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MATTER OF:Prevailing Rate Employees

DIGEST: (1) A prevailing rate employee is on
the rolls on the date a wage increase
is ordered into effect but separates
before the effective date of the
increase. The period covered by his
accrued annual leave extends beyond
the effective date of the increase.
He is entitled to receive his lump-sum
annual leave payment, authorized under
5 U.S.C. § 5551(a), paid at the higher
rate for the period extending beyond the
effective date of the increase. 54 Comp.
Gen. 655 (1975) distinguished.

(2) A prevailing rate employee who separates
after a wage survey is ordered but
before the date the order granting the
wage increase is issued and his accrued

X ' annual leave extends beyond the effective
date of the increase is entitled to have

Ig his lump-sum leave payment paid at the
higher rate for the period extending
beyond the effective date of the increase,
as long as the order granting the new
wage rate is issued prior to the effective
date set by 5 U.S.C. § 5344(a).

The issue presented is whether prevailing rate
employees who are being separated from employment

A are entitled to have their lump-sum annual leave
payment include a wage increase when they are on
the rolls on the date the order is issued granting
that wage increase but are separated before the
effective date of the increase, and the period
covered by their accrued leave extends beyond

J ~ the effective date of the increase. Also, we
are asked to decide whether such employees are
entitled to have their lump-sum annual leave
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payment include a wage increase when they separate
prior to the date the order granting that wage
increase is issued, but the period covered by
their accrued leave extends beyond the effective
date of the increase. For the reasons stated below
employees in the first situation are entitled to have
their lump-sum annual leave payment include the wage
increase. Employees who fall under the second situation
are also entitled to have their lump-sum annual leave
payments include the wage increase if they separate
after the date a wage survey is ordered, and the order
granting the new wage rate is issued prior to the
effective date of the increase.

These questions were presented in letter of
April 24, 1979, from Assistant Secretary of the Army
(Manpower and Reserve Affairs), and arise as a result
of our decision in 54 Comp. Gen. 655 (1975). There we
held that prevailing rate employees who separated
prior to the date the order granting a wage increase
is issued may have their lump-sum leave payments
retroactively adjusted only if they died or retired
between the effective date of the increase and the date
the order granting the increase was issued, and then
only for services rendered during this period. We based
our decision on the fact that any adjustment would
have to be made when the order granting the new wage
rate is issued and that, at the time, orders granting
wage increases were usually issued after the statutory
effective date of the increases.

We do not view the above decision as controlling
the present situation. Rather, it should be limited to
situations concerning the payment of retroactive wage
increases governed by 5 U.S.C. § 5344(b). The present
case concerns the payment of prospective wage increases,
i.e., wage increases ordered into effect prior to their

X effective dates.

Although section 5344 is not controlling here because
it is designed to deal with instances where the order
granting the wage increase is issued after the effective
date of such increase, it does influence the outcome.
That section provides in part that:
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"(a). Each increase in rates of basic pay
granted, pursuant to a wage survey, to
prevailing rate employees is effective
not later than the first day of the first
pay period which begins on or after the
45th day, excluding Saturdays and Sundays,
following the date the wage survey is
ordered to be made.

"(b) Retroactive pay is payable by reason
of an increase in rates of basic pay referred
to in subsection (a) of this section only when--

"(1) the individual is in the service of the
Government of the United States, including
service in the armed forces, or the government
of the District of Columbia on the date of the
issuance of the order granting the increase; or

"(2) the individual retired or died during the
period beginning on the effective date of the
increase and ending on the date of issuance of
the order granting the increase, and only for
services performed during that period."

Thus, as long as the order granting a wage increase is
issued prior to the effective date mandated by sec-
tion 5344(a), any salary changes or payments for lump-sum
leave will be prospective payments and section 5344(b)
will not apply.

J We will first consider the situation where a
prevailing rate employee separates between the time
the order granting a wage increase is issued and the
date the increase is to become effective. In 47 Comp.
Gen. 773 (1968), we held that when a General Schedule
civil service employee was to be separated from

, Government service, and was to receive a lump-sum
payment for accrued annual leave, that payment should
be adjusted to reflect a general salary increase which

_J was granted prior to his separation but became effective
during the period that would have benefited the employee
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had he remained on the rolls until exhausting his accured
annual leave. That decision was based on 5 U.S.C. § 5551(a)
which provides, in pertinent part, as follows:

"An employee * * * who is separated from the
service or elects to receive a lump-sum
payment for leave * * * is entitled to
receive a lump-sum payment for accumulated
and current accrued annual or vacation
leave to which he is entitled by statute.
The lump-sum payment shall equal the pay
the employee or individual would have
received had he remained in the service
until expiration of the period of the
annual or vacation leave.* * *"

It is important to note that for the purpose of this
section, "employee" includes both General Schedule
and Wage Board (Prevailing Rate) employees.

In addition to the above statute, 47 Comp. Gen. 773,
was also based on the rationale that the right of
an employee to the lump-sum payment vests at the time
of the employee's separation. Thus, the lump-sum payment
is to be computed on the basis of the employee's rights
at the time of separation under all applicable laws and
regulations at that time which would have affected his
compensation had he remained in the service for the
period covered by his leave. See also: 43 Comp. Gen.
440 (1963); 26 Comp. Gen. 102 (1946); and Federal
Personnel Manual, Chapter 550, subchapter 2-3 (November 3,
1975). In effect, upon separation prior to the effective
date of a wage increase an employee for salary purposes
only is considered to be on the rolls of his agency
until his accrued leave expires. Therefore, such an
employee is entitled to any salary increases which he
would have received had he remained in the service for
the period covered by his leave. Thus, since in 47 Comp.
Gen. 773, the order granting the wage increase was issued
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prior to the employee's retirement and would have been
effective to increase his rate of compensation had he
remained in the service until his annual leave, was
exhausted, the employee was entitled to be paid for
his leave at the higher rate for any period covered
by his lump-sum payment extending beyond the effective
date of the increase.

