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B-260563 

March 31, 1995 

Edwin A. Verburg 
Director 
Financial Services Directorate 
Deputy Chief Financial Officer 
Department of the Treasury 

Dear Mr. Verburg: 

This is in response to your request of January 25, 1995, that we relieve 
, Director of the F:esno Service Center, Internal Revenue Service, under 

31 U.S.C. § 3527(a) for a loss in tax collections totaling $9,050. For the reasons stated 
below, relief is granted. 

The record indicates that the loss occurred during the period from March 1983 through 
May 19841 when a former IRS revenue officer in the Los Angeles 
District, stole cash payments made by taxpayers. issued levy notices to tenants in 
rental properties owned by taxpayer collected cash payments from 
many of the tenants. Rather than listing the payments on Form 795, Daily Report of 
Collection Activity, pocketed the cash payments. The I.R.S. reports that 
embezzled $9,050 and that all attempts to locate have been unsuccessful and all 
attempts to collect have been exhausted. Under 31 U.S.C. § 3527(a), we are authoriud 

1Under 31 U.S.C. § 3526 (c), the Comptroller General is authorized to settle accounts of 
accountable officers, and hence to grant or deny relief "within 3 years after the date the 
Comptroller General receives the account." In general, the 3-year statute of limitations 
begins to run when an agency's accounts are "substantially complete". GAO, Policy and 
Procedures Manual for Guidance of Federal Agencies, tit. 7, § 8.7. This statute of 
limitations does not apply to physical losses. We first reached this conclusion in 64 
Comp. Gen. 674 (1981), and have applied it since. However, we have discovered some 
isolated decisions, B-254454, Nov. 19, 1993; B-248555, June 3, 1992; B-235401 , 
Dec. 6, 1989; that applied the statute of limitations to physical losses and they silould not 
be followed. 
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to relieve an accountable officer of liability for a physical loss or deficiency of funds if the 
agency determines, and we agree, that the loss occurred (1) while the officer was acting in 
the discharge of official duties, or because of an act or failure to act by a subordinate of 
the officer, and (2) without fault or negligence on the part of the officer. Losses due to 
embezzlement by financial personnel are treated as physical losses, and we will grant 
relief if the statutory conditions are met. B-211763, July 8, 1983. Your agency has made 
the determinations required by section 3527(a), namely, that the accountable officer was 
carrying out his official duties at the time of the loss and the loss was not the result of the 
officers negligence or fault. 

We have considered Service Center Directors free of fault or negligence for losses 
resulting from an act or omission of a subordinate when the IRS demonstrates that an 
adequate system of procedures and controls existed and were followe.d . .E.£,. B-244113, 
Nov. 1, 1991; B-226214, ~-, June 18, 1987. The record indicates that procedures and 
controls were established requiring revenue officers to process payments received from 
notices of levy on their daily collection reports. The record also notes that if there is no 
evidence of a payment in a case file, it is nearly impossible to detect a misappropriated 
third party payment until the taxpayer raises the issue. The loss in this case is the result 
of a clever criminal scheme perpetrated by a former IRS revenue officer. Even the most 
carefully established and effectively supervised system cannot prevent every conceivable 
form of criminal activity. ,CL B-224689, Oct. 31, 1986. 

We agree with your determination that the loss was not the result of the fault or 
negligence of . Accordingly, your request for relief is granted. 

Sincer-!ly yours, 

Gary L. Kepplinger 
Associate General Counsel 
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