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MATTER OF: William L. Hurt and Walter Hayward

DIGEST: Excepted service wage system employees with veterans
readjustment appointments on intermittent basis may
receive temporary promotions and backpay under Turner-
Caldwell decisions for overlong details to higher

- grade General Schedule positions in competitive service
if details were part of documented training programs.
Civil Service Commission held prior approval by it was
not necessary under such programs and 5 C.F.R. § 307.106
permits promotion of such employees who meet qualifi-
cation standards. Also, General Schedule and wage
system employees should be treated in like manner.
Temporary promotions and backpay would commence on 121st
calendar day of intermittent details, not 121st workday.
Janice K. Mendenhall, Controller-Director of Administration,
General Services Administration (GSA), has requested an advance
decision concerning the claims of William L. Hurt and Walter Hayward
to retroactive temporary promotions and backpay based upon details to
higher~level positions for periods of more than 120 days.

Both claimants received wage board veterans readjustment appoint-—
ments in the excepted service and were detailed to higher grade
positions in the competive service. Also, Mr. Hurt was employed on
an intermittent basis. The Controller-Director asks these specific
questions concerning the claims:

1. Was our intent in the Turner-Caldwell decisions, 55 Comp.
Gen. 539 (1975) and 56 id. 427 (1977), to allow such employees retro-—
active temporary promotions and backpay beginning with the 121st day
of the detail if approval had not been obtained from the Civil Service
Commission (CSC) to extend the detail?

2. If the answer to question 1 is affirmative, are General
Schedule and wage system employees treated in a like mannex?

3. Does the 120-day period of an allowable detail permitted by
the Federal Personnel Manual, Chapter 300, mean calendar days so that
an intermittent employee would be entitled to backpay on the 121st
calendar day of an overlong detail?
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Prior to requesting our decision, GSA asked the Bureau of
Recruiting and Examining, United States Civil Service Commission,
whether an employee who has a veterans readjustment appointment can
be detailed to other positions without prior Commission approval.
By letter of July 24, 1978, the Commission advised GSA as follows:

"Section 6.5 of Civil Service Rule VI requires that prior
Commission approval be obtained when excepted employees
are assigned to do the work of competitive positions.
However, in the case of employees who are serving under
veterans readjustment appointments, prior approval would
not have to be obtained if the detail of the employee to
another position is part of the documented training pro-
gram which veterans readjustment appointees are required
to have. This would apply to both Wage System and
General Schedule employees.

"The partial exception to section 6.5 of Civil Service
Rule VI, described above, does not relieve agencies from
complying with other requirements concerning details which
are described in subchapter 8 of FPM chapter 300 including
the requirement that details beyond 120 days must be ap-
proved by the Commission. Please note that details of
employees who are serving under veterans readjustment ap-
pointments to other positions must be approved by the
Commission when they are not part of a documented training
program."”

Concerning the Controller-Director's first question, it was the

“intent of our Turner—Caldwell decision that an employee should receive

backpay after serving on a detail for more than 120 days without
approval of an extension from CSC, but only if the employee otherwise
satisfied the requirements for a temporary promotion. In this connec~
tion we have held that an employee in the excepted service is not
entitled to a retroactive temporary promotion without approval from

.CSC, since under its Rule 6.5 an excepted service employee may not

be assigned to the work of a position in the competitive service with-
out such approval. See Merle H. Morrow, B-192759, November 17, 1978,
published at 58 Comp. Gen. 88. The CSC, on the other hand, has
specifically provided in 5 C.F.R. § 307.106 that agencies may reassign,
promote, or transfer an employee serving under a veterans readjustment
appointment to any position for which he meets the qualification
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standards of the Commission, subject to compliance with that section
and 5 C.F.R. § 307.103. 1In view of those regulations we agree with
the opinion in the letter dated July 24, 1978, from CSC that prior
CSC approval is unnecessary for the detail of a veterans readjust-
ment appointee to a position in the competive service as long as the
detail is a part of the documented training program which such ap-
pointees are required to have. However, CSC approval is necessary
if the detail is not part of a documented training program. Accord-—
ingly, our answer to question 1 is that if the detail of a veterans
readjustment eppointee is proper under the conditions stated above,

such employee may receive a temporary promotion and backpay under our
Turner—Caldwell decisions.

Our answer to question 2 is that we agree with CSC that General

Schedule and wage system employees should be treated in a like
manner.

Regarding question 3, as pointed out in the submission, ''days"
are defined in Chapter 210, Federal Personnel Manual (FPM), as
calendar days, and not workdays, unless otherwise defined or limited.
Also, Chapter 300, Subchapter 8, FPM, discusses the length of details
in terms of days and does not mention workdays. Therefore, employees
serving on an intermittent basis would be entitled to backpay on the
121st calendar day of an overlong detail, if otherwise qualified.

Ty v %1,
Leputy Comptrollerk(!egeral
of the United States






