous Receipts Act (31 U.S.C. 
5 3302(b) (1982)) applies, credit card company commissions 
must be paid from the agency's current operating appropria- 
tions, rather than be deducted from the proceeds of the 
credit card transaction itself. 

2. Under 16 U.S.C. S 4601-6a(f) (1982), the Department of 
Agriculture (USDA) may ailow credit card companies to 
deduct their commissions from the proceeds of commercial 
credit card transactions charged to the public for "reserva- 
tion services." However, without additional statutory 
authority, commissions on credit card transactions for other 
kinds of USDA services or fees must be paid from current 
operating appropriations. 

The Assistant Secretary for Natural Resources and Environ- 
ment, United States Department of Agriculture (USDA), 
requested our opinion regarding the acceptance of commercial 
credit card transactions in payment for amounts owed to the 
government by private individuals and organizations. 
Because the credit card companies usually deduct their fee 
from the amount charged to the credit card holder, USDA 
questions whether accepting credit card transactions would 
violate the so-called "Miscellaneous Receipts Act," 
31 U.S.C. S 3302(b) (1982). 

USDA is authorized by the Land and Water Conservation Act, 
as amended, 16 U.S.C. SS 4601, 4601-6a (1982), to assess and 
collect a variety of fees and permrt charges. Previously, 
USDA has been willing to accept only cash'payments for those 
fees and permit charges. Now, however, USDA wants to offer 



credit card transactions as an alternative method of 
payment for "user fees collected at recreation sites" and 
for "firewood, Christmas tree permits, special use permits, 
and similar authorized uses and products from the National 
Forest System Lands." According to USDA, in fiscal year 
1985, sales to the public of just three of those classes of 
permits amounted to approximately $320,000. Aside from the 
fact that purchasers frequently request to pay via credit 
card as a convenience to them, USDA believes that the 
acceptance of credit card transactions would significantly 
reduce USDA's administrative costs and increase its 
efficiency. 

We conclude that, in the absence of an express statutory 
prohibition, an agency may legally accept payment of amounts 
owed to the United States in the form of commercial credit 
card transactions. However, where 31 U.S.C. $ 3302(b) 
applies, credit card company commissions may not be deducted 
from the proceeds of the transactions, and to this extent, 
the use of commercial credit cards may not offer a practical 
alternative under existing law. 

Authority to Accept Payment by Credit Card 

We have previously held that agencies may accept commercial 
credit card transactions in payment for goods and services 
provided by the government, except where credit sales are 
expressly prohibited. 56 Comp. Gen. 90 (1976); 52 Comp. 
Gen. 764 (1973). In those cases, we observed that "while 
the government does not ordinarily provide goods or services 
on credit, there is no general statutory prohibition 
against credit sales." 56 Comp. Gen. at 91 (citing 52 Comp. 

. Gen. at 765). Those decisions were "premised on the 
[agency's] representation that this practice would 
facilitate sales without [significantly] increasing 
administrative costs or prices charged to customers." Id. 
Allowing the use of credit card sales was expected to - 
enhance the agencies' performance of their statutory 
functions by enabling them to operate more efficiently and 
conveniently. Finally, the interests of the United States 
were adequately protected by credit card company guarantees 
to pay for purchases made by duly accepted credit cards. 
56 Comp. Gen. at 92; 52 Comp. Gen. at 765. 

We see no reason why the principle enunciated in those two 
decisions should not apply equally to the payment of any and 
all amounts owed to the United States, subject to the same 
safeguards. Acceptance of payment by credit card should 
not result in significant increases in the cost to the 
government, or any increase in the cost to the person 
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making the payment;l/ should adequately protect the 
government's interest by means of credit card company 
guarantees to reimburse the government for all properly 
conducted credit card transactions; and should facilitate 
and enhance performance of the agency's program and 
collection responsibilities. If these conditions apply, 
then agencies may exercise sound discretion to accept 
credit card transactions as an additional (and optional) 
means of paying amounts owed to the United States. (We do 
not believe that agencies may require payments to be made by 
credit cards.) 

Deducting Credit Card Company Commissions from Proceeds 

Credit card companies normally charge a fee of 3 to 5 
percent of the transaction amount. As USDA notes, the 
companies customarily collect this fee by deducting it from 
the amount to be paid to the vendor (i.e., the agency). 
Because.of this, as explained below, the use of commercial 
credit cards may not be a feasible option under existing 
law. 

