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Dear Ms. Williams: 
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This is in response to your letter, dated November 3, 1993, 
concerning whether the claim of Ms. for 
reimbursement of more than 50 percent of her residence 
transaction expenses at her new duty station may be paid. 
For the fo l lowing reasons, her claim may not be paid. 

The record shows that Ms. , an employee of the Depart­
ment of Agriculture (USDA), was transferred in the interest 
of the government, from Eagan, Minnesota, to St. Paul, 
Minnesota, on May 18, 1992. Since she did not qualify for a 
fixed-rate mortgage loan with her lender, Ms. 
purchased a new residence with her mother, Ms. 

, as a co-signer of the loan, en June 21, 1993. Her 
mother, who was not a member of her immediate household, 
agreed to co-sign the l oan for financial approval purposes 
only, and stated that she did not own any financial interest 
in the property. USDA's further investigation and documents 
in the record have ver i fied the foregoing. However, both 
Ms. and her mother, Ms. , 
were listed on the deed of record as joint tenants. Thus, 
USDA only allowed Ms. 50 percent of her closing costs 
in accordance with the Federal Travel Regulation, 41 C.F.R. 
§ 302-6.1 (c) (1993). 

Title 41 C.F.R. § 302-6.l(c) {1993) allows an employee full 
reimbursement for residence transaction expenses at the new 
official station only if title to the residence is in the 
name of the employee alone, or in the joint names of the 
employee and one or more members of his / her immediate 



family, or solely in the name of one or mere members of 
his/her immediate family. 

We have consistently held that where an employee holds 
title to a residence with a person who is not a member of 
his/her immediate family, as defined by 41 C.F.R . 
§ 302-l.4(f) (1993), the employee may be reimbursed only to 
the extent of his/her interest in that residence, as deter-
mined by the deed of record. See 1 
B-253460, Oct. 22, 1993, and I B-217936, 
J~ne 24, 1985, and decisions cited therein. The deed of 
record in the instant case shows that Ms. 
only had a 50 percent interest in the residence at her new 
official duty station , and her mother, who was not a member 
of her immediate family, held the other 50 percent interest. 
Accordingly, US~A ~roperly reimbursed Ms. 
cnly for 50 percent of her residence transaction expens~s 
and denied her claim for the other 50 percent of residen~e 
transaction expenses under 41 C.F.R. § 302-6.l(c) (1993) and 
our decisions, cited above. 

Accordingly, Ms. 

Sincerely yours, 

d~~~ 
Robert P. Murphy 
Acting General Counsel 
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claim may not be paid. 
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DIGEST 

Where, as here, an employee holds title to a residence with 

a person who is not a member of his/her immediate family, 

the employee may be reimbursed for residence transaction 

expenses at his/her new official duty station only to the 

extent of his/her interest in that residence, as determined 

by the deed of record. 




