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DIGEST

A valid marriage by a "dependent child" of a deceased service member terminates the
Survivor Beaefit Plan (SBP) annuity which the child was receiving notwithstanding the
child became incapacitated prior to his eighteenth birthday because the SBP requires that a
'dependent child' be unmarried. Nothing in the Americans with Disabilities Act has
altered the above result,

DECISION

Gary E. Presley has appealed the loss of the Survivor Benefit Plan (SBP) annuity he was
receiving as the dependent child annuitant of his father (U.S. Army, deceased) following
his marriage.

Mr. Presley became disabled when he was 17 years of age and began receiving an ahnuity
when his father died In 1988. He was married on February 29, 1992, at which time his
eligibility as a dependent child ceased. Mr. Presley argues that his marriage should not
terminate his eligibility since the SBP discriminates against individuals who are entitled to
benefits as a result of mental or physical incapacity by denying them the right to make
personal choices about marriage, especially in view of the passage of the American with
Disabilities Act of 1990 (ADA), 42 U.S.C. § 12101 AL HM.

The SBP, 10 U.S.C. § 144?1 et M., authorizes the payment of an annuity for the
"dependent children" of participating serice meibers when they die. iEligible "dependent
children' are defined as including individuals moir than 18 years old b6ut "Incapable of
supporting [themselves] because of a mental or physical incapacity existing before (their]
eighteenth birthday. . . ." 10 U.S.C. j 1447(5)(B)(iii). Under section 1447(5)(A) of the
statute, only "unmarried" individuals may be considered "dependent children."

In 65 Coinp. Gtin. 767 (1986), we held that, based on the above statutory provisions, if an
incapacitated "dependent child" entered into a valid marriage there would no longer be a
right to an SBP annuity. We continue to find that this is a proper reading of the Plan's
intent since there has bee.n no change in the Plan's provisions.



The ADA declares a general policy Of encouraging the elimination of discriminationt
against the disabled. However, nothing in the provisions of the act repeals or effects the
SBP concerning the above limitation on the receipt on an annuity by a married "dependent
child." In the 4 years since the passage of the ADA, no amendments have been made to
the
BP altering the above definition.

Accordingly, we find that the termination of Mr. Presley's SEP annuity following his
marriage was proper.
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