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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C. 20348 :

B-177323 .  February 2, 1973

Ms, Rose M. Sperling
Authorized Certifying Officer .
Federal Mediation and Conciliation Service

Dear Ms, Sperling:

Further reference is made to your letter of November 28, 1972, with
enclosures, requesting an advance decision as to whether a voucher in
favor of Mr, _ for reimbursement of real estate expenses
incurred in the sale of his residence at his old official duty astation
may be certified for payment.

Your letter enclosures indicate the employee was authorized a change
of official station from Richmond, Virginia, to Baltimore, Maryland,
under travel authorization No, 0-71-35 dated July 29, 1970, for travel
to begin on or about Auvgust 15, 1970, Mr, reported for duty at -
the new duty station on September 22, 1970, however he was unable to find
a purchaser for hie dwelling at the old official duty station during the
folloving year although he contracted for the services of several realtors
for that purpose., Lventually, on October 25, 1971, he entered into a
lease agreement with a lessee which included an option to purchase on or
before July 10, 1972, however, the lessee did riot exercise the purchase
option, Finally the employee found a purchasexr and 8 sales contract was
signed on August 2, 1972, and settlement occurred on September 11, 1972,
almost two yvears afcer he reported to the new duty station., Apparently
Mr., sellivg difficulty arose from a lepressed real estate
market in the Richmond area resulting from unusual social and economic
conditions,

: Mr. i1s now requesting reimbursement for the expenses incurred
for the September 11, 1972 settlement on the basis that he should be
granted an extension of the one-~year limit placed on housing settlements
by section 4.le of Office of Hanagement and Budget (0iB) Circular No, A-56,
revised June 26, 1969. ‘

-~

Section é;le of OMB Circular No, A-56 states:

“e, The settlement dates for the sale and purchase
or lease termination transactions for which reimburse-
ment is requested are not later than one (initial) year
after the date on vhich the emplovee rerorted for duty
at the new official station, except that (1) an appro-
priate extension of time may be authorized or approved
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by the head of the agency or his designee when gettlement

is8 necessarily delayed because of litigation or (2) gn
additional periocd of time not in excess of one year may .
be authorized or approved by the head of the agency or his '
darignea when he determines that circumstances justifying

the exception exist which precluded settlement within the
initial one-yecar period of the sale/purchase contracts or
lease termination arrangement enterad inte in gond faith

by the employce within the initial one-year period. Tha
circumstances vhich are determined by the head of the .

agency or his designee to justify the exception under (2)
~above shall be set forth in writing."

Although we aeppreciate the hawrdship with which Mr, has been
confronted, the language 'sale/purchase contracts * % ¥ entered into in
good faith by the employee within the initial one-year period" appearing
in the above regulations refers only to contracts between buyers and
sellers of residences and not to contracts with realtdrs to find buyers
for residences, See B-177082, Deccmber 14, 1972, end D-172160, July 7,
1871, copies enclosed.

Inasmuch as & contract with a buyer was not entered into within the
finitial one yvear time-frame prescribed by MR Circular No, A-56, an
extension of time ecannot be granted. 1Iu the decision B-175791, July 24,
1972, 52 Conmp. Gen. ___, cited in your submission, a contract had baen
entered into withir the initial one-year period.

In view of the foregoing, the veucher, w.th eccompanying papers,
is returned bherewith and may not ba certified xor paympnt on the basis
of the present rcccrd. .-

Sincerely yours,

PAUL G. DEMBLING
"Kcng Comptroller General
of the United States






