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DIGEST:

Protest against an agency's determination to
perform services in-house based on a cost com-
parison with solicited bids is sustained because
the agency failed to follow prescribed guidelines
in conducting the comparison. The agency's
estimate of in-house costs was based upon fiscal
year 1983 operation costs and was not properly
adjusted to account for differences between 1983
costs and those which the amended performance work
statement indicate will be incurred.

Griffin-Space Services Company (Griffin) protests the
Navy's determination that the Navy could perform utilities
plant operation and maintenance for a 3-year period at the
United States Naval Submarine Base, New London, Connecticut,
at a lower cost than Griffin, based on a comparison of
Griffin's low bid (under two-step formally advertised
solicitation No. N62472-83-B-0907) with adjusted cost
estimates prepared by the Navy. Griffin alleges that the
Navy relied on inaccurate and understated historical costs
in developing its cost estimates, thereby incorrectly
implementing the regulations, policies, and procedures
referenced in the solicitation as the ground rules for the
cost comparison. We sustain the protest.

At bid opening (step two of the procurement), the only
bids received were Griffin's low contract bid, one other
contractor's bid, and the government's sealed bid. When
these were opened, it appeared that continued in-house per-
formance was the most cost-effective way of meeting the
requirement. Griffin's price for the base period and
2 option years was $4,288,800. While this figure was
substantially less than the government's estimate for
in-house performance, when Griffin's figure was adjusted
according to the cost comparison guidelines, the cost of
contracting to Griffin appeared to be $123,528 greater than
the in-house performance estimate.
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The decision whether to perform work in-~house or by
contract involves a matter of Executive branch policy which
we generally do not review under our bid protest function.,
When an agency, however, utilizes the procurement system to
aid its decision, spelling out the circumstances uander which
a contract will or will not be awarded, we will review an
allegation that the agency did not comply with the estab-
lished ground rules. See Serv-Air, Inc.; AVCO, 60 Comp.
Gen. 44 (1980), 80-2 C.P.D. ¥ 317. We believe it would be
detrimental to the system if, after the agency induces the
submission of offers, there is a faulty or misleading cost
comparison which materially affects the decision. Serv-Air,
Inc.; AVCO, 60 Comp. Gen. at 44, 80-2 C.P.D. ¢ 317 at 2.

In this case, the ground rules were set forth in
solicitation clause number 21 (among other places), which
advised bidders that the procurement would be subject to a
cost comparison between the cost of in-house performance and
the cost of contracting and that the comparison would be
accomplished according to the procedures in the Office of
Management and Budget Circular No. A-76 (Revised) (OMB
Cir. A-76). Clause 21 additionally stated that the govern-~
ment's ". . + in-house cost estimate shall be based on the
performance work statement [PWS] set forth in this
splicitation.”

Following a determination by the Navy that the adjusted
cost of contracting exceeded the adjusted cost of in-house
performance, Griffin requested and received the Navy's cost
comparison worksheet upon which the Navy's decision was
based. Pursuant to the provisions of OMB Cir. A-76, Griffin
requested that the Navy review its cost comparison. Griffin
contended that the Navy's cost estimates for in~house per-
formance, which were based upon fiscal year (FY) 1983 pro-
duction, were significantly understated because of the fact
that they did not reflect the return to operation and the
resulting costs of two additional turbo-~generators. In
denying Griffin's appeal, the Navy admitted that its
in-house cost estimate was, in fact, based upon FY 1983
costs, but denied that there are any major changes
incorporated in the PWS between FY 1983 operation and the
proposed contract period. The Navy concluded that the
" + « o Teturn of two turbo-generators to operational
readiness has minimal effect on the amount of generated
electricity and boiler operation as specified in para. 3.2"
of the solicitation. '
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Following the denial of its administrative appeal,
Griffin protested to the GAO alleging that the Navy failed
to base its estimate on the requirements of the PWS, as
amended. Griffin contends that the amended PWS, in contrast
to the Navy's assertion in its response to Griffin's
administrative appeal, contemplates the use of all available
generation equipment to minimize the amount of electricity
which must be purchased from outside sources. Griffin
argues that the Navy's failure to assess the cost of
operation of the two additional turbo-generators, which
Griffin asserts will be utilized and not merely kept in
“"readiness,” as the Navy stated, caused the Navy to deviate
from the PWS in calculating its in-house performance
estimate. We agree.

