THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20548

- - 90 s

‘ . (Q,O%'q |
FILE: B-185281 | DATE Y 241976 9 & 92/
MATTER OF: Robert V. Brown - Temporary quarters T 4 494

subsistence expenses

DIGEST: Department of Defense employee given
training assignment at a location other than
his then permanent station, may not be reim-
bursed temporary quarters subsistence ex-
penses as an incidence of training., However,
because the training assignment in his par-
ticular case was to be followed by transfer to
a new duty station and because selection for
training was tantamount to notice of transfer,
employee may be paid expenses for occupancy
of temporary quarters at the training location
as incident to the ultimate permanent change
of station.

Mr. Robert V., Brown, a Department of the Air Force
employee, has appezled the decisicn reached in Transpor-
tation and Claims Division (now Claims Division) Settlement -
Certificate No. Z-2507390, October 17, 1974, denying his
claim for a temporary quarters subsistence expenses allowance,

On July 19, 1971, Mr. Brown was issued permanent
change of station orders directing him to travel from his then
permanent duty station in Weisbaden, Germany, to Maxwell Air
Force Base, Alabama. Among other entitlements, Mr. Brown
was thereby authorized temporary quarters subsistence ex-
pensges for himself and his five dependents for 30 days. Having
occupied temporary guarters with his family at Maxwell Air
Force Base during the period from August 13, 1971, through
September 11, 1971, the employee was subsequently paid a
temporary auarters subsistence expenses allowznce in the
amount of $1,678,33, Cn February 17, 1872, the July orders
were amended to clarify the fact that the assignment to Maxwell
Air IF'orce Base was not a change in permanent duty stations but
was instead for the purpose of long-term, full-time training,
Based on correction of his orders, IMr. Brown was eventually
found to be indebted to the Government for the $1,678. 33 tem-
porary quarters subsistence expenses allowance paid to him.
Of the total amount of that indebtedness, $324, 58 has been
collected by the Air Force.
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Upon completion of his training assignment in the spring
of 1972, Mr. Brown was issued change-of-station orders
directing him to report for permanent duty to Kelly Air Force
Base, Texas. There is nothing in the file to show that he has
made claim for temporary quarters subsistence expenses in
connection with his reporting for duty at Kelly Air Force Base,

The question before us {8 Mr, Brown's entitlement to
repayment of the $324. 58 amount collected from him and to
retain the balance of $1, 353. 75 received by him ag a temporary
quarters subsistence expenses allowance, Both the Air Force
and our Claims Division have found Mr, Brown liable for repay-
ment of the full amount of the allowance received in the absence
of any authority for payment of temporary quarters subsistence
expenses incident to training assignments under the Govern-
ment Employees Training Act. An employee assigned to train-
ing under that Act is entitled only to the transportation, travel

"and per diem expenses provided for at 5 U.S,C. § 4109 (1970)

ag follows:

- "™(a) The head of an agency, under the.
regulations prescribed under section 4118(a)(8)
of this title and from appropriations or other
funds available to the agency may--

% * ” * %

"(2) pay, or reimburse the employee
for, all or a part of the necessary expenses
of the training, without regard to section 529
of title 31, including among the expenses the
necessary costs of-- '

"(A) travel and per diem instead
of subsistence under subchapter I of
chapter 57 of this title or, in the case
of commissioned officers of the En-
vironmental Science Services Adminis~
tration, sections 404 and 405 of title 37,
and the Joint Travel Regulations for the
Uniformed Services; : '
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"(B) transportation of immediate
family, household goods and personal
effects, packing, crating, temporarily
storing, draying, and unpacking under
section 5724 of this title or, in the case
of commissioned officers of the En-

- vironmental Science Services Adminis-
tration, sections 406 and 409 of title 37,
and the Joint Travel Regulations for the
Uniformed Services, when the estimated
costs of transportation and related ser-
vices are less than the estimated aggre-
gate per diem paryments for the period
of training* * *,

In urging our favorable reconsideration of hisclaim,
Mr. Brown suggests that the administrative actions taken in his
case evidence an uncertainty as to the status and entitlements of
an employee who, like himself, is directed to a training assign-
ment incident to, but before completing, a permanent change of
station. He attributes this in part to the fact thatthe applicable
regulations are drafted on the assumption that the employee will
return to his former duty station upon completion of the training
assignment. The regulations to which he refers, Volume 2 of /
the Joint Travel Regulations, para. C3052 and C4102, are,
respectively, as follows:

“C3052 ATTENDANCE AT TRAINING COURSES

"1, TEMPORARY DUTY ASSIGNMENT. The
authority for training programs through Govern-
ment or non-Government facilities is included in
5 U.S, Code 4104 and 4105. Generally, attend-
ance at a training course is a temporary duty
asgsignment. Authorization for transportation
and other allowable expenses incident to tem-
porary duty assignments at training courses is
subject to the provisions in this volume.

"2, OTHER THAN TEMPORARY DUTY ASSIGNMENT
"a, General, To the extent of the authority
provided in 5 U.S. Code 4109, whichallows e
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transportation of an employee's family and
household goods in lieu of per diem payments,
the conditions in subpars. band c will apply. ,
The provisions of this paragraph do not authorize

the following:

"1, payment of per diem to employee's
dependents for travel incident to training
assignments under par. C4102;

"2, round-trip travel to seek permanent
residence quarters incident to perma-~
nent duty travel;

"3. payment of temporary cuarters sub-
‘slstence expenses incident {0 occupancy
of temporary cuarters in connection
with permanent duty travel;

"4, reimbursement of miscellaneous
expenses associated with discontinuing
residence at one location and establishing
residence incident to permanent duty travel;

"5, reimbursement for expenses incurred in
connection with real estate transactions and
unexpired lease.

