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MATTER QF: Mil-Std Corporation

DIGEST:

Where solicitation contains provision per-
mitting bidders to insert acceptance period
of less than 60 days, bidder offering 20-day
acceptance period may not be permitted to
revive bid by extending acceptance period
after expiration of 20-day period since
acceptance.of bid under such circumstances
would afford bidder unfair advantage and be
prejudicial to other bidders.

Mil~-Std Corporation (Mil-Std) protests the
refusal of the Department of the Army (Army) to award
it a contract under invitation for bids (IFB) No.
DAAAQ9-78~B~2333.

Bid opening was September 21, 1979. Mil-Std
was the low bidder but as permitted by the IFB, it
had limited its bid acceptance period to 20 calen-
dar days instead of the standard 60-day bid ac-
ceptance period. On November 17, 1979, after
Mil-Std's bid had expired, the contracting officer
asked Mil-Std to extend its acceptance period until
December 21, 1979, which Mil-Std consented to do.
A preaward survey was conducted by the agency, and
Mil-Std was approved for award. In response to a
second request for extension of the acceptance period
by the agency, Mil-Std again extended its bid until
January 31, 1980. On January 25, 1980, the agency
advised Mil-Std that under the circumstances it
was impermissible to revive the expired bid acceptance
period, and that award could not be made to Mil-Std.

We have recognized that in certain circumstances
it may be appropriate to accept a bid which has been
revived after its initial expiration, Mission Van &
Storage Company, Inc. and MAPAC, Inc., 53 Comp. Gen.
775 (1974), 74-1 CPD 195. Since expiration of the
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acceptance period confers on the bidder a right to
refuse to perform a contract subsequently awarded,
we believe the bidder may waive such right if, fol-
lowing expiration of the acceptance periocd he is
still willing to accept an award on the basis of
the bid as submitted. 46 Comp. Gen. 371 (1966).
However, a revived bid should not be accepted when
to do so would compromise the integrity of the com-
petitive bidding system. 42 Comp. Gen. 604 (1963).

When only the bidder otherwise eligible for
award offers a shorter time period for acceptance
than the maximum specified by the solicitation, we
have held that award may not be made to it after
the expiration of its bid notwithstanding that the
bid may have subsequently been revived. See Peck
Iron and Metal Company, Inc., B-195716, October 17,
1979, 79-2 CPD 265. The reason for this rule is to
prevent a bidder from obtaining an unfair advantage
because its initial cost exposure was for a shorter
time period than that applicable to the bidders who
offered the longer period. Thus, in limiting its
bid acceptance period to 20 days, Mil-Std assumed
the risk that the Government might be unable to
accept the bid within 20 days. 48 Comp. Gen. 19
(1968). While Mil-Std has argued that the present
case should be controlled by our decision, Veterans
Administration Request for Advance Decision, 57
Comp. Gen. 228 (1¢78), 78-1 CPD 59, we point out
that the proposed awardee in that case did not limit
its bid acceptance period, i.e., the bid in that
case could be properly considered for acceptance
pursuant to the rationale of 46 Comp. Gen., supra.
Finally, the contracting officer's attempt to obtain
an extension of Mil-Std's bid after it expired was
of no legal effect. Peck Iron and Metal Company,
Inc., supra.

The protester has also alleged that the 20 day
acceptance period was inserted by a company employee
as the result of a clerical error in transcribing
longhand notes. However, this is not the kind of
apparent clerical error which the agency could cor-
rect under Defense Acgquisition Regulation § 2-406.2
(1976 ed.), which provides:
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"Any clerical mistake apparent on the
face of a bid may be corrected by the
contracting officer prior to award,
if the contracting officer has first
obtained from the bidder written or
telegraphic verification of the bid
actually intended. * * *" (Emphasis
added. )

There is nothing on the face of the bid to indicate
the 20-day acceptance period was included in error
as asserted. While we do not question Mil-Std's
good faith, toc permit the result requested by the
protester would essentially sanction the making of
a material change after bid opening, which would
~compromise the integrity of the competitive bidding
system since bidders could decide, after the results
of the bidding were known, whether to accept or re-
ject award. See Coast Canvas Products II Co., Inc.,
B-195096, August 29, 19279, 79-2 CPD 165; Dawson Con-
struction Company, Inc., B-189036, February 9, 1978,
78-1 CPD 108.

Since it is clear from Mil-Std's submission that
its contention is without legal merit, we have not
requested an agency report and the protest is sum-
marily denied. See Cornell University, B-196915,
January 15, 1980, 80-~1 CPD 46.
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