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MATTER OF: Aaron L. Howe

DIGEST:

Additional expenses to move a portion of
household goods into temporary quarters
for use as furniture, and from there to a
permanent residence at the new duty
station, may be considered temporary
quarters subsistence expenses required to
furnish the quarters. Consequently, the
employee is entitled to reimbursement
within the maximum amount allowed for
temporary quarters subsistence expenses,
Moving expenses to furnish temporary
quarters are distinguishable from costs
incurred to move and store household goods
in an uninhabited portion of temporary
quarters, which are not reimbursable with-
out a receipt showing expenses for a given
weight of household goods within the maxi-
mum allowed for temporary storage and
transportation in and out of storage.

Mr. Aaron L., Howe, a civil engineer employed by the
Forest Service, may be reimbursed household goods drayage
expenses within the maximum allowable for temporary quarters
subsistence expenses, since expenses were incurred to move
some of his household goods into his temporary quarters at
his new duty station, in lieu of renting furniture, and
later into his permanent residence.

Mr. Howe was transferred from Warren, Pennsylvania, to
Reno, Nevada, in November 1983. He rented an apartment in
Reno as temporary quarters. Rather than renting furniture
he furnished the apartment with 4,630 pounds of his house-
hold goods which had been transported from his former duty
station. He placed the rest of his household goods, 7,970
pounds, into temporary storage. When he occupied his
permanent residence in Reno in April 1984, he moved his
household goods from the apartment and from storage into
that residence.
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Mr. Howe incurred an additional expense of $33 to haul
the household goods to his temporary quarters and drayage of
$308.55 to move them from there to his permanent residence.

We have held that furniture rental should be counted in
determining average daily lodging costs to establish a reim-
bursable per diem rate when the employee rents an apartment
for extended temporary duty. See 53 Comp. Gen. 730 (1973).
Temporary quarters subsistence expenses may be reimbursed
while the employee and family are awaiting their move into a
permanent residence and include reasonable amounts actually
expended for lodging, meals, and certain other costs.
Consequently, furnishing an apartment is a reimbursable
lodging expense when temporary quarters upon relocation are
involved, just as it is for per diem when the employee is on
temporary duty.

The authorized certifying officer requesting our deci-
sion informally advised us that Mr. Howe was authorized
60 days of temporary quarters for himself and family and
that he occupied the apartment for this period with his wife
and daughter. The added transportation cost of moving the
household goods to and from the apartment was $341.60
($33.05 + $308.55), which appears to be a reasonable cost
since furniture rental was estimated at a cost of $215 a
month. Since this cost was incurred for the sole purpose of
furnishing the temporary gquarters, we view it as reasonable
lodging cost incident to occupancy of temporary quarters.
Mr. Howe may prorate this cost over the period of his
entitlement to temporary quarters subsistence expenses and
may be reimbursed subject to the maximum amount allowable
therefor under the formula set out in Federal. Travel Regula-
tions, para. 2-5.4c (Supp. 10, effective November 14, 1983),
incorp. by ref., 41 C.F.R. § 101-7.003 (1984).

The authorized certifying officer suggested to us the
possibility of considering the added drayage costs as tempo-
rary quarters subsistence expenses, but an audit unit had
questioned whether reimbursement would be allowable because
of our decision S. D. Van Hoesen, B-187366, July 6, 1977.

In that decision, we held that the employee was not entitled
to reimbursement, as a temporary storage expense, of the
costs of moving his household goods into the uninhabited
rooms of his temporary quarters. We disallowed this cost
which included transportation costs for moving the household
goods to and from the temporary quarters. The present case
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is distinguishable because unlike the facts in that case

Mr. Howe and his family, rather than merely storing the
household goods until they could be moved into their
permanent residence, used them as necessary furniture and,
therefore, may claim reimbursement as a temporary quarters
subsistence expense. Further, in that case the maximum
drayage expenses allowable had been reimbursed and there was
not a receipt showing that the employee had incurred
expenses for moving and storing a specified weight of
household goods in the temporary quarters.

The administrative report also points out that in
Robert D. Schmidt, B-196054, June 27, 1980, we denied reim-
bursement for moving household goods between residences at
the new duty station. That movement, however, was between
two separate permanent residences, and in the decision we
pointed out reimbursement is permitted only for one move
between duty stations, which includes the permanent resi-
dence at, or in the vicinity of, the new duty station.

Mr. Howe's move is distinguishable because he moved to only
one permanent residence at the new duty station.

Accordingly, the additional transportation costs are
reimbursable as temporary quarters subsistence expenses to
the extent they do not cause the maximum allowance to be

exceeded.
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