
COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES

WASHINGTON. D.C. 2054

3419969 December 6, 1972

05~ 9s 6',

Mr. Eugene P. Kopp
Assistant Director (Administration)
lnited States Information Agency

Bear Mr. Kopp:

We refer to your letter dated September 26, 1972, requesting our deci-
sion regarding the treatment to be accorded those payments received by
employees of the United States Information Agency (USIA) for jury service
in the courts of Calvert, Charles, Prince George's and St. Mary's counties,
In the State of Maryland, in view of certain recent amendments to the
Maryland Code.

You state that effective July 1, 1972, article 51, section 19(f), of
the Maryland Code vas emended to read as follows:

"19(f) In Calvert, Charles, Prince George's and St. Mary's
counties, jurors shall In lieu of a jurors (slc) salary
receive $10.00 as expense rnoney for each day in attendance
at a court as jurors, covering service up to the hour of six
o'clock p.m. on any day. An additional sum of five dollars
shall be paid as expense money if the service on any day
extends beyond six o'clock p.m., and up to nine o'clock p.m.
A second additional sum of five dollars as ex'enses shall be
paid if the service on any day extends beyond nine o'cl6ck p.m." '

S.'

Prior to the July 1, 1972, meandment, Article 51, section 19(f) of
th Maryland Code stated that-

"(f) In Calvert, Charles, Prince George's and St. Mary's
couuties, jurors shall receive ten dollars for each day in
attendance at a court as jurors, covering service up to the
hour of six o'clock p.m. on any day. An additional sum of
five dollars shall be paid if the service on any day extends
beyond six o'clock p.m. and up to nine o'clock p.m. A _
second additional sum of five dollars shell be paid if the
service on any day extends beyond nine o'clock p.m."
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The primary question presented ts whether payments made under the
autbority of section 19(f), as amended. to USIA employees serving as
jurors on court leave granted pursuant to 5 U.S.C. 6322(a) may now actu-
ally be considered as being for expenses rather than for services rendered

so as to not require such amounts to be turned into the agency as credits
against salary payments for the periods of court leave.

S U.S.C. 5515 concerning crediting amounts received by Federal
e*ployces for jury service in State courts provides as follows:

"An amount received by an employee as defined by sec-
tion 2105 of this title or an individual employed by the
government of the District of Columbia for jury service in

a State court for a period during which the employee or
individual is entitled to leave under section 6322 of this
title shall be credited against pay payable by the United
States or the District of Columbia to the employee or
individual."

Under the above-quoted section it is mandatory that the amounts
received from a State for jurors' fees be credited against the amount of
compensation payable by the United States for such period of absence.

Under our cecisions we do not require a Federal employee who has
served as a juror in a State court to remit to the Federal Government that

part of the cornensation he receives from the State to cover traveling

expenses where it is clear that a specific amount is received for such

purpose. I-le have also allowed payment of jury fees to Federal employees

serving as jurors in a State court on nonworkdays, including holidays.
See 27 Comp. Gen. 293 (1947); 37 id. 695 (1958) and 45 id. 251 (1965).
Also, jury fees may be retained by the Federal employee when the jury
service occurs during a period when the employee is in a nonpay status.
24 Comp. Gen. 450 (1944).

Section 12, the general provision covering compensation of jurors,

of article 51 oi the Maryland Code, provides in pertinent part as follows:

.
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"' 12. Compensation of jurors.

"A juror shall receive such compensation and/or reir-
burserent for expenses of travel incident tjo Jur service as
may be now or hereafter provided by law * * * (Emphasis
added.)

We have been informally advised that the proposal to amend section 19(f)
was Initially introduced by the Prince George's county delegation. The orig-
inal text of such amendment, which was reported out of the House Ways and
Means Comdittee, read as follows:

'"In Calvert, Prince George's, and St. Mary's counties,
jurors shall receive $10.00 for expenses for each day in
attendance at a court as jurors covering service up to the
hour of si- o'clock p.m. on any day. An additional sum of
$5.00 shall be paid as expenses if the service on any day
extends beyond six o'clock p.m. and up to nine o'clock p.m.
A second additional sum of $5.00 shall be paid if the service
on any day extends beyond nine o'clock p.m."

When considered by the Roube, that body chose to modify the reported amend-
ment 80 as to read as is now contained in the new section 19(f), quoted
above.

We have further been informally advised that the purpose for seeking
the subject amendment was to alleviate those problems encountered by resi-
dents of such county who are Federal employees. The difficulties referred
to were those accruing out of the application of 5 U.S.C. 5515, discussed
above.

In such light an amendment was sought to the cognizant section of the
Maryland Code (section 19(f)) in such a way that any monies received by
residents of Prince George's county for jury service in a local court
would be considered as being for travel expenses. In the cases of those
individuals serving as jurors who are Federa. employees, the net effect
would be to exempt the monies received for such services from the purview
of 5 U.S.C. 5515.
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Our analysis of the legislative history of section 19(f), as amended,

is to the effect that it was the clear intent of the Maryland General
Assembly that any monies received by residents of the subject counties

for juror service in a local court be regarded as being for travel

expenses rather than for juror feeR. Both the original and final ver-

sions of the amendmant to section 19(f) support this viewpoint.

Moreover, we feel that payment on a flat fee basis for travel

expenses as is provided by section 19(f) would be within the Intent of
section 12, sIp. St follows that any monies received under the author-

ity of article 51, section 19(f) of the Maryland Code may now be retained
by employees on the basis that such amounts are for traveling expenses
rather than jury fees.

Sincerely yours,

RYF.KELLER

DeputV Comptroller General
of the United States




