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DIGEST

1. A National Guard member performing full-time National
Guard duty under 32 U.S.C. § 502(f) may be appointed a part-
time United States magistrate under 28 U.s.C . § 631, since
such duty is performed tinder state control and trhe member is
not considered as performing active duty in the service of
the United States,

2. A reservist performing active duty under 10 U.S.C.
672(d) is not eligible for appointment as a United States
magistrate under 28 U.S.C. § 631 since while on active duty
he would be holding military office under the United States
and Congress considered active duty and service as a United
States magistrate incompatible since provision was made to
grant leaves of absences when magistrates are callea to
active duty in the armed forces of the United States.

DECISION

We have been asked whether an officer of the Army National
Guard ordered to full-time National Guard duty under
32 U.S.C. § 502(f) may be appointed and serve as a part-time
United States magistrate. We have also been asked whether
our answer would be the same if instead of National Guard
duty, the situation involved a reservist ordered to active
duty under 10 U.S.C. § 672(d).' It is our view that a
National Guard member serving on full-time duty may be
appointed as a part-time U.S. magistrate. However, a
reservist on full-time active duty under 10 U.S.C. § 672(d)
should not be appointed a part-time U.S. magistrate.

The Army National Guard is defined in part as that part of
the organized militia of the several states and territories
whose officers are appointed by state authorities and are

'The question was presented by the Chief Counsel, National
Guard Bureau, and assigned DFAS Item Number A-32, Control
No. SS-A-1510, by the Defense Finance and Accounting
Service.
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federally recognized. Se 32 U.SC, § 101(4). The Army
National Guard of the United States is defined as the
reserve component of the Army all of whose members are
members of the Army National Guard, 32 US.C, § 101(5).
Thus, a member of the National Guard has a federally
recognized status and is also a member of a reserve
component of the Army.

Section 502(f) of title 32 provides that under regulations
prescribed by the Secretary concerned, a member of the
National Guard may be ordered to perform training or other
duty in addition to other duties prescribed by law.
Regulations promulgated by the Secretary of the Army provide
that such duty will be from 1 to 6 years. See National
Guard Regulation 600-5 para. 3-3, November 1, 1982.

A member of the National Guard ordered to duty under
22 U.SC § 502(f) is not considered to be on active duty in
a military service of the United States. See 10 U.S.C.
§ 101(22). Additionally, 10 U.S.C § 101(42) provides in
part that:

"Full-time National Guard duty means training or
other duty, other than inactive duty, performed by
a member of the National Guard of the United
States . . . in the member's status as a member of
the National Guard of a State or territory
. . . under Section 316, 502, 503, 504, or 505 o
title 32 for which the member is entitled to pay
from the United States. . . ."

This provision was addded to 10 U.S.C. 101 to remove any
doubt that Congress intended that such duty was to be
performed under the control of state national guard
authorities rather than the federal government. Thus,
members of the Active Guard/Reserve ordered to duty under
32 U.S.C. 502(f) remain under the command and control of
state authorities although they may be paid out of funds
appropriated by Congress.

Section 672(d) of title 10, U.S. Code, provides that a
member of a reserve component may be ordered to active duty,
or retained on active duty with the consent of the member.
Active duty means full-time duty in the active military
service of the United States.

The statute governing appointment of magistrates, 28 U.S.C.
§ 631(c), provides in part as follows:

2H.R. Rep. No. 691, 98th Cong. 2d sess. 242 (1984).
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"A magistrate may hold no other civil or military
office or employment under the United States:
Provided, however , , , that retired officers and
retired enlisted personnel of the Regular and
Reserve components of the Army, Navy, Air Force,
Marine Corps arid Coast Guard, members of the
Reserve components of the Army, Navy, Air Force,
Marine Corps, and Coast Guard and members of the
Army National suard of the United States . , . and
the Naval Militia and of the National Guard of a
State, . . , except Nacional Guard disbursing
officers who are on full-time salary basis, may be
appointed and serve as United States magistrates."

Section 631(j) of title 28, U.S. Code, provides in cart as
follows:

'(i)(1) A magistrate who is inducted into the
Armed Forces of the United States . . , , or is
otherwise ordered to active duty with such forces
for a period of more than thirty days, and who
makes application for a leave of absence to the
district court or courts which appointed him,
shall be granted a leave of absence without
compensation for such period as he is required to
serve in such forces."

Although a member of the National Gt'ard ot a state has a
federally recognized status, when he is ordered to duty
under 32 U.S.C. § 502(d) to perform full-time National Guard
duty, which by definition is ncc active duty in the armed
services and is under the corncrol and supervision of state
officials, he is not holding a civil or military office or
employment tinder the Unit'ed States as defined in 28 US.C.
§ 631(c), Additipnally, 28 U.S.C. § 632(b) provides that
part-time magistrates, subject to restrictions imposed by
the judicial conference, may engage in any other business,
occupation, or employment not inconsistent with their duties
as judicial officers. Accordingly, assuming the member's
appointment is authorized by state officials and judicial
authorities, we see no legal bar to his appointment as a
part-time United States magistrate.

With regard to members ordered to full-time active duty
under 10 U.S.C. § 672(d), it is our view such members are
not eligible to be appointed as part-time United States
magistrates while they are serving on active duty. By
serving on full-time active duty they are clearly holdina
military office under the United States as proscribed bv
28 U.S.C. § 631(c). Subsection 631(c) of Title 28, U.S.
Code is similar to 5 U.S.C. § 21095(d) which provides that a
reserve of the Armed Forces who is not on active duty or who
is on active duty for training is deemed not an employee or
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an individual holding office under the United States. The
obvious purpose of such statute is to authorize reserves not
on active duty to accept appointments to positions in the
civil service of the United States. The exceptions in
28 UIS.C. § 631(c) provide similar authority for reserves
not on active duty to be appointed as magistrates. See
45 Comp. Gen. 405 (1966) where we interpreted similar
language involving the appointmen.'C of referees in
bankruptcy.

Additionally, 2a U.S.C. § 631(j), quoted above, provides
authority to grant leaves of absence to magistrates who are
inducted or otherwise called to active duty in the Armed
Forces of the United State., This provision, we believe,
supports the conclusions that an Individual on active duty
should not he appointed as a part-timz United States
magistrate.

Anco.dingly, a rember of the National Guard ordered to full-
time duty under 22 U.S.C. § 502(f) may be appointed a part-
time United States magistrate, but a reserve member serving
on active duty under. 10 U.S.C. § 672(d) may not be appointed
to such position.

IComptroller General
of the Unitec States
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