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DIGEST 

Contracting agency may solicit mapping services by 
competitive proposals instead of Brooks Act procedures, where 
such approach is permitted by applicable statutes, and ser- 
vices may be adequately and properly performed by other than 
an architectural/engineering firm and are unrelated to an 
architectural/engineering project. 

DECISION 

Seven organizations-- three firms (AAA Engineering and 
Drafting, Inc., Dames and Moore Special Services (D&M), and 
Greenhorne and O'Mara, Inc. (G&O)), and four trade asso- 
ciations (American Congress on Surveying and Mapping, 
American Society‘for Photogrammetry and Remote Sensing, Man- 
agement Association for Private Photogrammetric Surveyors, 
and American Society for Civil Engineers)--protest the method 
of pro+ring mapping services under request for proposals 
(RFP) No. DMA800-87-R-0020, issued by the Defense Mapping 
Agency (DMA). The solicitation calls for the physical con- 
struction of overlays used in making maps. The protesters 
contend that DMA must use the procurement procedures set out 
in the Brooks Act, 40 U.S.C. 6 541 et seq. (1982),1/ made _)P 

1/ Under these procedures, applicable to procurements of 
professional architect-engineering (A-E) services, require- 
ments and evaluation criteria are publicly announced, the 
qualifications of interested firms evaluated, discussions are 
held, and the three most qualified firms are ranked in order 
of preference. Negotiations then are conducted with the 
highest ranked firm. 
fair price, 

If an agreement cannot be reached on a 
negotiations are terminated and the second-ranked 

firm is invited to submit its proposed fee. See Charles A. 
Martin & Associates, B-223059, B-223243, Sept., 1986, 
65 Comp. Gen. , 86-2 C.P.D. 'I 268. 



applicable to military procurements by the Military 
Construction Codification Act of 1982 (Codification Act), 
10 U.S.C. Q 2855 (1982). We deny the protest. 

DMA originally solicited this requirement using Brooks Act 
procedures, since the procurement was initiated during the 
effective period of section 8087 of the Department of Defense 
Appropriations Act, 1986 (1986 Act), passed as part of 
Pub. L. No. 99-190, C 101(b), 99 Stat. 1185, 1216 (1985). 
This act provided that: 

"None of the funds appropriated in this Act shall 
be used for professional . . . mapping services 
performed by contract for [DMA] unless those con- 
tracts are procured in accordance with [Brooks Act 
procedures) outlined [in the Codification Act]." 

The three protesting firms responded to that procurement, 
were selected as the three most qualified firms, and were 
ranked in the following order: G&O, AAA and D&M. Because 
G&O could not provide the entire requirement, DMA awarded G&O 
as much work as it could perform and entered into discussions 
with AAA concerning the balance of the requirement. AAA sub- 
mitted a price proposal, but before DMA could award a con- 
tract the 1986 Act expired and the Department of Defense - 
Appropriations Act, 1987 (1987 Act), passed initially as part 
of Pub. L. No. 99-500, C 101(c), 100 Stat. 1783, 1783-83 
(Oct. 18, 19861, and later as part of Pub. L. No. 99-591, 
$ 101(c), 100 Stat. 3341, 3341-83 (Oct. 30, 19861, was 
enacted. DMA proceeded to cancel AAA*s portion of the pro- 
curement because the 1987 Act did not include the restriction 
from the 1986 Act and, in DMA's view, therefore did not 
require DMA to use Brooks Act procedures. DMA subsequently 
issued the protested RFP for the balance of its mapping 
services requirement. 

The protesters advance two arguments why DMA must procure its 
mapping services using Brooks Act procedures. First, the 
protesters read the 1987 Act as requiring DMA to use Brooks 
Act procedures for procuring mabping services. Second, the 
protesters argue that Congress, in a series of actions 
beginning with the enactment of the Codification Act, has 
made clear that the definition of A-E services includes 
mapping services. 

