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B-15ll06 -. October 4, 1972

Mr. Ye Nakashima
Deputy Accounting and Finance Officer
Through Assistant Comptroller for Accounting

and Finance (IIQUSAF)
Department of the Air Force
Denver, Colorado 80205 -

Dear Mr. Nakashima:

We refer to your letter of May 2, 1972, reference ACFPT, which
was forwarded June 5, 1972, to this Office through the Per Diem, Travel
and Transportation Allowance Committee, and assigned PDTATAC Control
No. 72-20, regarding the entitlement of Mr. Shuichi Ono, presumably an
American citizen, to reimbursement of amounts paid incident to obtain-
ing passports for himself and his three sons. Fr. Ono is a local hire
with whom a transportation agreement was executed in accordance with
paragraph C4002-3 of the Joint Travel Regulations (JTR), Volume 2, and
who has earned renewal agrec-ment travel pursuant to the provision of
paragraph C4001, JTR. lie, however, contemplates no such travel at
this tirow.

Mr. Ono has claimed reimbursement for the $12 passport fee for him-
self and for each of his three sons, as well as for the $3.23 per person
cost of photographs incident to obtaining those passports. Eis claim is
for a total of $60.90 and is made pursuant to the authority of paragraph
C9010-2 of JTR, and paragraph 40250 of Air Force Manual (All) 177-103.
You express doubt as to the propriety of reimbursement of those expenses
under the cited regulations.

Paragraph C9010-2 of JTR provides for reimburscment of expenses of
obtaining or renewing a passport as follows:

"2. CONTEMPLATED OFFICIAL TRAVEL, PASSPORTS AND VISA
MEES

"a. Cenaral. Any employee who is officially
required to obtain or renew a passport or visa may
be reimbursed for the expense incurred for the
issuance o: renewal of a passport or visa, notwith-
standing, that actual travel may not occur. This
author9ty fcr rcinh)urse::.:t includes an en-ployee
require.d to renL-7 his pa:Zzpert as a result of ccn-
tir.ued =nploi.nen.t in an overseas area to *.'hic-, he
was transcortcd at Cov'rnr.:'c eX,;anse. It also
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includes the type of employee described in
subpar. b. Public Voucher for Purchases and Serv-
ices Other Than Personal (Standard Form 1034)
will be used for such reimbursement claims. Sup-
porting authority will be included or attached.
The appropriation citation will be that current

at the time the expense is incurred. Prior fund
citation approval is required.

"b. Passport and Visa for Emergency Technical
Support Personnel. TThen an activity is required to
have emergency technical support personnel avall-
able for official travel on short notice, and such
personnel are directed in writing by the respon-
sible commanding officer to maintain current pass-
ports or visas in contemplation of such travel,
claims for fees paid are allowable whether or not
actual future travel is performed."'

Paragraph 40250(c) of AFM 177-103 provides as follows:

"c. Voucher Forms. When dependents' expenses
are reimbursable, use DD Form 1351-4 for payment.
When members perform the travel, use DD Form 1351-2.
When members have obtained passports or vises pursuant
to orders of commanders, for future travel per
AEM 211-2 payment will be by SF 1034, Public Voucher
for Purchases and Services Other Than Personal,' or
through use of imprest funds. The rules for prepar-
ing and processing SF 1034 are similar to those in
chapter 1, part four. SF 1034 is shown in figure 2-15,
part two, AMI 177-102. Imprest fund payments are
described in ASPR 3-607. Receipt will be required
for any item claimed in excess of $15."

There is no indication that Mr. Ono has any official responsibility
for emergency technical support. Thus, subparagraph (b) of paragraph C9010-2,
JTR, is not here relevant and Mr. Ono's claim, if proper, would appear to
fall within the scope of subparagraph (a). riad 14r. Ono been recruited in
the United States rather than locally there would appear to be no question,
in view of the language of the second sentence of subparagraph (a), but

that he would be entitled to reimbursement for the expense of renewing
at least his own passport.
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Inasmuch as Mr. Ono was not transported at Government expense to
the foreign area, but hired locally, the determination as to his enti-
tlement to reimbursement of the amount claimed is dependent upon
whether he was "officially required" to renew the passports, as that
phrase is used in the quoted regulation. Variant views are expressed
in the file supporting the request for our decision. It is suggested
-on the one hand that the regulation requires as a condition to enti-
tlenent that travel be contemplated, or more narrowly construed, that
it is restricted in application to employees who are required to travel
in connection with their overseas employment. On the other hand, it is
pointed out that the regulation may be construed to permit reimbursement
to an employee who is officially required to renew or obtain a passport
irrespective of whether any travel is undertaken or contemplated.

In regard to this latter view, we note that employees and dependents
of employees of civilian components of the United States Forces in Japan
are required under the "Agreement Regarding Status of the United Nations

Forces in Japan" (SOFA), 5 USTA 1123, TIAS 2995, February 19, 1954, to
have valid passports in their possession for purposes of identification.
Article III of SOFA provides in part as follows:

"5. Members of civilian components shall have their
status and the organization to which they belong, described
in their passports. Dependents shall have their status
described in their passports.

"6. For purposes of their identification while in
Japan, members of the civilian components and dependents
shall, on demand of the appropriate Japanese authorities
present their passports within a reasonable time."

That requirement is implemented in 5 Air Force Regulation 30-3, effective
April 20, 1970.

We point out that a United States citizen who is hired locally and
who meets the conditions of eligibility for renewal agreement travel is
generally entitled to the same benefits as an employee recruited state-
side. fly its express terms, the authority for reimbursement of pass-
port fees includes employees recruited stateside who are required to
renew passports as a result of their continued employment in the foreign
area. Therefore, while not expressly covered by the regulation, our
view is that passport expenses of United States citizens hired locally
who are entitled to renewal agreezent travel andi/or return transportaticn
are properly for payment.
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While reimbursement for the expense of passports required to be
renewed for dependents is not expressly authorized by the JTR, we
consider that such is an appropriately reimbursable administrative
expense.

Mr. Ono's voucher, with attachments, is returned herewith and
may be processed for payment of the passport expenses in accordance
with the above.

Sincerely yours,

PAUL G. DEMOLMN=
For the Comptroller General

of the United States
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