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MATTER OF: Department of Commerce - Applicability of
Exemption from Fly America Act

DIGEST: Under 49 U.S.C. App. § 1518 employees of the
Department of State and three specified foreign
affairs agencies are exempt from the require-
ment of 49 U.S.C. § 1517 to use U.S. air car-
rier service available between two points, both
of which are outside the United States. Even
though they hold Foreign Service positions and
perform functions transferred from the Depart-
ment of State subsequent to the enactment of
section 1518, employees of the Department of
Commerce are not within the scope of its
exemption.

The Department of Commerce asks whether its employees
who fill positions under the Foreign Service personnel
system are exempt under 49 U.S.C. App. § 1518 (1982) from
the requirements of 49 U.S.C. App. § 1517 to use certifi-
cated U.S. air carrier service between two places, both of
which are outside the United States., We conclude that
Department of Commerce employees are not covered by this
exemption from the Fly America Act.

Under the Fly America Act, 49 U.S.C. App. § 1517, the
Comptroller General is required to disallow expenditures
from appropriated funds for payment for personnel or cargo
transportation on noncertificated air carriers in the
absence of satisfactory proof of necessity. This require-
ment applies to transportation to and from the United
States as well as to travel between two places outside the
United States. 1In 1979 Congress carved out the following
exception for travel between two points abroad performed by

officers and employees of the Department of State and three-

specified agencies:
"§ 1518. Transportation of government-
financed passengers and property by
non-certified air carriers

"Notwithstanding the limitations estab-
lished by section 1517 of this title, funds
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appropriated after October 7, 1978, to the
Department of State, the United States Infor-
. mation Agency, the Agency for International
Development (Or any successor agdency), and
the Arms Control and Disarmament Agency may
.be used to pay for the transportation, be-
tween two places both of which are outside
the United States, of officers and employees
of those agencies, their dependents, and
accompanying baggage, aboard air carriers
which do not hold certificates under section
1371 of this Appendix."

Although it is not among the exempt agencies specified
therein, the Department of Commerce argues that section
1518 should apply to those of its employees who hold
Foreign Service positions.

Under 22 U.S.C. § 3922 the Secretary of Commerce is
authorized to use the Foreign Service personnel system for
personnel performing functions transferred from the
Department of State by Reorganization Plan No. 3 of 1979
and with respect to other personnel as determined by the
President to be necessary to carry out functions requiring
service abroad. Section 5(b) of Reorganization Plan No. 3
of 1979 (5 U.S.C. Appendix) transferred from the Secretary
of :State to the Secretary of Commerce all trade promotion
and commercial functions performed in full-time overseas
trade promotion and commercial positions. Executive Order
No. 12363, May 21, 1982, authorized the Department of
Commerce to use the Foreign Service personnel system for 30
positions in the United States Travel and Tourism
Administration and the International Trade Administration.
The Department argues that section 1518 should continue to
apply to the officers and employees performing those
functions transferred from the Department of State under
the Reorganization Plan. It would extend section 1518 to
those of its employees holding Foreign Service positions
authorized under the Executive order on the basis that
their mission is similar to that of employees in the
transferred positions.,

Section 1518 was passed as part of the Foreign Rela-
tions Authorization Act, Fiscal Year 1979, Pub. L. 95-426,
§ 706, 92 Stat. 992, It was prompted, in part, by the
recommendation of this Office addressed to the Chairman of
the Senate Committee on Foreign Relations that the Fly
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America Act be amended to exempt personnel performing
travel between points abroad. See B-189711, January 27,
1978, The Senate Amendment to H.R. 12598 contained a pro-
vision that would have authorized employees of all foreign
affairs agencies to use foreign air carriers between two
points outside the United States. See Senate Rep.

No. 95-842, 95th Cong., 2d Sess. 11 (1978). The conference
substitute, however, restricted that authority to the
Department of State, the International Communication Admin-
istration, the Agency for International Development, and
the Arms Control and Disarmament Agency.

In 1979, as it does today, the Department of Commerce
had responsibilities requiring service abroad. The
Industry and Trade Administration and the United States
Travel Service (now, Travel and Tourism Administration),
both components of Commerce, were in existence, and had
responsibilities in the areas of foreign trade and tour-
ism, The Department had the duty to promote foreign as
well as domestic commerce at that time. See 15 U.S.C.

§ 1512 (1976).

Congress was presumably aware of these foreign service
activities when it was considering the Foreign Service
Authorization Act of 1979, yet it chose not to extend the
Fly America Act exemption to any but the Department of
State and specified agencies. 1In view of this legislative
history we do not believe it would be sound to infer an
intention by Congress to extend the exemption beyond the
agencies specified in 49 U.S.C. § 1518 or to apply it to
other agencies simply because they have authority to use
the Foreign Service personnel system to fill particular
positions., Moreover, we find nothing in the Executive
Reorganization provisions of 5 U.S.C. Chapter 9, that would
serve to extend section 1518 to any function transferred as
the result of a Reorganization Plan from the Department of"
State or from any of the three agencies specified in the
statute,

As a result, this Office would be required to disallow
any expenditures from appropriated funds for payment for
transportation of Department of Commerce personnel on non-
certificated carriers in the absence of satisfactory proof
that it meets the criteria set forth in the "Revised
Guidelines for Implementation of the 'Fly America Act,'"



41€ T4

B-217483

B-138942, March 31, 1981. These guidelines are incorpo-
rated in paragraph 1-3.6 of the Federal Travel Regulations
(Supp. 1, November 1, 1981), incorp. by ref., 41 C.F.R.

§ 101-7.003 (1984).

Comptroller General
of the United States