Because the Navy states that pursuant to Department of
Defense Instruction § 4100,.33, paragraph %9.c., it is “"pre-
cluded from commenting on the issues raised in the pro-
tester's protest,” our review of the record was limited to
Griffin's arguments to our Office and to the Navy and the
Navy's response to Griffin's agency appeal, which we believe
establish that the cost comparison conducted by the Navy was
faulty in material ways. -

Section 3.2 of the solicitation, "Operation Performance
Standards,” was amended to add the following clauses:

"Peak Electrical Demand:

"Ag determined by the Subase 1load
requirements and the available turbine generating
capacity the Government will establish a peak
electrical demand limit for purchased elec~-
tricity. The contractor shall operate available
turbines to ensure that the purchased electrical
peak is not exceeded. It is anticipated that the
purchased electrical peak will be established in
accordance with the following formula.

"Purchased Peak (megawatts) = Subase Load
(Megawatts) - Capacity of Available Generation
Equipment.
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"The contractor will be responsible for
scheduling his turbine preventive maintenance
schedule in such a way as to ensure that the
established purchased peak demand is not
exceeded.”

These clauses make 1t clear that under the amended PWS, the
contractor would be expected to use and the Navy contem-
plates the use of all available generation equipment,
including the two turbo—-generators not in use during FY
1983, in order to minimize the quantity of electricity
purchased from outside sources.

In addition, the modification by amendment 3 of
paragraph 3.2.1 of the solicitation evidences that the Navy
anticipated that the return to service of the two turbo-
generators will impact on the operational requirements. The
original paragraph 3.2.1 read:

"Based upon historical data, the following
approximate annual and peak requirements will be
required during the contract period:”

Paragraph 3.2.1 was modified by amendment 3 to state:

"Based upon historical data, the following
approximate annual and peak requirements were
produced during the last 12 months. These
requirements do not reflect future operational
requirements, such as, return to service of two
turbine generators during FY 1983."

Griffin argues, and we agree, that the Navy failled to
follow the guidelines of OMB Cir. A-76, part 1V, para-
graph E.2., which requires the government, in calculating
its in-house material and supply cost estimate, to "adjust
historical material usage and cost data to reflect require-
ments of the PWS." Similarly, the Navy has not followed OMB
Cir. A-76, part 1V, paragraph D.2.b., "In-House Staffing
Estimate,” which cautions that:

e o« «» 1t is important that the estimated
workload be based on the PWS and not necessarily
on the current workload, staffing or work
methods. If an existing manpower standard or
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staffing guide is used, it may be necessary to
make upward or downward adjustments. The adjust-
ments are necessary because existing standards or
guides may be based on work elements or perform-
ance standards or describe work methods which may
not be appropriate to accomplish the workload
described in the PWS."

Griffin alleges that if the Navy had followed the PWS
instead of basing its in-house performance estimate on FY
1983 figures, the cost of performing in-house would be
increased by $730,093, substantially more than the
$123,528 which the Navy calculated to have been the amount
that contracting-out would exceed the in-house performance
cost. Largely because the Navy has declined to comment on
Griffin's protest to GAO, and because the Navy's denial of
Griffin's appeal fails to address the effect of the
amendment to the PWS, it is unclear exactly how much the
cost of in-house performance should be increased to ade-
quately reflect the requirements stated in the amended PWS.
Griffin contends, however, and the Navy has not rebutted the
allegation that, in light of the amended PWS, personnel
costs alone would be increased by over $300,000 due to the
productive use of the two extra turbo-generators which were
not used in FY 1983.

Because of the likelihood that the Navy's failure to
adhere to the guidelines established for the cost comparison
yielded a faulty comparison, we recommend that the Navy
recalculate the cost of in-house performance, adhering to
the requirements of the PWS and OMB Cir. A-76, as discussed
above. See Satellite Services, Inc., B-207180(l), Nov. 24,
1982, 82-2 C.P.D. ¢ 474, If, after recalculating the cost
of in-house performance, Griffin's bid becomes more cost
effective, we recommend that the Navy award the contract to
Griffin.

Since this decision contains a recommendation for
corrective action, we are furnishing copies to the Senate
Committees on Governmental Affairs and Appropriations and
the House Committees on Government Operations and Appro-
priations under section 236 of the Legislative Reorgani-
zation Act of 1970, 31 U.S.C. § 720 (1982), which requires
the submission of written statements by the agency to the
committees concerning the action taken with respect to our
recommendation.
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By separate letter of today, we are also notifying the
Secretary of the Navy of our recommendation and his
obligations under section 236.

)

Wk ()

Comptroller General
of the United States