“"b. Transportation of an Employee's Family
and Household Gocus, 1fthe estimated cost of round-

irip transportation of an employee's immediate family
and household goods between the employee's official
duty station and the training location is less thanthe
aggregate per diem payments that the employee would
receive while at the training location, such round-
trip transportation at Government expense may be
authorized in lieu of per diem payments. Such
transportation will be in accordance with the pro-
vigions in this volume relating to permanent change=
of-station movement (see par. C4102)," (Emphasis
added. )
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"C4102 MOVEMENT INCIDENT TO TRAINING
: OR INSTRUCTION

1., GENERAL. A permanent change of
station may be authorized for employees who .
are assigned for training in Government or
non-Government facilities (see par. C3052),
This authority may be used only when the
estimated costs of round trip transportation

- for dependents and household goods are less
"than the estimated aggregate per diem amount
payable during the period of assignment at the
training location, Round trip refers to move-
ment from the employee's permanent duty
station to the training location and return to
the initial permanent duty station upon com-
letion of training assignment. Transporta-
tion expenses are borne by the activity or
command whose funds are made available
for the training assignment. The activity or
command having jurisdiction over the employee
is responsible for travel order issuance. For
entitlements incident to permanent duty travel,
see par. C3052." (Emphasis added.)

-

The criterion set forth at para. C3052-2b, above, under e
which transportation of the employee's family and household
goods may be authorized in lieuof per diem payments is phrased
in terms of a comparison of per diem costs with the estimated
cost of round-trip transportation between the employee's of-
ficial station and the training location. As Mr. Brown has
correctly noted, the applicable regulations are inpart drafted
on the assumption that the employee will return to his former
duty station upon completion of the training assignment and do
not specifically address the subject of the entitlements of an
employee who is assigned to training en route or incident to a
permanent change of station..

While the statutory and regulatory authorities guoted above
are suificiently clear in indicating that temporary quarters
subsistence expenses may not be paid incident to training,

Mr. Brown's particular training assignment was to be followed
by a permanent change of station, incident to which temporary
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quarters subsistence expenses may be paid. Incident to
permanent changes of station we have held that an employee

may be reimbursed for temporary quarters occupied prior to
reporting for duty at tlie new duty station regardless of whether
the temporary auarters are located at the old duty station,
B-164888, August 20, 1968; B-170336, October 29, 1970;
B-181032, August 18, 1974, or at a point different than either
the old or new duty station, B~161887, August 14, 1967; B-165139,
Cctober 8, 1968, Thus, assuming Mr. Brown had been given
permanent change-of~station orders to other than his training
location and had been authorized temporary quarters subsis-
tence expenses in connection with that transfer, there would
appear to be no prohibition against reimbursing him for the costs
incurred in occupying such quarters in the vicinity of the Max-
well Air Force Base during the period of the training assign-
ment. In his particular case, however, the precise location of

the duty station to which he would be transferred following the

training assignment had not been determined as of the date he
was directed to training at Maxwell Air Force Base. ’

With respect to reimbursement of temporary quarters
subsistence expenses, Federal Travel Regulations (FPMR 101-7)
para. 2-5.2e (May 1973) provides that the use of temporary guar-
ters may begin as soon as the employee's transfer has been autho-
rized, and the written agreement recuired by FTK para. 2-1, 5a(1)
has been signed. Presumably, Mr. Brown was required to ex-
ecute an agreement in connection with the erroneous issuance of
permanent change=~of-station orders to his training location, as
well as in connection with his ultimate transfer to Kelly Air Force
Base. Under the particular circumstances of this case, we be-
lieve that a permanent change-of-stationtransfer, in effect, had
been ordered at the time he was assigned to training at Maxwell
Air Force Base, notwithstanding that the location of his new duty
gtation had not then been determined, Mr, Brown was not au-
thorized return transportation for his family and household goods
to Germany upon completion of training, and the position which he
previously held at Weisbaden had been eliminated in a reduction
in force. His training assignment was in fact ordered in antici-
pation of his further reassignment to a new but undetermined
permaeanent station, )

‘Because we find that Mr. Brown had, in effect, been authorized
a permanent change of station from Weisbaden, Germany, to a then
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undetermined location at the time he reported for training at
Maxwell Air Force Base, and because there is no restriction on
the location at which temporary quarters may be occupied after
the employee has vacated permanent residence quarters at the
old duty station, he may be reimbursed expenses incurred in
connection with his family's use of temporary quarters while

‘at his training location, We note in this connection that, al-

though he was authorized 10 days temporary quarters subsis~
tence expenses by the written orders directing his ultimate
transfer to Kelly Air Force Base, the record does not indicate
that he has made claim for or recovered expenses for the use
of such quarters,

For the reasons indicated above, the indebtedness is hereby
cancelled, Accordingly, the collection action crdered by Settle-
ment Certificate No. Z-2507380, Cctober 17, 1974, should be
suspended and our Claims Division is being advised to reimburse
the $324.58 amount plus any such additional amounts as may have
been collected by the Department of the Air Force.

"IR.Fo KELLER

H ma«puw" Comptroller General
: of the United States






