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MATTEH OF: AVS Inc.

DIGEST:

Bid with bid guarantee of 5 percent of the
bid price, rather than the required 20
percent, is nonresponsive and deficiency
may not be waived because amount of
guarantee is not equal to or greater than
difference in bids. Notwithstanding that
deficiency may have resulted from an
innocent error on the part of the surety,
deficiency may not be corrected to make
the bid responsive,

AVS Inc. (AVS) protests the rejection of its low bid as
nonresponsive to solicitation No. RTX83525 issued by the
General Services Administration (GSA), for space conver-
sion., GSA rejected AVS's bid because its bid bond showed a
bid guarantee in the amount of 5 percent, instead of the
required 20 percent.

We dismiss the protest,

AVS's bonding company erroneously typed 5 percent as
the bid guarantee amount. AVS requested that it be allowed
to correct the error as a minor irregularity but the con-
tracting officer denied the request and made award to
another bidder. AVS argues that the award was made without
providing it 10 working days to file its protest, as
required by our Bid Protest Regulations. AVS contends that
allowing it to correct the bid bond would not prejudice any
other bidders and would meet the agency's needs at a saving
of $21,984,

Generally, a bid which contains a guarantee
insufficient in amount is nonresponsive and cannot be
accepted. However, Federal Acquisition Regulation (FAR), 48
C.F.R. § 28,101-4(b) (1984), permits award notwithstanding
that a bid guarantee is less than the required amount if the
guarantee is equal to or greater than the difference between
the bid price and the next higher acceptable bid. AVS's bid
price was $295,161 and the next highest bidder was $21,984
higher. Since AVS's bid guarantee was 5 percent of its bid
price or $14,758.05, its bid did not qualify for a waiver.

031Y¢7

| lofT uw

N-T
IO



30633

B-218205 2

The bid bond requirement involves a matter of
responsiveness. Therefore, the adequacy of the bid bond
must be determined at the time of bid opening. A solicita-
tion provision calling for a bid guarantee is a material
requirement and as such cannot be waived. Since nonrespon-
sive bids may not be made responsive by actions taken after
bid opening, the contracting officer's decision to deny
AVS's request to correct the bid bond was proper. Further-
more, the rule that a bid with a bond of insufficient amount
must be rejected if it does not meet a specific exception of
48 C.F.R. § 28.101-4 applies notwithstanding that the error
may be attributed to the surety. Design Engineers,
B-214658, Apr. 10, 1984, 84-1 C.P.D. ¢ 408.

Even though acceptance of AVS's bid would save money,
the public interest in strictly maintaining the competitive
bidding procedures required by law outweighs any pecuniary
advantage which the government might gain in a particular
case by a violation of those procedures. Moreover, our Bid
Protest Regulations, 49 Fed. Reg. 49419 (Dec. 20, 1984) (to’
be codified in 4 C.F.R. part 21) do not require the agency
to withhold an award unless a protest has been filed with
our Office.

The protest is dismissed,

obert M. Stron
Deputy Associa General Counsel