The problem is that, under 31 U.S.C. S 3302(b), unless 
otherwise provided by law, each agency is generally required 
to deposit into the general fund of the Treasury all 
amounts received by its officers and agents, "without 
deduction for any charge or claim." Thus, where this act 
applies, the agency has no authority to allow a credit card 
company to deduct its commissions from payment made via 
credit card, unless there is some other express statutory 

l/ The requirement that there be no additional cost to the 
payor does not apply to payments made on delinquent debts 
owed the United States. Agencies are required to assess 
administrative charges to cover the costs of processing and 
handli,ng delinquent debts. 31 U.S.C. S 3717(e)(l) (1982); 
4 C.F.R. S 102.13(d) (1986). Neither the statute nor the 
implementing regulations itemize all of the elements that 
may be assessed as administrative costs. See 49 Fed. 
Reg. 8889, 8893 (1984). If an agency chooses to permit 
payment of delinquent debts by credit card, we think the 
agency may treat the credit card company's commission as an 
administrative cost to be assessed against the debtor--in 
the same manner as the cost incurred in using a private debt 
collector, etc. However, the agency should disclose this 
liability to the debtor when the credit card option is 
offered. 
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authority to do so.2J USDA suggests that the necessary 
authority may be found in two specific (and otherwise 
unrelated) statutory exceptions to the miscellaneous 
receipts act--31 U.S.C. 5 3718(d) (1982) (debt collection 
contractor fees), and 16 U.S.C. 5 4601-6a(f) (1982) 
(reservation service contractor fees). 

1. Debt Collection Contractor Fees. 

The provisions of 31 U.S.C. S 3718(d) (formerly 
5 3718(b), as redesignatedby Pub. L. No. 99-578, S 1, 
100 Stat. 3305 (1986)), create an express exception to the 
Miscellaneous Receipts Act in order to authorize agencies to 
pay debt collection contractor fees by means of deductions 
from collection proceeds. USDA admits that "the language 
employed in 31 U.S.C. S 3718 tends to indicate that the use 
of credit cards was not contemplated specifically [by 
Congress when this law was enacted] . . . ." Nevertheless, 
USDA argues: 

II Even if a contract with credit card issuers 
aAd'v;ndors cannot meet the literal language of 
31 U.S.C. 5 3718, clearly, Congress intended to 
give the head of an agency wide latitude to his 
choice of collection mechanisms. Allowing the use 
of credit cards for payments would appear to be 
in keeping with this Congressional intent." 

To the extent that the amounts being paid via credit card 
represent the payment of delinquent debts, we agree that the 
provis,ions of section 3718(d) would authorize deductions for 
credit card company commissions. However, if those amounts 
represent payments-on non-delinquent debts, the exemption 
(from the Miscellaneous Receipts Act) in section 3718(d) 
would not apply. This conclusion follows from a previous 
decision of this Office to the effect that section 3718(d) 
does not apply to the collection of non-delinquent debts, or 
to "account servicing,' etc. 64 Comp. Gen. 366 (1985). 

2. Reservation Service Contractor Fees. 

The provisions of 16 U.S.C. S 4601-6a authorize USDA to 
assess a variety of "Admission an3 special recreation use 
fees." (USDA calls these assessments "user fees collected 
at recreation sites." ) Paragraph (a) of that section 

&/ The effect of 31 U.S.C. S 3302(b) was not an issue in 
52 Comp. Gen. 764 and 56 Comp. Gen. 90, cited earlier, 
because of the particular statutory authorities involved in 
those cases. 
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concerns "Admission fees" and various "permits;" paragraph 
(b) concerns "Recreation use fees" and "fees for Golden Age 
Passport Permitees;" and paragraph (c) concerns "Special 
Recreation Permits." Paragraph (f) is entitled "Disposition 
of fees; contracts with public or private entities for 
visitor reservation services.w It reads, in pertinent part, 
as follows: 

