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DIGEST

A military officer elected Survivor Benefit Plan (SBP)
coverage when he qualified for retired pay. He began
receiving retired pay in 1991, but it was suspended when he
became a United States District Courc judge in 1992. His
SBP coverage is irrevocable; and as long as he has an
eligible beneficiary, he must continue to pay premiums even
though he is not receiving military retired pay.

DECISION

This is in response to a request from the Defense Finance
and Accounting Service (DFAS), Denver Center, for an advance
decision regarding Survivor Benefit Plan (SBP) participation
by Major General Ira DeMent III, USAFR (Retired) .1 For the
reasons presented below, we conclude that Major General
DeMent remains a participant in the SBP while on active
judicial duty, and, as long as he has an eligible
beneficiary, he must remit SBP premiums to the United States
Treasury during any period when he is not entitled to
military retired pay.

MaJor General DeMent elected coverage for his spouse and
children under the Reserve Component SBP in 1982. In
December 1991, at age 60, he became eligible t.o receive
retired pay. When his retired pay commenced, DFAS began
deducting the cost of coverage from his retired pay. In
April 1992, Major General Det-lent became a United States
District Court judge, and his receipt of military retired
pay was suspended in its entirety. Since he was no longer
receiving retired pay from which SBP premiums could be
deducted, the DFAS requested that he make monthly payments
to the Treasury to cover his SBP premiums. The DFAS has

'The DFAS has assigned the submission DFAS No. 92-13-M for
control purposes.



asked us whether Major General DeMent is still a participant
in the SBP, and if so whether he must pay his own SBP
premiums or whether they may be paid by the government under
5 U S. C § 5532(c) (2) (B).

The Survivor Benefit Plan, 10 U.SC, §§ 1447-1460b, is an
income maintenance plan for surviving dependents of dnceased
members of the uniformed services, An election to
participate in the SBP is generally irrevocable. _ 53
Comp. Gen, 470, 474 (1974), Under 10 USC. 5 1452(d), a
participating member who has been awarded retired pay, but
is not entitled to receive it for a period of time, must
deposit in the Treasury the amount which would have been
deducted from his pay for SBP coverage.

The retired pay of a Regular military officer who holds an
elective or appointive government "position" as defined in
5 U.S.C, § 5531(2) is subject to reduction by a formula set
forth in 5 U.S.C. § 5532(b). Under section 5532(c), members
(including Reserves) receiving retired pay are also subject
to a "Day cap" limiting combined retired pay and federal
civilian pay to the rate for level V of the Executive
Schedule. However, under section 5532(c)(2)(B), the retired
pay for members receiving federal civilian pay cannot be
reduced to less than the amount to be deducted to pay
premiums for SBP coverage.

Section 371(e) of title 28 of the United States Code states
that notwithstanding 5 U.S.C. § 5532(c) a military member
whn becomes a judge may not receive his military retired pay
while performing regular judicial active service as a judge;
wshen he retires from judicial active service or enters
senior status as a judge, his military retired pay is
resumed.

In DOD Military Pay and Allowance Committee Action No. 536,
B-188932, December 23, 1977, we dealt with a member who
entered the Foreign Service after retiring from the Armed
Forces, He had elected SBP coverage for his spouse when he
retired, Upon retirement from the Foreign Service, he
elected a Foreign Service survivor annuity for his spouse
and waived his military retired pay so that his years of
military service could be included in the computation of his
Foreign Service annuity. We nonetheless concluded he was
required to continue his SBP participation and make the
deposits required by 10 U.S.C. 5 1452(d), because the
statutes governing the Foreign Service retirement system
offered no relief from these requirements. We noted that
under the Civil Service Retirement System, in contrast to
the Foreign Service retirement system, a retired military
member participating in the SUP may choose a Civil Service
survivor annuity rather than the SBP for his surviving
depe!.ients and may waive his retired pay in order for his
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years of military service to be included in the computation
of his Civil Service annuity. If he chooses the SBP,
premiums are still due; if hte chooses the Civil Service
annuity, the SBP premiums cease, In that situation only one
survivor annuity is payable to his eligible beneficiaries,
See 10 U9SC, §§ 15GO(d) and 1452(d) and (e), Howevex,
because no such option is provided for Foreign Service
officers, we determined that the retired member had to
continue to pay for his SBP coverage, and his eligible
beneficiary was entitled to both annuities after his death,

After we issued our decision B-188932, supra, we wrote to
the chairmen of the respective Armed Services Committees in
the U.S. Senate and House of Representatives to propose
amendments to the SOP law which would have provided for the
same statutory coordination between the SBP and various
other survivor annuity plans administered by the federal
government as currently exists between the SBP and the Civil
Service plan. See B-183457 and B-188932, April 3, 1978.
However, the proposed amendments have not been enacted.

Thus, except for the Civil Service plan, the law does not
currently allow termination of SBP coverage for
participation in other survivor benefit plans administered
by the federal government. Major General DeMent's election
to participate in the SEP when he qualified for retired pay
is irrevocable and cannot be terminated except in very
limited circumstances specifically provided by statute. We
therefore conclude he remains a participant in SBP so long
as he has an eligible beneficiary.

DFAS has also asked us whether 5 U.S.C. § 5532(c)(2)(B),
which in effect authorizes the government to cover the
annuity costs of members whose retired pay is subject to the
"pay cap," is applicable to judges such as Major General
DeMent, whose retired pay is suspended pursuant to another
statutory provision, DFAS points out in its submission to
us that prior to 1988, when Pub, L, No, 100-702, 5 1005,
102 Stat, 4666 (codified at 28 U.S.C. § 371(e)) was enacted,
the military retired pay of judges receiving it was subject
to 5 USC. § 5532, and that under § 5532(c) (2) (d) their
military retired pay could not be reduced below the amount
needed to cover deductions to meet SBP premiums, However,
the express language of Pub. l, 100-702 (28 US.C, 5 371(e))
remo;ec military retired pay received by judges from the
coverage of 5 U.S.C. § 5532, with the result that the limit
on reductions to military pay in §' 5532(c)(2)(B) is no
longer available.

DFAS urges that since the purpose of 28 U.S.C. § 371(e) was
to benefit retired military officers who become judges by
allowing them to collect their retired pay as well as their
judicial pay once they attained senior judicial status, it
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is unlikely that the Congress intended the same provision to
take away a significant element of financial protection
afforded to them by § 5532(c) (2) (B) Along rthe same lines,
the Administrative Office of the United States Courts argues
that § 371(e) should be interpreted as simply relieving
senior judges of the offset requirement that would otherwise
be imposed by 5 U.S.C. § 5532(c). Thus, judges who have not
attained senior status would be unaffected by § 371(e),
apparently on the theory that the offset required by 5
U,S,C. § 5532(c) would reduce their retired pay to zero in
any event. The Administrative Office points out that
remedial or social legislation should be interpreted
liberally in favor of the intended beneficiaries, However,
in our view, the plain language of 28 U.S.C. § 371(e)
clearly removes judges from §, 5532; it remains for Congress
to amend this language ir it intends otherwise.

Accordingly, we conclude that Major General DeMent remains a
participant in the SBP and must pay his own SBP premiums as
requested by DFAS.
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