Preliminary Issues 

DMA urges dismissal of the protests on three grounds: AAA is 
the only interested party among the seven protesters; AAA's 
protest is untimely; and AAA failed to notify the agency of 
Its protest grounds within 1 day of filing in our Office, as 
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required by our Bid Protest Regulations, 4 C.F.R. C 21.1(d) 
(1986). Dismissal is not warranted, however. Our Office 
will review an untimely protest if it raises issues signifi- 
cant to the procurement system. 4 C.F.R. C 21.2(c). We find 
that this is such a protest, since the issues raised concern 
the applicability of the Brooks Act procedures to DMA pro- 
curements of mappinq services under current law, an issue of 
first impression; See Bell Atlanticom Systems, Inc., 
B-222601.2, June 30,986, 86-2 C.P.D. l f 19. The protester's 
failure also to furnish DMA with a timely copy of its protest 
is not a basis for dismissing a protest where, as here, the 
delay is minor and did not prevent the aqency from submitting 
a timely administrative report. Colt Industries, B-218834.2, 
Sept. 11, 1985, 85-2 C.P.D. WI 284. Since AAA's protest is 
appropriate for review, no purpose would be served by 
dismissinq the cases of the other protesters. 

Was DMA Required by the 1987 Act 
to Use Brooks Act Procedures When 
Contracting for Mapping Services? 

The protesters contend that the 1987 Act's legislative 
history requires DMA to continue using Brooks Act procedures 
when contracting for mapping services. While the protesters 
concede that the 1987 Act itself does not contain the 1986 - 
Act's restriction or otherwise expressly require DMA to 
follow Brooks Act requirements, they argue that language in 
the 1987 Act's legislative history (House/Senate Appropria- 
tions Committee Reports and the Joint Conference Committee 
Report) has the effect of requiring DMA to continue using 
Brooks Act procedures for mapping services procurements in 
fiscal year 1987. Specifically, the protesters rely on the 
following language in both the House and Senate committee 
reports: 

"While the Committee has not renewed bill language 
restricting the contracting authority of the 
Defense Mapping Agency, the Committee believes that 
the Agency must evaluate contractors for profes- 
sional mapping . . . services on the basis of 
demonstrated competence and qualifications. . . . 
This clarifies these professional mapping . . . 
services as being among the architecture, engineer- 
ing and related services which are procured under 
[Brooks Act procedures]." H.R. Rep. No. 99-793, 
99th Cong., 2d Sess. 89 (1986); S. Rep. No. 99-446, 
99th Cong., 2d Sess. 77 (1986). 

The protesters contend that the followinq language from the 
Joint Conference Committee Report incorporated the House and 
Senate report language into the 1987 Act: 
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"The conference aqreement on House Joint Resolution 
738 incorporates some of the provisions of both the 
House and Senate versions of the Department of 
Defense Appropriations Act, 1987, and has the 
effect of enacting the Act into law. The languaqe 
and allocations set forth in House Report 99-793 
and Senate Report 99-446 should be complied with 
unless specifically addressed in this joint resolu- 
tion and statement of the managers to the con- 
trary." H.R. Rep. No. 99-1005, 99th Cong., 2d 
Sess. 438-439 (1986). 

DMA takes the position that, although Conqress clearly 
required DMA to use Brooks Act procedures for mapping serv- 
ices procurements in 1986 by including express language to 
that effect in the 1986 Act, Conqress just as clearly elimi- 
nated this requirement for 1987 by omitting the language from 
the 1987 Act. DMA also points out that, for over 13 years 
(from the time of DMA's establishment in 1972 until the 
passaqe of the 1986 Act), DMA never used Brooks Act 
procedures to obtain mappinq services. DMA concludes that 
the restriction no longer applies. We agree with DMA's 
position. 

The 1986 Act contains no language indicatinq that the Brooks 
Act procedure restriction on mappinq service procurements was 
to have future effect. Quite to the contrary, the 1986 Act's 
restriction on DMA contracting specifically pertains only to 
funds appropriated under the 1986 Act ("None of the funds 
appropriated in this Act . . . "1. In the absence of some 
evidence in the statute that the restriction was meant to 
apply beyond fiscal year 1986, it becomes particularly sig- 
nificant, we think, that the 1987 Act omits the restrictive 
languaqe; this omission strongly suqqests to us that Congress 
simply intended to lift the restriction for 1987. 

