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DIGEST

Longevity pay authorized for members of the United States
Secret Service Uniformed Division under section 4-415 of the
District of Columbia Code (D.C. Code), is not a part of a
member's rate of basic compensation for the purpose of
computing overtime pay (section 4-1104(d)(1) of the D.C,
Code); holiday pay (section 4-402 of the D.C. Code); night
work (5 U.S.C. S 5545(a)); Sunday work (5 U.S.C. 'S 5546(a));
or FLSA overtime (5 C.F.R. 5 551.512 (1992)).

DECISION

This decision is in response to a request for an advisory
opinibn from the United States Secret Service, Department of
the Treasury,1 The question asked is whether longevity pay
authorized to be paid under section 4-415 of the District of
Columbia Code (D.C. Code) is to be included as part of basic
pay for the purposes of calculating various premium pay
entitlements for members of its Uniformed Division. For the
following reasons, we conclude that longevity pay is not
part of basic pay for any of those purposes.

Although members of the Uniformed Division, United States
Secret Service, are federal employees, the basic law
authorizing their compensation is found in Chapter 4 of
title 4, D.C. Code. However, title 5, United States Code
(U.S.C.) controls Sunday pay, night pay, annual comparabil-
ity increases, and leave. Title 29, U.S.C., controls pay
under the Fair Labor Standards Act (FLSA).

'Mr. David C. Lee, Assistant Director, Office of
Administration.

'han 5 U.S.C. § 5541(2) (iv), as amended by Title V, 5 529
[Title IV, 5 411(a)] of Pub. L. No. 101-509, Nov. 5, 1990,
104 Stat. 1469, authorizing pay for night work and Sunday
work under the provisions of title 5, U.S. Code, effective
January 1, 1992.



Section 4-416 of the D.C. Code pertains to basic compensa-
tion and provides in part:

"(a) Except an provided in subsections (b) and
(c) of this section, the rates of basic compensa-
tion of officers and members of the , . . United
States Secret Service Uniformed Division shall be
the same as the rates of compensation, including
longevity increases . , . for officers and members
of the Metropolitan Police force in corresponding
or similar classes,"

Section 4-415 of the D.C. Code provides for compensation to
be paid for service longevity. Under section 4-415(a)(1),
each officer _nd member in the active service shall receive
per annum, in addition to the rate of basic compensation in
the applicable salary schedule, an amount of 5, 10, 15, or
20 percent of the rate of basic compensation prescribed for
step 1 of the applicable salary class, based on completion
of 15, 20, 25, or 30 years of continuous service. Section
4-415(a)(3) identifies this payment as being "additional
compensation" and states thAt it is to be paid in the same
manner as a member's rate of basic compensation is paid, but
it is not subject to deduction and withholding for retire-
ment and insurance, nor is it considered salary for the
purpose of computing annuities' or insurance coverage.4

The term "rate of basic compensation" used in the above
section is defined in section 4-1104 (a) (7) of the D.C. Code
to mean the rate of compensation fixed by law for the posi-
tion held exclusive of any deduction or additional compensa-
tion of any kind.

Moreover, longevity pay' under section 4-415 of the D.C. Code
is not the s..me as a step increase under the General
Schedule or the Salary Schedule under section 4-406 of the
D.C. Code. Section 4-406 provides for 11 salary classes and
as many as 9 service sLeps or as few as 2 service steps,
depending on the salary class level. In that regard,
section 4-412 sets forth the method by which an individual
can progress through his classes service steps. The time
constraints used parallel those for the General Schedule,
i.e., 52, 104, and 156 weeks in step.

In addition to step increases, longevity pay is extra pay
which kicks in when the officer has 15 years of active
service and is payable based on a percentage (5 percent at
15 years, 10 percent at 20 years, etc.) of the 1st step of

'Chapter 6 of title 4, D.C. Code (1981).

4 Chapter 87 of title 5, U.S. Code.
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that individual's salary class, regardless of the service
step the individual happens to occupy. As a result, an
individual who is at step 6 of a class and another
individual at step 4 of the same class, both of whom have
15 years of service, would receive the same amount of
longevity pay,

compensation for overtime work is described in section
4-1104(d)(1) of the D.C, Code for the several pay classes of
officers and members as being either (A) for classes 1
through 4, one and one-half times the basic hourly rate, or
JD) for class 5 and above, the basic hourly rate of-the
officer's or member's basic compensation. Overtime pay in
that section is further identified as being premium pay. In
that regard, the term "premium pay" is defined in section
4-1104(a)(8) of the D.C. Code as being compensation not
considered salary for the purpose of computing deductions
for life insurance or for computing annuity payments.

Therefore, even though longevity pay under section 4-415 of
the DC. Code is not specifically identified as premium pay,
it parallels the description of premium pay elsewhere in the
D.C. Code. That is, longevity pay is described as being
additional pay, couched in terms of a percentage of the
member's rate of basic compensation based on specifically
identified years of service, not subject to withholding for
retirement or insurance, and not used to compute a member's
basic retirement annuity. Thus, it is our view that it does
not become part of a member's "rate of basic compensation"
for the purpose of computing overtime pay under D.C. Code
section 4-1104.

With regard to pay for working on holidays, section 4-402 of
the D.C. Code provides that "in lieu of his regular rate of
basic compensation," each officer or member is to receive
pay "et rhe rate of twice such regular rate of basic compen-
sationii." Thus, since holiday pay is identified as being
based on a multiple (percentage) of the member's "rate of
basic compensation," which, as stated previously is a rate
of compensation exclusive of any deduction or additional
compensation, we conclude that longevity pay is not included
as part of a member's basic compensation for the purpose of
holiday pay.

The compensation provisions of title 5, U.S. Code, appli-
cabie to members of the Uniformed Division are 5 U.S.C.
S 5545(a) (night work) and 5 5546(a) (Sunday work). The
language used in each of those provisions identifies the
extra pay entitlement as a premium pay, defined as a
percentage increase in the employee's rate of basic pay
(10 percent for night work and 25 percent for Sunday work).
In this connection, the term "rate of basic pay" is defined
in 5 C.F.R. § 550.103(j) (1992) to mean, in part: "the rate
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of pay fixed by law or administrative action for the
position held . . . before any deductions and exclusive ofadditional pay of any other kind," Therefore, since
additional pay is excluded from the definition of "basic
pay" it is our view that longevity pay under section 4-415
of the D.C. Code is also not included in the computation ofpremium pay under 5 U.S.C. 5 5545(a) or 5 US.C. S 5546(a),

Finally, as to the possible use of longevity pay for thepurpose of computing FLSA overtime under 5 C,1',R. 5 551.512,that section provides that an employee's "straight time rateof pay" is equal to the employee's rate of basic pay for hisor her position, exclusive of any premiums or diffeerentials.
Under that provision, the only other pay which may beincluded as part of the employee's "straight time rate ofpay" is annual premium pay as specifically authorized under
5 CF.R. S 550.141 (regularly scheduled standby duty hours)or S 550,151 (administratively uncontrollable hours ofduty), Since neither of those latter provisions identify
longevity pay as being part of "annual premium pay" as thatterm is used therein, it is our view that longevity payauthorized under section 4-415 of the D.C. Code 43 notincluded as part of an employee's "straight time rate ofpay" for FLSA purposes.V&.ptroller A

t CComptroller eneral
of the United States
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