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DIGEST 

Although solicitation for rental of washers and dryers 
contains requirement for maintenance and installation, the 
Service Contract Act does not apply because the proposed 
contract is not principally for services. 

DECISION 

Tenavision, Inc., protests the Army's determination that the 
Service Contract Act is not applicable to request for 
proposals (RFP) No. DAKF40-88-R-0403, for the rental of 
washers and dryers including maintenance and installation 
for troop housing at Fort Braqg and Camp McKall, North 
Carolina. The protest is denied. 

Tenavision, the incumbent contractor, contends that since 
the Army is rentinq, not buyinq, the equipment and the RFP 
requires equipment maintenance, the agency is mainly pur- 
chasing services and the contract is therefore subject to 
the Service Contract Act. Tenavision states that the cur- 
rent contract for essentially identical equipment and main- 
tenance was made subject to the Service Contract Act and 
challenges the Army's determination. 

The Army asserts that the Walsh-Healey Act, not the Service 
Contract Act, is applicable to this procurement since the 
contractor is primarily furnishinq equipment. In this 
regard, the agency states that the value of the services to 
be supplied is only one quarter the value of the required 
equipment. The aqency has also included in its report a 
letter from the Department of Labor concluding that the RFP 
"does not have as its principal purpose the furnishinq of 
services through the use of service employees, and thus 
would not be subject to SCA [Service Contract Act]." 
According to the Army, although the prior procurement was 
made subject to the Service Contract Act, its recent review 
of the requirement has led it to determine that the 



principal purpose of the contract is the furnishing of 
washers and dryers. 

The Service Contract Act of 1965, 41 U.S.C. §§ 351-358 
(19821, requires federal contractors performing service 
contracts entered into by the United States to pay minimum 
wages and fringe benefits, as determined by the Secretary of 
Labor, while the Walsh-Healey Act, 41 U.S.C. 5 35-45, 
provides for the payment of minimum wages to employees 
performing federal contracts for the manufacture or 
furnishing of materials, supplies, articles and equipment. 
The regulatory scheme implementing these statutes envisions 
an initial determination by the contracting agency as to 
which statute applies to a particular procurement. If the 
contracting officer believes that a proposed contract "may 
be subject to" the Service Contract Act, he is required to 
notify the Department of Labor (DOL) of the agency's intent 
to make a service contract so that DOL can provide the 
appropriate wage determination. 29 C.F.R. S 4.4 (1987). If 
the agency does not believe a contract may be subject to the 
Service Contract Act, then there is no duty on its part to 
notify DOL or to include Service Contract Act provisions in 
the solicitation. 53 Comp. Gen. 412 (1973). When a pro- 
tester challenges an agency's decision that the Service 
Contract Act does not apply to a particular procurement, the 
determination to be made is whether the agency acted rea- 
sonably. Id. Moreover, since the primary responsibility 
for interpreting and administering the Service Contract Act 
is vested-in DOL, 29 C.F.R. S 4.1fil(b): Associated Naval 
Architects, Inc., B-221203, Dec. 12, 1985, 85-2 CPD I[ 652, 
we will not substitute our judgment as to the applicability 
of the Act unless DOL's position is clearly contrary to law. 
See B.B. Saxon Co., Inc., 57 Comp. Gen. 501 (1978), 78-l CPD 
-10. 

In this case, we do not believe that the determination that 
this contract is primarily for rental of machines, rather 
than their maintenance or installation, and therefore is 
subject to Walsh-Healey rather than Service Contract Act 
requirements, is clearly unreasonable or contrary to law. 
The Service Contract Act is applicable to contracts the 
"principal purpose(( of which is to furnish services through 
service employees. 41 U.S.C. s 351. Since the value of the 
equipment being rented is far in excess of the costs 
associated with the required maintenance of the equipment, 
the agency reasonably could view the contract as one prin- 
cipally for the acquisition, on a rental basis, of equipment 
rather than as one principally for services. We do not 
agree, as the protester argues, that since these machines 
are to be leased rather than purchased outright the con- 
tract is one for services rather than supplies. The method 
of obtaining the equipment does not change the nature of the 
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contract. See 4 C.F.R. s§ 4.131 and 4.134 for examples of 
contracts involving equipment rental that do and do not have 
as their principal purpose the furnishing of services. 
Further, the fact that a prior similar contract was classi- 
fied as subject to the Service Contract Act does not make 
the more current determination unreasonable. The agency 
simply says that upon further study, it found that the prior 
contract was improperly classified. Finally, as indicated 
above, DOL agrees with the Army's determination. There is 
absolutely nothing in the record suggesting that DOL's 
position is clearly contrary to law. 

The protest is denied. 
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