The House Report on the 1986 Act does refer to the 
restriction on DMA's contracting authority as a "new qeneral 
provision" that "clarifies these professional mappinq . . . 
services as Architecture, Engineering and Related Services, 
requiring the services to be procured in accordance with 
[Brooks Act procedures]." H. R. Rep. No. 99-332, 99th Cong., 
1st Sess. 364 (1985). Although we would agree that this 
lanquage sugqests permanency, it was not included in the 
accompanying House bill or the 1986 Act itself, both of 
which, aqain, limited the restriction's applicability to the 
use of fiscal year 1986 funds. 
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While views expressed in a statute's legislative history of 
course may be relevant in statutory interpretation, those 
views are not a substitute for the statute itself where the 
meaning of the statute appears plain on its face. As we 
stated in our decision in LTV Aerospace Corp., 55 Comp. 
Gen. 307, 325 (19751, 75-2 C.P.D. V 203: 

II as a general proposition, there is a 
dis;iAction to be made between utilizing legisla- 
tive history for the purpose of illuminating the 
intent underlying language used in a statute and 
resorting to that history for the purpose of writ- 
ing into the law that which is not there." 

Thus, since the 1987 Act contains no language requiring DMA 
to use Brooks Act procedures in procuring mapping services, 
and the legislative history confirms that the 1986 Act 
restrictive language knowingly was omitted from the 1987 Act 
by Congress, there is no basis for finding that DMA was 
required to use Brooks Act procedures for these procurements 
in 1987.2/ The legislative history on which the protesters 
rely does not constitute binding law. 

Are Mapping Services Included Within 
the Definition of A-E Services? 

The protesters maintain as their second argument that 
Congress, in a series of actions beginning with the enactment 
of the Brooks Act, has made clear that the definition of A-E 
services includes mapping services. These actions include 
passage of the Codification Act, and the Competition in 
Contracting Act of 1984 (CICA), Pub. L. No. 98-369, 98 
Stat. 1175 (19841, as well as the congressional intent 
expressed in the 1986 and 1987 Acts. Although our Office has 

2/ The protesters cite a recent Ninth Circuit decision, 
Edward v. Bowen, 785 F. 2d 1440 (9th Cir. 19861, for the 
proposition that when an appropriations act is silent on a 
point, it is proper to resort to the act's legislative 
history to resolve congressional intent. 
however, 

In that case, 
the court resorted to conqressional intent only 

after finding the appropriations act ambiguous as to whether 
certain funds remained available for obligation in the new 
fiscal year. No such ambiguity exists here where, absent 
affirmative law requiring DMA to use Brooks Act procedures, 
DMA conducts its procurements in accordance with generally 
applicable procurement laws and regulations. 
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always viewed mapping services as incidental services, not 
subject to Brooks Act procedures in the same manner as 
traditional A-E services, the protesters urge that Congress 
has expressed its view that our definition of A-E services is 
too narrow and that a proper definition of A-E services 
grants mapping services a status equal to that enjoyed by 
traditional A-E services. 

The Brooks Act defines A-E services as including: 

"those professional services of an architectural or 
engineering nature as well as incidental services 
that members of these professions and those in 
their employ may logically or justifiably 
perform." 40 U.S.C. 6 541(3). 

Interpreting this language in our decisions, we have 
developed a two-pronged test for determining when Brooks Act 
procedures apply: (1) where the controlling jurisdiction 
requires an A-E firm to meet a particular degree of profes- 
sional capability in order to perform the desired services, 
or (2) where the services "logically or justifiably" may be 
performed by a professional A-E firm or its employees and are 
"incidental" to "professional" A-E services, which clearly 
must be procured by the Brooks Act method. Mounts 
Engineering, B-223650, B-224446, B-224447, Sept. 12, 1986, - 
86-2 C.P.D. 'I 293; Ninneman Engineering--Reconsideration, 
B-184770, Mar. 9, 1977, 77-l C.P.D. C 171. 

