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Dear General Ebbesen: 

This responds to your letter dated March I, 1996, in which you ask our opinion as 
to whether the statutes governing educational travel of student dependents of 
service members and civilian employees may be construed to authorize a change in 
the regulations to permit temporary storage or shipment of their unaccompanied 
baggage to an alternate location in lieu of shipment to and from an overseas 
location. In our opinion, the statutes involved would have to be amended to so 
permit. 

Paragraph U5243-A5 of the Joint Federal Travel Regulations (JFrR), and paragraph 
C2306 of the Joint Travel Regulations (JTR), provide for shipment of 
unaccompanied baggage of student dependents of uniform members and 
Department of Defense (DOD) civilian employees who perform educational travel to 
and from an overseas residence. The JFTR provisions are authorized by 37 U.S.C. 
§ 430 (1994) and the JTR provisions are based on section 285.1 of the State 
Department's Standardized Regulations (Government Civilians, Foreign ..Areas), 
which, in turn, is authorized by 5 U.S.C. § 5924(4)(B) (1994). 

You point out that under the above provisions, which are based upon 64 Comp. 
Gen. 319 (1985), a student dependent may transport unaccompanied baggage 
containing the items the student needs at col!ege. This is to insure that students 
with parents at overseas locations are not disadvantaged in comparison with 
students whose parents live in the United States and ,•,ho can move the necessary 
items to and from school in vehicles and store the items at home during school 
breaks. However, it has been determined that occasionally by the time the items 

3041230 



shipped overseas arrive there, it is time for the student dependent to return to 
school. Also, the student dependent may not have a need for the items to be 
shipped back overseas because they duplicate items already available in the family's 
home. As a result, the government often incurs transportation expenses merely to 
satisfy the college requirement that the student vacate his dormitory room during 
the summer recess or other school break You po.int out, however, that neither our 
decisiQn nor the cited regulations provide for the temporary storage of these goods 
in lieu of shipping them to and from the oversea-; residence. 

Section 430 of title 37, United States Code (1994), provides that a member of the 
unifonned services, who is accompanied by dependents while assigned to a 
permanent duty station outside the United States and who has an unmarried 
dependent under age 23 pursuing a secondary or undergraduate college education in 
the United States, may be paid a transportation allowance for each such dependent 
for one annual round trip, either as transportation in kind or reimbursement 
therefor. Similar language is contained in 5 U.S.C. § 5924(4)(B) (1994) governing 
civilian employees. 

In decision 64 Comp. Gen. 319, auw:a, we held that Congress intended that seIVice 
members are to have benefits similar to those granted to civilian employees in like 
circumstances. Since the focus of each statute is on reimbursement for "travel 
expenses" and siuce a significant amount of personal belongings over and above 
those n<. nally contained in accompanied luggage would be required for an 
extensive period such as is involved in a student dependent's trip from overseas to 
the United States to attend college, it was our view that the transportation 
allowance concept should be construed so as to permit the adoption of regulations 
that would include the cost of transporting unaccompanied baggage in cortjunction 
with :hat trip. 

We note that section 285.1 of the Standardized Regulations (Government Civilians, 
Foreign Areas), issued by the Department of State for civilian employees, authorizes 
reimbursement for the transportation of unaccompanied baggage of the student 
dependent but specifically provides that "[n]o effects may be stored at Government 
expense." We have been advised by State Department officials that they do not 
consider the statute authorizing an educational travel a:towance for student 
dependents of civilian employees as sufficiently broad to permit either storage of 
unaccompanied baggage in the United States or shipment of it to an alternate 
location in the United States, in lieu of return shipment to the overseas location. 

In 64 Comp. Gen. 319, filUlra. we stated that Congress intended that the legislation 
(37 U.S.C. § 430) be applied to provide service members with benefits similar to 
those previously granted to civilian employees. Accordingly, since the two statutes 
are related and are to be construed consistently, it is our opinion that the DOD 
regulations may not be changed to authorize storage of a student dependent's 
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unaccompanied baggage or pennit shipment of it to an alternate location in the 
United States, in the absence of specific legislative autho:ity. 

Sincerely yours, 

Robert P. Murphy 
General Counsel 
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