
c ~ ~. THE COMPTROLLER GENERAL

DECISION 4-( J,. OF THE UNITED STATES
WASH INGTO N, 0. C. 20548

FIL B-20021 DATE: October 14, 1980

MATTER OF: United States Coast Guard

DIGEST:

Transportation costsunder contract for steel
"H" piles, F.O.B. destination, need not be
itemized in invoices or verified by check
or other means. Such costs are borne by
contractor under contract term "FOB des-
tination" and thus if all terms and con-
ditions of contract are met, contract price
may be paid without further inquiry into
contractor's transportation costs.

An accounting officer of the Seventh Coast duard
District, United States Coast Guard, requests-an advance
decision on the propriety of payment of transportation
charges under a firm fixed price contract, No.
DTCG07-80-C-00114.

This contract between the Coast Guard and Unit~ed
a-~t SI-e el Corporation (U.S. Steel) involved the pur-

chase of steel "H" pil-s at a price of $19,149.60. The
solicitation requested offerors to quote prices "FOB
destination." The record indicates that the invoices
submitted by U.S. Steel for delivery of the piles item-
ized the shipping costs; it also shows that itemization
was made solely for tax and internal control purposes.

The question arose because a Coast Guard voucher
examiner requested proof that the vendor had paid the
transportation costs before approving payment of that
portion of the contract price comprising the transpor-
tation charges. To date, U.S. Steel has not complied
with the examiner's request. The position of the
examiner is based on his interpretation of the
Department of Transportation Voucher Examiner's Manual
for the examination of contracts.

We believe there is no legal requirement that the
contractor furnish proof that the transportation costs
were paid.
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Paragraph 9.b. of the Vouchers Examiner's Manual states
in pertinent part that the examiner shall:

"Prior to making payments under a contract or
agreement, determine that the billing and sub-
sequent payment are in accordance with the
terms and conditions of the contract or
agreement.

* * * * *

Determine that the transportation charges paid
by the contractor, to be reimbursed, are item-
ized in the invoices and show that such costs
were paid by him."

The mere fact that U.S. S'teel elected to itemize the
transportation charges in the invoices submitted does not
alter the nature of the contract. We do not believe the
transportation charges are reimbursable costs under the
contract as envisioned by the DOT manual and therefore
are not subject to the manual requirement that the ex-
aminer determine that transportation charges were paid
by the contractor.

Under an F.O.B. destination contract, the seller
agrees to deliver goods at the designated point without
charge for prior transportation service. See N. Frank
& Son, Inc., B-194253, May 2, 1979, 79-1 CPD 310; Uniroyal
International, B-180648, May 17, 1974, 74-1 CPD 266. The
contractor, by itemizing the transportation costs on the
invoices, does not purport to obligate the Government
for those charges. By billing only for the F.O.B. des-
tination contract price, U.S. Steel clearly bears the
costs of transporting the piles to destination. See
41 CFR § 1-19.306(b)(6). Therefore, the billing is in
accordance with the contract.

Thus, if the terms of the contract have been otherwise
performed, the contract award price as represented by the
two invoices should be paid.

For the Comptrolle
of the United States