In other words, we have interpreted the Brooks Act as 
requiring incidental services to be procured with Brooks Act 
procedures only when provided by an A-E firm in the course of 
providing A-E services (i.e., as part of an A-E project). 

The protesters argue that decisions of our Office following 
this line of reasoning are no longer apposite, and that our 
test no longer is good law, in the face of Congress' alleged 
expansion of the Brooks Act definition of A-E services to 
include mapping services. The protesters cite our decision 
in Association of Soil and Foundation Engineers-- 
Reconsideration, B-199548.2, Aug. 13, 1982, 82-2 C.?.D. 
V 128, as evidence that even our Office has applied a broader 
definition of A-E services than the interpretation reflected 
in the two-prong test. We disagree. 

First, since our prior decisions are based on our interpreta- 
tion of applicable statutes, and we have found that the 1986 
and 1987 Acts do not change permanent law, the legislative 
history of these acts does not render our prior decisions 
invalid. 
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Second, the Codification Act provided,only that Brooks Act 
procedures would apply to military procurements; there is 
nothing in the Act or its legislative history which expands 
the definition of A-E services so as to require the use of 
Brooks Act procedures when an agency is only contracting for 
incidental services. The protesters' argument to the 
contrary is based on their interpretation of our decision in 
Association of Soil and Foundation Engineers--Reconsideration 
as adopting an expansive definition of A-E services. The 
protesters' interpretation is incorrect. We held in that 
decision merely that the military departments should apply 
Brooks Act procedures not only to construction contracts 
requiring A-E services, but to all kinds of contracts 
involving A-E services (for example, an engineering services 
contract for conducting an environmental survey of ground 
contaminant migration). 3/ The decision was not intended to, 
and did not, expand the-definition of A-E services to include 
incidental services. 

Finally, the protesters claim that their position is 
"reinforced by the substantive language of [CICA]," but they 
fail to cite the provision to which they are referring or to 
explain how, precisely, their position is reinforced. The 
only relevant provision we have found in CICA provides that 
Brooks Act procedures are considered "competitive procedures_" 
under CICA. This language does not expand the definition of 
A-E services on its face. The protesters have cited no leg- 
islative history on the point other than a brief colloquy 
between Senators Percy and Cohen, 129 Cong. Rec. 516007 
(daily ed. Nov. 11, 19831, concluding with agreement between 
the Senators that CICA would require that all federal 
agencies procure mapping services using Brooks Act proce- 
dures. Again, the Senators' 
this debate notwithstanding, 

understanding at the time of 

Congress, 
CICA, as finally adopted by 

does not contain language expanding the definition 
of A-E services. Accordingly, in our 1986 decision in Mounts 
~~g~;;erinq, B-223650, supra, reached after passaqe of CICA, 

not expand our definition of A-E services but, rather, 
applied our two-prong test to determine whether Brooks Act 
procedures had to be used. 
without merit. 

This argument therefore is 

3/ The decision reversed our prior decision Association of 
soil and Foundation Engineers, B-199548, Sept. 15, 1980, 80-2 
C.P.D. qf 196, which limited the application of Brooks Act 
procedures only to those A-E services used in military 
construction projects. 
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We conclude that neither the Brooks Act, the Codification 
Act, nor CICA operate to make Brooks Act procedures mandatory 
for the instant procurement. The protesters also have not 
contended that performance of the work requires an A-E firm, 
or that the mapping services are part of an A-E project and 
therefore incidental to professional A-E services which must 
be procured by the Brooks Act method. We therefore find no 
basis for objecting to DMA's use of generally applicable 
procurement procedures in obtaining these mapping services. 

The protests are denied. 

lJ 
-7 

2A!! CeGc 
Harry . Van Cleve 
General Counsel 
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