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APR 5 d 

The Honorable Frank Church 
United States Senate 

Dear Senator Church: 

We refer to your letter of January 10, 1978, 
enclosing correspondence you received concerning 
Federal procurement and the profession of surveying. 
You suggest that two of our recent decisions reflect 
a usurpation of the states' surveyor licensure require­
ments by Federal procurement regulation, which you 
believe wae not intended by Congress. 

The decisions you reference are N nnernan 
~eerin -reconsideration, B-184770, March 9, 1977, 
77~1 CPD 1, and United States Geolog!cal Survey, 
B-1186 78, May 6, 1977, 77-l CPD 314. Copies are 
enclosed, as well as is a copy of .iur initial decision 
in Ninneman Engineering, B-184770,rMay 11, 1976, 76-1 
CPD 307. In the March 9, 1977, decision we considered 
whether cadastral surveys must be progyred in accordance 
with the Brooks Bill, 40 u.s.c •. $_541f~t seq. (Supp. V, 
1975), which states the Federal Gove!'nment 1 ~ policy in 
the procurement of architect-engineer (A-E) services. 
our findings in that deci~ion served as the basis for 
the May 6, 1977, decision, which involved certain 
mapping services. 

The Brooks Bill declares it to be Federal policy 
to publicly announce all requirements for architectural 
and engineering services and to negotiate contracts 
for such services on the basis of demonstrated competence 
and qualific~tion and at fair and reasonable prices. 
In ~inneman Engineering-reconsideration, we outlined 
the procedures prescribed in the Bill as follows: 

· ..... · .. ···; 

"Generally, the selection procedures 
prescribed require the contr~cting agencies 
to publicly announce requirements fo~ A-E 
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services. (This represents a change in the 
traditional method of obtaining A-E services~) 
The contracting agency then evaluates A-E 
statements of qualifications and performance 
data already on file with the agency and 
statements submitted by other f itms in 
response to the public announcement. There­
after, discussions must be held with 'no 
less than three firms regarding anticipated 
concepts and the relative utility of alternative 
methods of approach' for providing the services 
requested. (The discussion require~ent is also 
a change in the traditional selection method.) 

"Based on established and published 
criteria, th~ contracting agency then ranks 
in order of preference no less than three 
firms deemed roost highly qualified. The 
legislative history makes it clear that the 
criteria to be used in ranking the firms for 
selection and final negotiation should not in­
clude or relate, either directly or indirectly, 
to the fees to be paid the firm. S. REP. No. 
1219, 92d Congress, 2d Sess. B (1972); H.R. 
REP. No. 1188, 92d Congress, 2d Sess. 10 (1972). 

"Negotiations are held with the A-E 
firro ranked first. Only if the agency is 
unable to agree with the firm as to a fair 
and reasonable price are negotiations terminated 
and the second ranked firm invited to submit its 
proposed fee.n 
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The Bill defines A-E services at 40 u.s.c. § 541(3)( 
to include ~those professional services of an architec­
tural or engineering nature as well as incidental 
services that members of these professions ~nd those 
in their employ may logically or justifiably perform.• 
The issues before us arose because we were advised that 
performance of the surveys and the mapping services are 
not unique to professional A-E firms but are often per­
fprmed by them. In this connection, it is not our position, 
as represented in the correspondence enclosed with your 
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letter, that surveying is not a nprofessional" service. 
On the contrary, we recognize that states may require 
that land surveyors be licensed by the State. we also 
recognize, however, that states may have separate 
registration requirements for architects and engineers. 

In considering whether Brooks Bill procedures 
applieo to cadastral surveys, or whether agencies 
could instead use standard competitive procurement 
procedures, we reviewed the legislative history of 
the Bill. The history shows that the first part of 
the above definition, "professional services of an 
architectural or en9ineerin9 nature," refers to services 
which are either unique to the A-E profession, or to 
a substantial or dominant extent logically fall within 
the particular expertise of its members. See s. Rep. 
No. 1219, 92d Cong., 2a Sess. 7 (1972)~ H.R. Rep. 
No. 1188, 92d Cong.1 2d Sess. 7 (1972). Those services 
would essentially consist of design and consultant 
services traditionally obtained in connection with 
Federal construction and related prog~ams, including 
alter at ion and renovation projects. S. Rep., supra, 1 ~ .. 
H.R. Rep., supra, 1. Since we were advised that cadastral 
surveys could be adequately and properly performed 
by other than an architect or an engineer, the cited 
phrase in the definition at 40 u.s.c. S 541(3)/._could 
not be a basis to require their procurement by Brooks 
Bill procedures. 

However, we were also advised that cadastral 
surveys may "logically or justifiably" be performed 
by professional A~E firms. Thus, their procurement 
would in fact be subject to the Brooks Bill if, as 
stated in the second part of the definition, thev 
are "incidental" to otherwise professional A-E -
services, as described above. 

We therefore concluded that where such services 
are to be performed in conjunction with "professional 
services of an architectural or engineering nature," 
which clearly must be procured by the Brooks Bill 
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procedures, they should be contracted for in the course 
of the procurement of the professional A-E services 
under the Brooks Bill method. A. number of the types 
of services which may be considered "incidental• are { 
listed at Federal Procurement Regulations S l-4.l002(c} 
(1964 ed. amend. 150). · 

We trust that the above discussion and the.enclosed 
material serve the purpose of your inquiry. 

Enclosures (3) 

. ~·.· .... 
. . :.·. 

Sincerely yours, 

(Signed) El•.1cr B. S\adW 

Comptroller General 
of the United States 
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