"Except as otherwise provided by law . . . all 
fees which are collected by any Federal age= 
[pursuant to this section]-shail be covered into a 
special account in the Treasury of the United 
States to be administered in conjunction with, but 
separate from, the revenues in the Land and Water 
Conservation Fund; Provided, that the head of any 
Federal agency, under such terms and conditions as 
he deems appropriate, may contract with any public 
or private entity to provide visitor reservation 
services; and any such contract may provide that 
the contractor shall be permitted to deduct a 
commission to be fixed by the agency head from the 
amount charged to the public for providing such 
services and to remit the net proceeds therefrom 
to the contracting agency. Rebenues in the -I special account shall be available for appropria- 
tion . . . for any authorized outdoor recreation 
function of the agency by which the fees were 
collected . . . ." 16 U.S.C. S 4601-6a(f) (added 
by Pub. L. No. 93-303, S l(j), 88 SFat. 192, 194 
(1974)). (Emphasis added.) 

Clearly, paragraph 4601-6a(f) authorizes USDA to enter into 
contracts with public ?k private entities in order to obtain 
"reservation services" and allows those contractors to 
deduct their commissions for providing these services from 
fees that they collect on behalf of the government. Thus, 
this provision would authorize credit card companies to 
deduct commissions from receipts. However, by its very 
terms, it applies only with respect to amounts charged to 
the public for reservation services; it does not authorize 
deductions from the fees assessed pursuant to paragraphs 
(a), (W, or (c) of section 4601-6a.L/ 

3/ The legislative history of this provision confirms this 
rnterpretation. In H.R. Rep. No. 1076, 93rd Cong., 2d 
Sess. 5 (1974), for example, it was explained that: 

5 

"Under existing law all fees go into a special 
account in the Land and Water Conservation Fund to 
the credit of the collecting agency. No change is 

(continued...) 
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The first sentence of 16 U.S.C. S 4601-6(f), quoted above, 
requires that all fees collected under the authority of 
$ 4601-6a be deposited in a special account in the Treasury. 
Thus, -except for the special provision for reservation 
services, there would be no authority to deduct credit card 
company commissions from these other fees. 

Of course, none of the foregoing discussion is intended to 
suggest that credit card companies may not be paid a 
commission on amounts which are charged for credit to the 
government for the other kinds of fees and charges provided 
in section 4601-6a. We are saying merely that without 
additional statutory authority, that commission must be paid 
out of the agency's current appropriations and not by 
deduction from the amount charged. 

CONCLUSIONS 

We conclude that, in the absence of express statutory 
prohibition, agencies may, in the exercise of sound 
discretion, legally accept commercial credit card transac- 
tions in payment of amounts owed to the United States, 
including amounts owed for goods and services, and amounts 
owed on account of delinquent and non-delinquent debts. 
However, we also conclude that, without express statutory 
authority to do so, agencies may not allow credit card 
companies to collect their commissions by means of 
deductions from amounts charged for credit to the United 
States. 

We think payment by credit card is a desirable option which 
. may facilitate the administration of some government 

programs presently operated on a cash basis. At the very 
least, it should be available to federal agencies, subject 
to the exercise of sound discretion. Under existing law, 
however, an agency wishing to accept credit card transac- 
tions for payments subject to 31 U.S.C. S 3302(b) (or other 
similar statutory restriction) has basically two options: 

. . ,.continued) 
made in this respect, but the bill makes clear 
that the Secretary may contract for reserva 
services and that the charge imposed for ma 
such reservation need not be pald Into the 
account. While the proceeds for camping us 
be the same, this language is designed to 
eliminate transfers of funds for providing 
reservation services." (Emphasis added.) 
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(1) The agency may try to negotiate an agreement 
whereby the credit payment is paid over to the 
agency in its entirety for credit to the 
appropriate account, with the agency paying the 
contractor's commission from current appropria- 
tions in a separate transaction; or 

(2) The credit card company may deduct its 
commission from amounts to be paid to the 
government agency, with the agency then promptly 
transferring the amount of the fee from current 
appropriations to the account to which the payment 
is to be credited. 

The first option may not be acceptable to the credit card 
company: the second is somewhat impractical and administra- 
tively burdensome. 

Accordingly, to enable agencies to realize the maximum 
potential benefit from credit card transactions, we would 
support legislation (perhaps along the lines of 31 U.S.C. 
S 3718(d)) to establish an exemption from 31 U.S.C. 
S 3302(b) for credit card arrangements. 

Comptroller General 
of the United States 
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