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DECISION

MATTER OF: ' '
: Ratired grade of rear admirals

.. retired under 10 U.S.C. 6394
DIGEST: !
_ : Several rear admirals, both upper and lower
half, are to be mandatorily retired under .
. provisions of 10 U.S.C. 6394 on July 1, 1975,
and as a8 result of retirement of rear adwmirals |
(upper half) on that date, some retiring rear |
admirals (lower half) would be entitled to
basic pay as a rear admiral (upper half) in
accordance with 37 U.S.C. 202, if considered
to be serving on active list subsequent to the
retirement of the rear admirals (upper half).
These rear admirals are not entitled to com-
pute retired pay on basis of rear admiral
(upper half) since they also are to be manda-
torily retired on July 1, 1975, and as a
result will not be serving in that grade on
the active list on that date.

7 This action 1s in response to letter dated June 13, 1975,
from the Secretary of the Navy, requesting an advance decision
concerning the proper rate of pay to be used in computing the
retired pay of certain rear admirals (lower half) who are to be
mandatorily retired effective July 1, 1975. :

The Secretary states that a board which convened in Novem-
ber 1974 under the provisions of 10 U.S.C. 6394, recommended
that several officers in the grade of rear admiral be retired
and that this recommendation was approved on December 4, 1974,
The Secretary also indicates that the date of mandatory retire-
ment for these officers is July 1, 1975, in accordance with
10 U.S.C. 6394(f). 1t is noted that four of these officers are
rear admirals (lower half) who, if deemed to be on the active
list on July.l, 1975, would be entitled to be advanced to the
pay grade of rear admiral (upper half), before actual retirement
as a result of the other retirement actions effective on that
date,

It 148 indicated that prior administrative procedurz for
retirements under 10 U.S.C. 6394 has been accomplisheQ n
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manner similar to the holding in 9 Comp. Gen. 512 (1930), con-
struing the application of the Uniform Retirement Date Act,

5 U.S.C. 8301; that is, removal of the officer from the active
list at 2400 hours, June 30, 1975, and retiring bim effective at
0000 hours on July 1, 1975. The Secretary suggests that the four
officers referred to above could be advanced to the higher pay
grade of 0-8, rear admiral (upper half), immediately after 0000
hours, July 1, 1975, and precisely at 0001 hours that day, be

The Secretary also indicates that if prior procedures are
followed these officers will be denied advancement to the higher
yay grade because they will no longer be on the active 1list, and
further, that it could be considered unfair and inequitable if
they should be denied because of &n instant in time, advancements
which they have earned and which are substantial in valug, The
Secretary notes that an exception for such unique cases appears
recognized in law, citing 2 Am. Jur. 2d, Administrative Law, 193
(1962) as having possible application.

The Secretary states that it is understood that retaining
these four officers on the active list for a few wmoments or
hours past 0000 hours, July 1, 1975, would not entitle them to
active duty pay for July 1, 1975, based upon this decision in
9 Comp. Gen, 512 (1930), however, it is believed that such action
would entitle them to be advanced to the pay grade of rear adwiral
{(upper half) and would appear to authorize their retired pay to be
cowputed on the basis of that higher pay grade.

On the assumption that the foregoing proposed action 1is to
be taken, a decision is requested as to whether the retired pay
of the four officers may be computed on the basis of the basic
pay of rear admiral (upper half) 0-8.

Under the provisions of 10 U.S5.C. 6394(f), an officer
recomaended for retirement under the provisions of 10 U.S.C.
6394 and where such recormendation is approved by the President,
shall be retired on the first day of any month set by the Secre-
tary, but not later than the first day of the seventh month after
the date of approval by the President.
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On the basis of the facts stated in the Secretary's letter,
it appears that July 1, 1975, is the first day of the seventh
wonth following the date of approval by the President. As a
Tesult, no later wonth may be designated by the Secretary.

The retired pay of officers retired under the provisions of
10 U.S.C. 6394 is computed in accordance with 10 U,S.C. 6394(h),
which provides in part as follows:

%(h) Unless otherwise entitled to higher pay,
-an officer retired under this section is entitled
to retired pay at the rate of 2-1/2 percent of the
basic pay of the grade in which retired multiplied
by the number of years of service that may be

credited to him under section 1405 of this title
X R R

Thus, it will be seen that an officer retired under the above-
cited provisions must have his retired pay computed on the basis
of basic pay of the grade in which he was retired.

The rate of basic pay of officers of the Navy serving in the
rank of rear aduiral is determined under the provisions of
37 U.S5.C. 202. Generally, the rank of rear admiral includes all
officers serving in that rank, but there are two divisions in the
rank of rear admiral for pay purposes, entitlement to the pay of
the lower half (0-7) or upper half (0-8) being contingent on the
nunerical position of the individual on the list of rear
admirals on the active list of the line of the Navy. Under the
provisions of 37 U.5.C. 202(a) in order for an officer to become
entitled to basic pay as a rear admiral (upper half), he must be
serving on the active list.

It appears from the Secretary's letter that the positions
of the four officers on the list would be changed so as to give
rise to entitlement to basic pay of a rear admiral (upper half)
on July 1, 1975, as the result of the retirement of other
officers serving in grade of rear admiral (upper half), effec-
tive that date.

In this regard, we do not agree with the position taken
that the officers may be continued on the active list for a
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short period on July 1, 1975, in order to be considered

serving in the grade of rear admiral (upper half) for the
purposes of establishing a basis for increased retired pay.
Under the provisions of 10 U.S.C. 6394(f) as viewed in light

of the facts presented in the Secretary's letter, 1t is required
that officers involved must be retired effective July 1, 1975.
That 1is, their retirements are effective on that date and they
become entitled to retired pay commencing that date and no
entitlement to active duty pay and allowances exists at that
tine.

In this connection, this Office has held that the retirement
of a military or naval officer effects a complete severance from
active service and his rights, benefits, and privileges as an
officer on the active list terminate upon the effective date of
his retirement. 24 Comp. Gen. 291 (1944). It is our view that
10 U.S.C. 6394(f) as applied to the officers concerned in the
present case mandates their retirement on July 1, 1975, and that
effective that date they will not be entitled to the rights,
benefits, and privileges as officers on the active list. We
find no basis under which we could hold that anh officer may be on
active duty for part of a day and in a retired status for the
remainder of that day.

Furthermore, it is our view that 2 Am. Jur. 2d, Administrative
Law, 193 (1962), is not for application here. That section dis-
cusses the necessity of equality of treatment among all those
affected where discretionary administrative action is permitted
or authorized., Vhile 10 U.S.C. 6394 does permit the exercise of
discretion on the part of the Secretary as to when affected
members are to be retired, such authority is limited by the
mandate that the latest date retirement shall occur is the "first
day of the seventh month', which in this case would be July 1,
1975. Therefore, since no administrative action was taken on or
before May 31, 1975 (the last date that the Uniform Retirement
bate Act, supra, could be used to effect a retirement prior to
July 1, 1975), then by operation of law the members in question

" are retired effective July 1, 1975.

Accordingly, the secretarial action proposed in thie case
i8 not authorized and the question presented is answered in the
negative.

(SI1QTD) LT B STAATS

Comptroller General
of the United States
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