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DECISION 
THE COMPTROLLER GENERAL 
OF THE UNITED STATES 

~ 
WASHINGTON, D.C. 20548 

FILE: B-195448 DATE: April 3, lfjoO 

MATTER OF: Retirement credit for academy 
service as a cadet or midshipman 

DIGEST: Section 971 of title 10, U.S. Code, 
provides that cadet or midshipman 
service at a service academy may not 
be included in the computation of 
length of service for any purpose of 
an officer. 10 U.S.C. 971. However, 
this does not preclude the crediting 
of such service for the purposes of 
determining the eligibility of an 
enlisted member to retire under 
10 u.s.c. 8914. Service as a cadet 
ot midshipman at one of the academies 
is service in the Navy, Armi, or Air 
Force since the academies are integral 
parts of those services. 
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The following question has been presented for advance 
decision: 

~May a member count his cadet time spent 
in a Military Academy under the provisions 
of 10 U.S.C. 8911 or 8914 for retirement 
purposes?" 

The answer is that service as a cadet or midshipman 
at a service academy is creditable for the purpose of 
determining eligibility for retirement under 10 u.s.c. 
8 914 ~enlisted retirement) but is no.$- cre<l i table for a 
member retiring under 10 U.S.C. 8911Y(commissioned 
officer retirement). i 

"} 

This question was asked by the A'ssistant Secretary of 
Defense and he enclosed with it Department of Defense 
Military Pay and Allowance Committee Action No. 545, con­
taining a discussion of the question. 

A factual situation typifying other cases is pre­
sented in the Committee Action. Staff Sergeant 

, USAF, , enlisted in the Regular Army 
on May-28, 1957. On July 6, 1959, he was released from 
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active duty.to enter the United States Military Academy. 
He entered the· Academy on the following day and graduated 
June 4,·1963, receiving a commission as a second 
lieutenant in ·the Regular Air Force on June 5, 1963. He 
served on active duty as an officer until June 2~, 1977, 
when he was discharged from all appoin.tments by resigna­
tion. On July 15, 1977, he enlisted in the Regular Air 
Force and has continued.on active duty to date in that 
status. 

The Committee Action generally concludes that the 
only apparent bar to crediting cadet or midshipman servi~e 
at one of the academies for the purposes of retirement is 
10 u.s.c. 971~ which prohibits the crediting of ~uch 
service in 'computing for any purpose the length of 
service of an officer. 

jb i,6C.. . ' 
Subsection 97l(a)l.'provides in part that a period of 

service under an enlistment or period of obligated service 
while also serving as a cadet or midshipman at one of the 
service academies under an appointment accepted after 
June 25, 1956, may not be counted in. computing the length 
of service o( an officer of an armed force. Subsection (b)K 
provides that no officers of the Army, A.i.r Force, Navy, A //~'' '/<'} 
and Marin~ Corps may be credited with service at any of ~ ~ · 1 

the service academies in c~mputing length of s~rvic~ for 
any purpose after certain dates not relevant here. ~~ 

The prov is ions of 10 U.S. C. 8911"', to which the 
submission refers, authorize the retirement of Air Force 
Regular or Reserve commissioned officers who have at 
least 20 years .of service, 10 years of which have been 
active service as a commissioned officer. Since 10 U.S.C. 
971+-precludes officers counting of academy service for any 
purpose, it clearly precludes crediting of cadet or 
midshipman service for retirement purposes.under 10 u.s.c. 
8911~ 

As to crediting academy service in cases such as 
Sergeant for retirement as an enlisted member, 
we note that h~ was appointed to the academy subje·ct to 
10 U.S.C. 516~ Subsection~516(a)Vprovides that an enlist­
ment or period of obligate~)service of an enlisted member 
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who accepts an appointment as a cadet or midshipman at one 
of the service academies may not be terminated because of 
acceptance of such appointment. While serving as a cadet 
or midshipman, he is entitled only to the pay,_ allowances, 
compensation, premium~ and other benefits provided by law 
for cadets or midshipmen of the academies. If a person 
covered by section Sl~is separated f!om service as a cadet 
or midshipman, for any reason other than appointment as an 
officer or because of physical disability, he resumes his 
enlisted status and must complete the enlistment or period 
of obligated service. Time spent as a cadet or midshipman 
is included in the period of enli~tment or obligated service .. 

. Sec~ion 8914+of ~itle 10, to .which the submission also 
refers, authorizes the retirement of an enlisted member of 
the Air Force who has at least 20 but ,less than 30 years' 
service computed under 10 u.s.c. 8925ir Section 8925ipro­
vides that an enlisted member's years of service for 
retirement and computation of retired pay are determined 
by adding all active service in the ar~ed forces and 
service computed under 10 u.s.c. 8683':f" 

Active service as used in 10 u.s.c. 8925'ilmeans service 
on active duty. 10 u.s.c. 101(24)'1" Active duty is defined 
in 10 u.s.c. 101(22»Vas: 

"(22) 'Active duty' means full-time duty 
in the active military service of the United 
States. It includes duty on the active list, 
full-time training·duty, annual training duty, 
and attendan~e, while in the active military 
service, at a school designated as a service 
school by law or by the Secretary of the 
military department concerned." 

While service schools referred to in this provision do not 
include the ~cademie~i it is well established that service 
as a midshipman at the Naval Academy or as a cadet at the 
Military Academy is considered service in the Navy or the 
Army, since such academies are integral parts of t_hose · 
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services. _U_n_i_t_,e""'d_S_t_a_t_e_s vt ________ , 112 U.S. 1 (1884), 
United States vi(' , 125 u~s. 646 (1888)", United 
States vi.f , 130 U.S. 8.0 (1889). This is equallyy. 
appli,cable to the Air Force. See also 10 u.s.c. 3075 ·and 
8 0 7 5\{ ( 19 7 6 ) . 

Furthermore, we have· const~ued service at the 
academies as active Federal service. See 29 Comp. Gen. 
331«(1950), 31 Comp. Gen. 5,28Vl(l952~; 3~· C~mp. Gen. 566~ 
See also.37 Comp. Gen. 465K(l958) wherein it was held· 
that retired enlisted men who are advanced on the r'etired 
list to commissio'ried or warrant office·r grade may credit 
cadet or midshipman· service at the academies since they 
r~tain their enlisted status arid are not affected by 
statutes similar to 10 u.s.c. · 971". 

Accordingly, in the absence of a specific provision 
precluding crediting such service, service at the academies 
as a cadet or midshipman may be credited to an enlisted 
member for the purposes. of retirement under· 10 u. s. C. --
8914( It .may not be ·credited to an officer for the pur­
poses of retirement under 10 u.s.c. 8911~ u-J. 

For the ComptrolleU G neral 
of the United~ States 
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