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DIGEST

Invoice for food and entertainment provided at the grand
opening of a government cafeteria may not be certified for
payment because of the long-standing prohibition against
using appropriated funds to feed and entertain government
employees. Nor does the event qualify as a "traditional
ceremony." However, the invoice may be paid from
unobligated reception and representation funds available at
the time the expenses were incurred provided the event
otherwise qualifies as an "official reception."

DECISION

The Director, Finance Division, General Services
Administration (GSA), Region 7, requests an advance decision
concerning payment of an invoice for food and entertainment
expenses incurred at the grand opening of a government
cafeteria. For the reasons indicated below, the invoice may
not be paid unless payment is possible from GSA's
appropriation for official reception and representation.

BACKGROUND

The operator of the Federal Courthouse and Post Office
cafeteria submitted an invoice dated May 7, 1992, in the
amount of $1,980 to the General Services Administration,
Pittsburgh, Pennsylvania. The invoice covers the cost of
food and live musical entertainment provided during the
grand opening of a new cafeteria within an existing federal
building. GSA Finance Division officials are reluctant to
certify the invoice for payment and, in accordance with
advice of GSA Regional Counsel, have referred the matter to
the Comptroller General for an advance decision. 31 U.S.C.
§ 3529 (1988).

ANALYSIS

Under 31 U.S.C. § 1301(a), appropriated funds may be used
only for authorized purposes. Numerous decisions of this



office, with limited exceptions not relevant here, have
established that appropriated funds may not be used to feed
and entertain government employees. E.g. 65 Comp. Gen. 738,
739 (1986); 65 Comp. Gen. 16 (1985); 47 Comp. Gen. 657
(1968). Simply put, feeding oneself is a personal expense
which a government employee is expected to bear from his or
her salary. Thus, free food, classified in some of the
decisions under the umbrella term "entertainment," normally
cannot be justified as a necessary expense under an
appropriation, even if clearly business-related. Our
decisions have also specifically characterized live musical
performances as entertainment, similarly subject to the
general prohibition on the use of appropriated funds to
entertain federal employees. 68 Comp. Gen. 544, 545 (1989).

We have permitted what otherwise may be viewed as prohibited
personal expenditures when incurred incident to "traditional
ceremonies" such as groundbreaking or dedication ceremonies
for public buildings and public works projects. 53 Comp.
Gen. 119 (1973) (engraving and chrome-plating a ceremonial
shovel used in a groundbreaking ceremony); B-158831, June 8,
1966 (flowers used as centerpieces at a dedication ceremony
for a new Job Corps Conservation Center); B-11884, Aug. 26,
1940 (cost of printing invitations to a cornerstone
ceremony) . The expenses are charged to the appropriation
available for the construction of the building or works.
53 Comp. Gen. 119, 120; B-158831, June 8, 1966. However, a
review of these cases indicates that we have not in the past
regarded "traditional ceremonies" associated with the
construction of new public buildings or works as
encompassing office renovations and improvements or the
opening of component parts of a building. Moreover, the
expenses authorized in these cases were not for food and
entertainment. Accordingly, we do not consider the expenses
associated with the grand opening festivities to fall within
our "traditional ceremony" exception.

To the extent that amounts in GSA's appropriation for
official reception and representation expenses remain
unobligated and to the extent that the grand opening
otherwise qualifies as an "official reception," the costs of
the event may be charged to the reception and representation
funds available at the time the expenses were incurred. See
1992 Treasury, Postal Service and General Government
Appropriations Act, Pub. L. No. 102-141, 105 Stat. 834, 854
(1991). Otherwise, the invoice may not be certified for
payment.
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