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Norman J. Philion 
Executive Vice President 
Air Transport Association of America 
1709 New York Avenue, N.W. 
Washington, D.C. 20006 

Dear Mr. Ph:LljoT): 

IN REPLY 
REFER TO: B-138942 

October 26, 1978 

This is in response to your letter dated August 10, 1978, in 
which you question whether certain air freight shipments were in 
compliance t-lHh section 5 of Pub. L. 93-623 (codified at 49 U.S.C. 
§ 1517). You advised us that freight shipments financed by foreign 
military sales credits to Korea and Taiwan have been transported 
by foreign air carriers. Other products, financed through the 
Export-Import Bank of the United States, have also been transported 
by foreign air carriers. 

Pub. L. 93-623, at section 5, requires the use of U.S.-flag 
air carriers for U.S.-financed commercial foreign air transportation. 
One kind of U.S. financing described in section 5 is where the foreign 
air transportation is furnished: 

"* * * to or for the account of any foreign nation, 
or any international agency, or other organization, 
of whatever n·ationa1ity, without provisions for 
reimbursement * * *" 

Our Office has previously held that section 5, does not require the 
use of U.S.-flag air carriers where the foreign air transportation 
is paid for out of funds which are later reimbursed by a foreign 
government, international agency, or other organization. B-138942, 
June 13. 1978. 

In light of this deciSion, the military shipments with which 
you ar.e concerned need not be transported in U.S.-flag air carriers. 
The Pres ident is authorized by 22 U. S. C. § 2763 to finance the 
procurement of defense articles and services through credit sales. 
The foreign countries purchasing the products are required to 
pay for them under the terms set out in the statute. Thus, 
Where air freight shipments are financed by foreign military 
sales credits, section 5 of Pub. L. 93-623 would not require the 
use of U.S.-flag air carriers. 
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Another kind of U.S. financing described in section 5 is where 
the foreign' air transportation furnished is "* * * in furtherance of 
the p~rposes or pursuant to the terms of any contract, agreement, or 
other special arrangement made or entered into under which payment is 
made by the United States or payment is made from funds appropriated, 
ow~ed, controlled, granted, or conditionally granted or utilized by or 
otherwise established for the account of the Unites States * * *." 

Although the Export-Import Bank is an agency of the United States 
(12 U.S.C. § 635(a)(l)), the payment in this case is not actually a 
payment by the Bank but a payment by the foreign purchaser with the 
Bank acting as an agent in physically disbursing the funds. This 
situation is analogous to a payment by a domestic National Bank, an 
instrumentality of the United States, lending a purchaser of products 
the m~mey to pay a supplier in the form of a cashier's check payable 
at the Bank. Although the National Bank would physically disburse 
funds to the supplier, it is the purchaser's funds that are being 
disbursed. and the transaction is properly characterized as involving 
a payment made by the purchaser. Thus, where air freight shipments 
are financed by private partil.::s through loans arranged through a 
U.S. bank, section 5 of Pub. L. 93-623 would not require the use 
of U.S.-flag air carriers. 

Sincerely yours, 

L. Hitchell Dick 
Assistant General Counsel 
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