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DIGEST 

National Mediation Board need not obligate estimated amounts 
due to neutral referee for services he may perform in the 
future unless the referee submits the proper forms and 
estimates of compensation and expenses for advance approval, 
as required by Board's January 1985 regulations. GAO deci- 
sion B-217475, May 5, 1986 clarified. 

DECISION 

The National Mediation Board (Board) asks GAO to concur with 
its view that the last sentence of our decision in B-217475, 
May 5, 1986, does not mean that the Board must continue to 
obligate estimated amounts for future services performed by 
Mr. Arthur Sempliner, a neutral referee, who has consistently 
refused to comply with the procedures established by the 
Board for paying its referees since November 30, 1976. The 
Board informs us that effective January 1, 1985, its 
regulations condition compensation for services and travel on 
submission of a proper form to the Board within specified 
time periods. We agree that the Board need not obligate 
funds on an estimatea basis for Mr. Sempliner's future 
services if he fails to comply with its regulations. 

In B-217475, May 5, 1986, we pointed out that Mr. Sempliner's 
failure to submit the documentation necessary to show how 
much compensation he was paid and the actual expenses he 
incurred made it impossible for the Board to determine its 
liability to him. Our reference to a perfected claim in the 
last paragraph was intended to cover the possibility of his 
eventually presenting the documentation necessary to allow 
payment to him. The necessary documentation is whatever the 
Board's regulations require. 



The Board's regulations require that referees like 
Mr. Sempliner submit a form, designated as Form No. 14, 
containing expected compensable services to be rendered 
during the ensuing month, travel plans, and estimates of 
total costs to the Government for transportation, per diem, 
etc., 30 days prior to performing compensable service and 
travel. The Board then sends the referee an official 
authorization to incur the planned expenses on the basis of 
the estimate. If the referee does not submit the Form No. 14 
as required, his compensation and travel expense reimburse- 
ments will not be authorized and no payment will be made to 
him unless the Board determines that extraordinary circum- 
stances warrant an exception. Accordingly, if Mr. Sempliner 
does not comply with the regulation and the Board aoes not 
determine that an exception is warranted, he is not entitled 
to compensation and therefore no amounts need be obligated on 
an estimated or any other basis. We must also point out that 
unless Mr. Sempliner agrees in advance to comply with all 
Board requirements, his certification as a neutral referee 
for the Board should be terminated. To continue to authorize 
the retention of his services by the parties without such 
assurance of compliance would amount to an acceptance of 
voluntary services in violation of the Antideficiency Act, 
31 U.S.C. S 1342, since the Board would be unable to 
compensate him. GAO decision B-217475, May 5, 1986 is _ 
affirmed as clarified. 
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