UNITED STATES GENERAL ACCOUNTING OFFICE
WASHINGTON, D.C. 20548

OrriCE OF GENERAL COUNSEL

B-222098 March 27, 1986

The Honorable Webb Franklin
nited States House of Representatives

Dear Mr. Franklin:

This is in reference to your letter dated February 10,
1386, to our Office on behalf of Ivey Electrical Corpora-
tion. You asked that we respond to Ivey's concern that the
General Services Administration's refusal to make progress
payments to prime contractors for stored construction
materials absent proof of the contractor's ownership of
those materials will increase costs of subcontractors such
as Ivey and thereby dissuade them from performing on
government contracts. i

The basis of Ivey's complaint appears to be as
follows. Because Ivey does not require payment from the
prime contractor for 30-60 days after delivery of materi-
als and, thus, the prime does not have an invoice to
establish ownership, the governinent will not include the
cost of the materials in progress payments to the prime.

As a result, the prime delays payment to Ivey for the full
30-60 days instead of paying Ivey immediately out of
progress payment proceeds. Ivey states that this
government policy has led other suppliers to certify
falsely that the prime has paid for, and holds title to,
delivered materials. Ivey claims it is being penalized for
not making false certifications since, as a result, it must
wait longer for payment from the prime, leading to an
increase in its borrowing costs.

The "policy" to which Ivey refers actually is Federal
Acquisition Regulation (FAR), 48 C.F.R. § 52.232-5(b)
(1984), entitled "Payments Under Fixed-Price Construction
Contracts."” This regulation provides that the government
shall make progress payments to contractors on a monthly
basis, as the work proceeds, based on estimates developed
by the contracting officer. The contracting officer is
authorized to include the cost of materials delivered to
the worksite in preparing these monthly estimates, but may
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only include the cost of materials delivered to the
contractor at other locations if the contract specifically
so provides and the contractor furnishes evidence both of
actual title to the materials and that the materials in
fact will be used to perform the contract.

We have been advised informally by the FAR
Secretariat instrumental in promulgating the regulation
that this requirement stems from the government's desire to
assure that the contractor actually has legal title to
materials before the government pays for them. It has been
determined that this is the best means of minimizing the
possibility that the government will pay for materials that
later may be found to be owned by another party (e.g., a
supplier). Consistent with this intent, the provision
elsewhere specifically provides that all materials covered
by progress payments shall become the sole property of the
government at the time of payment. FAR, 48 C.F.R.
§ 52.232-5(d). The Secretariat further points out that the
requirement here reflects common trade practice, having
been adopted by both the American Institute of Architects
and the Association of General Contractors.

While the requirement for proof of title may not
inure to the ultimate benefit of all subcontractors and
suppliers, eliminating the requirement would subject the
government to precisely the risk the requirement was
designed to control. The government generally is in priv=-
ity only with the prime contractor, not subcontractors and
suppliers, and certain requlations, including the one in
question, have been fashioned to protect the government's
financial and other interests in the government-prime con-
tractor relationship. The fact that such regulations at
times may negatively affect a subcontractor's interests,
while unfortunate, is not a sufficient basis for eliminat-
ing the regulations. We therefore share the Secretariat's
view that the interests of subcontractors do not outweigh
the interest of the government and the public in receiving
title to materials in return for payment.

We do not condone false certification by contractors
to avoid late payments. Ivey has presented no evidence of
any specific false certification, however, and, to the
extent Ivey does possess such evidence, it should pursue
this matter through the Department of Justice.
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If you have further questions, I can be reached at
(202) 275-5532.

Sincerely yours,

obert M, Strong
Deputy Associate
General Counsel





