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DIGEST

1. Bid which included typewritten name and title of person
authorized to sign, but no signature, was properly rejected
as nonresponsive and omission was not subject to waiver as
minor informality.

2. Use of an outdated Standard Form 33 bhid form was a
procedural deficiency which di1d not eliminate the requirement
for a signature on the bid.

3. Failure of invitation for bid to requitre a bid bond or
contain an explicit warning that failure to sign one's bid
would result 1n rejection of bid as nonresponsive does not
orovide grounds to walve, as a minor informality, missing
signature 1n protester's bid.

DECISION

Power Master Electric Company protests the rejection of its
unsigned, low bid submitted in response to invitation for
bids (IFB) No. N62467-85-B-5553 issued by the Department of
Navy for grounds maintenance at the Naval Air Station,
Dallas, Texas.

We deny the protest.

Power Master's hid was submitted on a Standard Form 33 bid
form, provided by the Navy, on which the bidder typed 1n his
name, address and title but left blank the box provided for
the bidder's signatuara. As a rasult, tne Navy tejected the
b1d as nonresponsiva,

Generally, a bid that 1s not signed must be rejected as
nonresponsive because, without an appropriate signature, the
pidder would not be bound upon the government's acceptance o



tne bid. Wilton Corp., 64 Comp. Gen. 233 (1985), 85-1

C.P.D. § 128. Failure to sign a bid may be waived as a minor
informality, as provided in Federal Acquisition Regulation
(FAR), 48 C.F.R. § 14.405(c) (1985), only 1if:

", . . (1) The unsigned bid 1s accompanied by other
material indicating the blidaer's 1intention to be
bound by the unsigned bid . . .; or (2) The firm
submitting a bid has formally adopted or author-
ized, before the date set for opening of bids, the
execution of documents by typewritten . . . silgna-
ture and submits evidence of such authorization ana
the bla carries such a signature."

Power Master aoes not allege, nor acoes the record lndlcate,
that its bid was accompanied by other material indicating an
intention to be bounda or by evidence that the typewritten
signature was authorized. Rather, Power Master argues that
1ts failure to sign 1tS bla snould be waived as a minor
informality because: (1) the Navy used an outdated bid form,
making the neea for a slgnature academlc; (2) the IFB dia not
contaln an explicit provision stating that failure to sign
one's bld would be grounas for rejection; ana (3) the IFB dia
not regulire a old bond, thus signifying a waiver of the
signature requlrement. AS dlscussed below, these argumentsﬂ
do not provide ygrounds to waive Power Master's failure to
sign 1ts old. Power Master's pid was, theretore, properly
rejectea as nonresponsive.

Power Master's first argument 1s that 1ts failure to sign 1ts
bid 1s academic because the Standard Form 33 contalnea 1ln thne
solicitation was an outdated (10-83) revision, not the
current (4-8%) one. Since tne current revision of the form
states 1n one corner "Previous Edition Not Usable," the
protester argues that "1t does not matter 1f any of the
blanks were completed” on a form which was "not usable.”

This argument 1S wlthout merit,

The previous and current revisions of Standard Form 33 are
virtually identical except for certaln changes needed to make
the form consistent with the requirements of the Competition
in Contracting Act of 1984. Block 17, "Signature," 1s
raentlcal in each. We agree wltn the Navy that tne use ot an
outdated form was a procedural deficlency that aid not aftecc
tne requlrement Lor a slgnature. Regardaless of tne form
used, wlthout an apropriate slgnature there can be no valia
o1ld.,

We also tina Puwer Master's second argument wlthout werlt,
Although tne IFB 1n guestlion did not contaln an explicit
Provision statling tnat failure to sign one's D1d would resulrn
Lln rejection of tne bLa as nonresponsive, the solicltation



~

did incorporate by reference Federal Acquisition Regulation
(FAR), 48 C.F.R. § 52.214-12 (1985), which sets forth the
requirements for preparation of bids, including the signature
requirement. The proper preparation of its bid is a respon-
sibility which rests with the bidder so as to ensure that the
contracting officer will accept the bid in full confidence
t+hat an enforceable contract will result. See Cable Consul-
tants, Inc., 63 Comp. Gen. 521 (1984), 84-2 C.P.D. ¥ 127. A
bidder's intention to be bound by the solicitation require-
ments and provide the requested items must be determined from
t+he bid 1tself at the time of bid opening. See Franklin
Instruments Co., Inc., B-204311, Feb. 8, 1982, 82-1 C.P.D.

¢ 105. Since the IFB did set forth the requirements for
preparation of bids, 1t was Power Master's responsibility to
incorporate those requirements 1nto 1ts bid so that 1its
unequivocal intention to be bound would be evident upon bid
opening. Thus, Power Master's failure to sign its bid may
not be waived simply because the IFB did not explicitly warn
that such failure to sign would result in rejection of the
b1d as nonresponsive,

Similarly, we reject Power Master's final argument, that lack
of a b1d bond signified waiver of the signature requirement.
The mere submission of a bid does not give rise automatically
to a legal inference that the bidder intended to be bound by
the bid. Rather, that intent must be 1ndicated by a signa-_
ture ot something equivalent. See Jonard Industries Corp.,
B~-192979, Jan. 30, 1979, 79-1 C.P.D. ¢ 65.

This 1s true whethetr or not a bid bond 1s requlired to be
furnished along with the bid. I{ 1s the signature that
normally indicates 1f the bid 1s submitted by someone author-
1zed to do so, and 1t 1s upon the signature that a contract-
ing officer must rely when determining 1f a binding bid has
1n fact been submitted. This requirement 1S necessary to
prevent a bidder, after bid opening, from disavowing or
attempting to disavow 1its bid to the detriment of the sealed
bidding system. See Jonard Industries Corp., B-192979,
supra, at 2, 79-1 C.P.D. ¢ 65 at 2. A bid bond may not
always be required to accompany a bid, but is used 1in those
instances where the government finds 1t necessary to further
protect 1ts financial interests in the event the bidder fails
to execute the required contract documents and deliver the
required performance and payment bonds. See Inland Service
Corp., B-221202, Apr. 20, 1983, 83-1 C.P.D. ¢ 425. The
absence of a b:id bond requirement 1n a solicitation does not,
therefore, obviate the need for the biider to sign 1its bid.

The protest 135 1-nied.

~
/

a
4 -
. rd

/- v
OAA_A
ngz;VR. Van Cleve

General Counsel

3 B-22399¢