In response to a submission similar to the one at
hand we applied the above rationale to prevailing rate
employees and allowed payment at the higher rate. See:
B-165201, October 2, 1968. Therefore, the first question
is answered in the affirmative.

The second issue is whether prevailing rate employees
are entitled to an adjustment of their lump-sum annual
leave payments when they separate prior to the date the
order granting a wage increase is issued but the period
covered by their accrued leave extends beyond the effective-
date of the wage increase. We are limiting our consideration
of this question to those cases, in which the order
granting a wage increase is issued prior to its effective
date, i.e., the effective date set by 5 U.S.C. § 5344(a).
In 26 Comp. Gen. 102, 105 (1946) we considered a similar
set of circumstances. There we held that an employee who
separated prior to the date a statute authorizing a wage
increase was passed would not be entitled to the benefit
of a salary increase even though his unused leave would
extend beyond the effective date of the increase. Our
decision was based on the ground that at the time of the
employee's separation the new salary rates were not
authorized by statute. In other words, the employee did
not have a vested right to the increase at the time of
his separation.

As can be gleaned from the above, an employee who
separates prior to the effective date of a wage increase
must have a vested right to the increase before he
becomes entitled to receive his lump-sum payment at the
new rate. That is, at the time of an employee's separation
the statutory mechanism for the wage increase must already
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have been enacted and the requirement for making the wage
adjustment on the effective day of the increase must mandate
action by the person or agency in charge of such adjustment.
See: 47 Comp. Gen. 773.

Prior to the enactment of 5 U.S.C. §§ 5341 et seq.
(1976), governing the pay adjustments of prevailing rate
employees, the executive branch had great discretion in
establishing an administrative system governed by regu-
lation for adjusting the pay of prevailing rate employees.
This discretionary system, under which the executive branch
was free to establish, change and amend wage adjustment
procedures was an administrative, as distinguished from a
statutory, system, in that the resultant pay adjustment
was discretionary with the executive branch and not
controlled by legislative guidelines and standards.
In contrast, the system presently in effect established
under 5 U.S.C. 5341 et seq. has been narrowly defined by
Congress so that the acts leading to a pay adjustment
for prevailing rate employees performed by executive
branch personnel are ministerial in nature leaving
nothing to their discretion or judgment. With this
in mind, we held in 54 Comp. Gen. 305 (1974), that
the adjustment of wage rate of prevailing rate
employees under 5 U.S.C. §S 5341 et seq., may no
longer be considered as granted administratively,
but rather must be considered to be an increase in pay
granted by statute. See also: Federal Personnel Manual
Letter No. 531-47, May 28, 1975.

Under 5 U.S.C. § 5343(b) the Office of Personnel
Management is required to schedule full-scale wage
surveys every 2 years and interim surveys between
each 2 consecutive full-scale wage surveys. We have been
informed that the surveys are ordered to be conducted
at the same time every year. Also, under section 5344(a)
the effective date of any wage increase has been
established to be no later than the first day of the
first pay period which begins on or after the 45th day
following the date the wage survey is ordered to be made.
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Thus, once a wage survey has been ordered to be
made the employee can reasonably expect to receive a
statutory wage increase within approximately 45 days
of the order. Since a wage increase will be effective
within 45 days after an order is given to conduct a wage
survey it can be said that once the survey is ordered the
employee would have a vested right in that increase if
he were on the rolls on the effective date of the increase.
As in 47 Comp. Gen. 773, the actual amount of the increase
may not be established, but the right to an increase in
pay, in an amount to be determined, is in being.

Therefore, even though an employee separates prior
to the date the order granting a wage increase is issued,
he is entitled to receive his lump-sum annual leave
payment at the higher rate if his separation occurs
after the date a wage survey is ordered to be made and
his annual leave extends beyond the effective date of
increase, so long as the order granting the new wage rate
is issued prior to the effective date mandated by section
5344(a). The employee, however, is only entitled to be
paid at the higher rate for the amount of his leave
extending beyond the effective date of the increase.

A: We realize that this decision does not provide any
relief for the prevailing rate employee who separates
before the effective date of the wage increase, and the
order granting the new wage rate is-issued after the
effective date of the increase. However, this result is
statutorily mandated. In such a case, the lump-sum annual

:X leave payment would be covered by the retroactive adjustment
provisions of 5 U.S.C. S 5344(b), which prohibit any such
adjustment.

Accordingly, a prevailing rate employee who is on
the rolls on the date an order granting a wage increase

*> is issued, but separates before the effective date of
the increase is entitled to receive his lump-sum annual
leave payment at the higher rate for the period his leave
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extends beyond the effective date of the increase.
Moreover, a prevailing rate employee who separates
before the date of the order granting the wage
increase is also entitled to receive his lump-sum
annual leave payment at the higher rate for any leave
extending beyond the effective date of the increase
if he separates after a wage survey is ordered to
be made, and the order granting the xiew wage rate
is issued prior to the effective date set by section
5344(a).

For -the Comptroller ene al
of the Unit S ates
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