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Advance payment for maintenance of eguipment
MATTER OF:

DIGEST:

Notwithstanding Federal Supply Schedule contract
language to the contrary, agents of the government
are prohibitea by 31 0D.S.C. § 3324 (1982) from
compensating contractors for any service or goods
wnich have not been received.

The Veterans Aadaministration (VA) requests our decision
concerning the legality of the advance payment made by the
VA to tne Dictaphone Corporation (Dictaphone) for the period
of January 1, 1985, through September 30, 1985, under
Federal Supply Schedule (FSS) contract No. GS-00F-69310,
special item No. 47-320, covering maintenance service of
office eguipment. We unaerstand tnat the special item in
guestion has now been deleted from the contract.

The question arises because of a conflict between
the terms Ot special item No. 47-320 ana 31 U.5.C. § 3324
(1982) (formerly 31 U.S.C. § 529). Special item No. 47-320,
in pertinent part, proviaed:

“Invoices will be renderea yearly in advance at the
rate established by Dictaphone within the terms of
this contract and are payable upon receipt."

However, 31 U.S5.C. § 3324, in pertinent part, provides:

". . . a payment under a contract to proviage
a service or deliver an article tor the United
States Governiment may not be more tnan the value
of the service already provided or the article
already deliverea."

The statute does proviae for advance payments wnere
authorized by a specific appropriation or other law or the
President, put those condlitions 4o not exlst here. 3Section
255 of U.s5.C. title 41 provides tor advance payment by
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civilian agencies where the agency head determines it is in
the public interest and there are other specified
circumstances present. That is not the situation here.

Under 31 U.S.C. § 3324, absent the exceptions noted ’
above, agencies of the government are prohibited from paying
tor goods or services 1n aavance of receiving them. See,
€.9., B-172054, June 11, 1971. Therefore, notwithstanding
the FSS contract language to the contrary, agents of the
government are strictly pronibited by statute from compen-
sating contractors for any service or goods which has not
been received. Thus, the advance payment for the services
in Juestion shoulda not have been made to Dictaphone.

However, since there is a short period remaining for
which advance payment was made and we understand that
Dictaphone is performing satisfactorily and that there is no
reason to believe that it will not continue to do so for the
remaining period for which advance payment was made, no
corrective action need be taken in the immediate case, but
in tne future the VA should adhere to the pronibition in 31
U.S5.C. § 3324.
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