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THE COMPTROLLER GENERAL
DECISION OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20548
FILE: B-193197 DATE: January 10, 1980

Michael G. Pond —(Beimbursement for
Expense Incident to Training Assignment]-
Reconsideration

MATTER QF:

DIGEST: Agencies may not authorize reimbursement for
nontenporary storage of household goods and
expenses of shipping p;}ﬁ%egégy sin
legislative history of 57U.S.C. § 4 09 in 1cateé§ﬁq#
congressional 1ntenﬂxﬁot to include such authority.
cf. 5U.S.C. §§ 3371-3376, Intergovernmental

-
Personnel Act. Hrayment of such items requires Ll%énqgas

legislation.

This decision is issued in response to a letter ffom the
Director of the Office of Personnel Management (OPM), requesting
that we reconsider Comptroller General decision B-193197,
February 5, 1979, 58 Comp. Gen. 253. In that decision we held
that an employee sent overseas on a 2-year training assignment
pursuant to 5 U.S.C. § 4109 (1976), was not entitled to reim-
bursement for the nontemporary storage of his household goods
and shipment of a privately owned vehicle (POV) and travel
expenses related to the pick-up of his POV at the port. We so
held because section 4109 of title 5 limits an employee's
entitlement to travel and transportation allowances at Government
expense to those enumerated in that section.

Payment of travel and transportation expenses relating to
periods of training is governed by the provisions of 5 U.S.C.’
§ 4109 (1976), which provides that:

"(a) The head of an agency, under regulations
prescribed * * * may--

* * * * *

"(2) pay, or reimburse the employee for,
all or part of the necessary expenses of the
training * * * including among the expenses
the necessary costs of--

"(A) travel and per diem instead
of subsistence * * *;
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"(B) transportation of immediate
family, household goods and personal
effects, packing, crating, temporarily
storing, draying, and unpacking * * *
when the -estimated costs of transpor-
tation and related services are less
than the estimated aggregate per diem
payments for the period of training * * %,

The above language originated from section 10 of the
Government Employees Training Act of 1958, Pub. L. No. 85-507,
72 Stat. 332, The OPM states that section 10 repeated almost
word for word the text of the 1946 version of the Administrative
Expenses Act of August 2, 1946, ch. 744, secfion 1, 60 Stat. 806.
In this connection OPM also says that the legislative history of
the Government Employees Training Act refers to the Administra-
tive Expenses Act and shows that the Congress saw no difference
between travel for training and travel for other purposes. The
OPM specifically states that:

"* * * This comparability is stated on page 6
of House Report No. 1951 of the 85th Congress,
2nd Session: 'Regular travel expense appropria-
tions are made available for travel and subsis-~
tence expenses of authorized attendance of
employees at meetings concerned with the functions
for which the appropriations are made. (Section 10
of the bill contains provisions to the same effect
with respect to travel and subsistence expenses of
an employee who receives outside training [emphasis
added].) "

It is possible, as OPM states, that one could reach the
conclusion from the above language that Congress saw no differ-
ence between travel for training and other types of travel,
However, the cited language merely states that regular travel
expenses would be available for travel and subsistence expenses
when employees attended meetings related to training. A
general restriction as to the use of appropriated funds for
attendance at meetings had been in effect since the Act of
June 26, 1912, ch. 182, 37 Stat. 184, and remains in effect to
this day. See 5 U.S.C. § 5946 (1976); 5 U.S.C. § 4110 (1976).
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Thus, it appears that the cited language pointed out only the
intention of Congress to remove the restrictive provisions
relating to attendance at meetings with regard to the agencies
and employees covered by the training act. See 38 Comp.

Gen. 800, 802 (1959), and 55 id. 1332, 1336 (1976).

The OPM's next contention is that Congress erred when it
revised and codified title 5 of the United States Code by Pub.
L. No. 89-554, 80 Stat. 378 (1966). The OPM refers to S. Rep.
No. 1380, 89th Cong., 2d Sess. 18, 20, 21 (1966), which it says
summarizes the rationale for mentioning section 5724 of title 5,
United States Code, alone in section 4109. The report states
at page 80 that: '"[tlhe reference only to section 5724 is
sufficient since that section contains the applicable sub-
stantive law, including the authority of the President to
prescribe regulations." The OPM says that that conclusion
simply is not valid since section 5724 does not contain any
provision for nontemporary storage of household goods or
shipment of privately owned vehicles, yet these provisions
were clearly part of the first section of the Administrative
Expenses Act of 1946 and were codified as sections 5726 and
5727. OPM concludes:

"% * % Hence, to refer only to section 5724 in
section 4109 of title 5 constitutes a substantive
change in the meaning of section 10 of the
Government Employees Training Act. As the

report points out on page 18:

"the purpose of this bill [i.e., P.L. 89-554]
is to restate in comprehensive form, without
substantive change, the statutes in effect
before July 1, 1965, ... It is sometimes feared
or assumed that mere changes in terminclogy
and style will result in changes in substance
or impair the precedent value of earlier
judicial decisions and other interpretations.
This fear might have some weight if this

were the usual kind of amendatory legislation
from which it can be inferred that a change
in language is intended to change substance.
The committee wishes to express that in a
codification statute; however, the courts
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uphold the contrary presumption: the
statute is intended to remain substantively
unchanged. [emphasis added]

"The original intent of Congress, that the full
range of travel benefits be available to employees
assigned to training, therefore, has been eroded by
errors in codification. In 1958, section 10 of the
Government Employees Training Act extended the full
range of travel benefits then available to trainees.
When travel benefits were expanded in 1960 and
again in 1966, however, trainees found that their
travel benefits were still frozen at 1958 levels."

. The legislative history of the Government Employees Training
Act shows that Congress was very specific about what travel
expenses would be authorized for training. H,R. Rep., No. 1951
refers to section 10 of the Act and states:

"EXPENSES OF TRAINING THROUGH GOVERNMENT
FACILITIES AND NON-GOVERNMENT FACILITIES

"Section 10 authorizes the head of each
department, in accordance with regulations issued
by the Civil Service Commission, to use funds
appropriated or otherwise available to pay the
salary of employees who are being trained (but not
to pay them overtime, holiday, or night differential
pay during periods of training). The section also
authorizes the department head to cover the
necessary expenses of an employee in training
either by reimbursing him for those expenses or
by providing money in advance in anticipation of
such expenses. The necessary expenses include
travel; per diem; transportation of family and
household goods whenever such expenses would be
less than payment of per diem; tuition; matricu-
lation fees; library and laboratory services;
purchase or rental of books, materials, and supplies;
and other expenses directly related to the training
of such employee. Membership fees are not allowed
unless they are directly related to the cost of
training."”
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See U.S. Code Cong. and Ad. News, 85th Cong., 2d Sess. (1958),
page 2928. The statutory language does not refer to non-
temporary storage nor shipment of POVs and provides that a cost
comparison be made between the listed travel expenses and the
cost of the employee's per diem before the travel expenses will
be authorized.

It is true, as OPM states, that the authority for nontem-
porary storage and transportation of motor vehicles was added
by Pub. L. No. 86-707, 74 Stat. 792 (1960), sections 30l and
321, See 5 U.S.C. §§ 73b-1(e) and (f) (1964), now codified ‘in
5 U.5.C. §§ 5726 and 5727. However, the legislative history
of that Act provides a caveat as to the authorization for the
transportation of POVs. S. Rep. No. 1647, printed in U.S. Code
Cong. and Ad. News, 86th Cong., 2d Sess. (1960), at 3349 states:

"Assurances have been given that this
authority for the transportation of privately owned
motor vehicles would be strictly administered to
insure that such transportation will be authorized
only where it is clear that the use of an employee's
motor vehicle will contribute to effectiveness in
the performance of official duties, is desirable
and suitable under local conditions, is in the
interest of the Government, and is not solely for
the personal convenience of the employee.

"The agencies concerned state that the
automobile shipment allowance will be austerely
administered. For example, it is not contemplated
that automobiles will be shipped to any U.S,
employees stationed in Europe. The reason for
this is that European automobiles, which are
available to U.S. employees, are usually entirely
adequate. Furthermore, the larger U.S. cars are
not suitable to many narrow European roads and,
because of their size, they tend to have a poor
psychological effect upon Europeans who see
Americans driving them.

"In other countries, where domestic cars
are not available, however, the authority for
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this allowance is seen as essential, so that
employees who need cars as part of their jobs will
have them."

Thus, with such a strong admonition from Congress as to the
expected limited authority for shipment of POVs overseas, we

do not believe that Congress, only 6 years later, when it
recodified title 5, meant to include such authority as an
authorized training expense. Congress also did not seek to add
the authority for nontemporary storage and transportation of
motor vehicles as an additional factor for the required cost
comparison listed in 5 U.S.C. § 4109.

It is also noted that authority for grantiﬁg additional
relocation expenses was added by Pub. L. No. 89-516, 80 Stat.
323 (1966), now codified at 5 U.S.C. § 5724a (1976). That Act
became effective on July 21, 1966; the recodification of title 5,
on September 6, 1966. Thus, Congress was considering both Acts
at the same time and yet did not choose to add relocation
expenses to the authorized travel and transportation expenses
for training.

Therefore, we conclude that it was the intention of Congress
to include only those travel expenses currently contained in
5 U.S.C. § 4109 (1976). See Arthur W. Lindberg, B-195461,
- October 15, 1979. :

There is also a similar statute that limits authorized travel
expenses and we believe it is analogous here. The Intergovern-
mental Personnel Act, Pub. L. No. 91-648 (1971), 5 U.S.C.

§§ 3371-3376 (1976), provides that Government employees can be
assigned to a state or local government for a period of up to

4 years. However, such employees, despite the possible length
of assignment, are only entitled to those travel expenses
enumerated in 5 U.S.C. § 3375. Thus, it has been necessary for
this Office to deny certain miscellaneous and relocation

expenses because of the specific authority stated in the statute,
and enacted by Congress in 1971. James D. Broman, B-185810,
November 16, 1976; William S. Harris, B-183283, October 15, 1976;
53 Comp. Gen. 81 (1973). ' :

Although we can appreciate the problems faced by an agency
in assigning its employees to a long-term training assignment
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overseas, as well as the difficulties experienced by the employees

! \ themselves, we are unable to modify our decision of February 5,

I 1979, We are of the opinion that the travel expenses authorized
in 5 U.S.C. § 4109 reflect the intent of Congress. Therefore, we
believe that payments for nontemporary storage of household goods
and transportation of POVs incident to training may not be made

until legislation is obtained.
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2 _ Comptroller General
” : of the United States
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