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DIGEST 

 
The General Services Administration (GSA) may enter into proposed contracts with 
real estate brokers without augmenting its appropriations since the proposed 
contracts do not contemplate the government receiving funds from the brokers.  
Services rendered under a formal contract at no cost to the United States do not 
constitute an acceptance of voluntary services under 31 U.S.C. § 1342.  
DECISION 

 
The Associate General Counsel, Office of General Counsel, Real Property Division of 
the General Services Administration (GSA) requests a decision from this Office 
regarding GSA’s proposal to enter into a contract with real estate brokers to 
represent GSA’s interests in lease acquisition and related services for which GSA 
would not pay the brokers.  Instead, GSA proposes to offer the brokers the right to 
represent GSA in their respective real estate markets and brokers would receive 
commissions from owners and landlords of real estate in accordance with industry 
practice.   
 
As we understand GSA’s proposal, we conclude that it may contract with brokers for 
lease acquisition and related services at no cost to the government without 
augmenting its appropriations.  Also, the services contemplated to be rendered 
under the brokers’ contract at no cost to the government would not constitute an 
acceptance of voluntary services under 31 U.S.C. § 1342.  This decision does not 
address the soundness of the terms of the contract or advisability of entering into 
such contracts. 
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BACKGROUND 
 
The General Services Administration awarded the National Real Estate Services 
(NRES) contract in 1997.  Under that contract, GSA paid real estate brokers a fee 
from appropriated funds in exchange for their performance of a variety of lease 
acquisition and other services.  The NRES contract prohibited brokers from 
receiving any compensation for these services from sources other than GSA.    
 
However, GSA explains that this method of paying brokers directly and not allowing 
brokers to receive commissions from landlords or owners is not common practice in 
the real estate industry.  GSA advises that real estate brokers are customarily 
considered the agents of sellers and landlords, and while buyers and tenants 
certainly benefit from brokers’ services, sellers and landlords, not buyers and 
tenants, pay the brokers.  The payment is usually in the form of a commission for 
finding a suitable and willing buyer or tenant for the property in question.  The 
commission is typically a percentage of the value of the lease.  The landlords factor 
the commissions into the rent charged to the tenants.  The tenants indirectly pay the 
commission through their rent payments.  Payment of commissions, according to 
GSA, is typically regulated by State regulatory bodies and governed by various state 
laws that may require disclaimers to the purchaser.   
 
GSA now proposes to enter into a new contract with brokers to reflect traditional 
industry practices.  Under the proposed terms of this contract, instead of paying 
brokers directly GSA would grant contract awardees the right to represent GSA in 
their respective geographic markets in exchange for the brokers’ lease acquisition 
services in these markets.   The services the brokers would perform would be at “no 
cost to the government.”  The property owners and landlords would pay broker 
commissions in accordance with common industry practice.  
 
DISCUSSION 
 
The main issue presented is whether GSA will improperly augment its appropriation 
if it receives the benefit of the brokers’ services without paying for that benefit, thus 
making the appropriated funds that would have been used under the previous 
arrangement to pay brokers available for other purposes.  We conclude that GSA’s 
receipt of services under the proposed contract without financial cost to the 
government (“no cost contract”) would not constitute an improper augmentation of 
its appropriation.1 

                                                 
1 The term “no cost contract” is somewhat of a misnomer, since there would be no 
valid contract without mutual consideration.  We note that there is ample 
consideration to support this arrangement.  See T.V. Travel Inc., 65 Comp. Gen. 109, 
113 (1985) and 7 Comp. Gen. 810 (1928) (services rendered under a formal contract 
free of cost to the United States do not cause the contract to be void for lack of 

(continued...) 
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It is unconstitutional for money to be drawn from the Treasury without an 
appropriation, U.S. Const. Art. I, § 9, cl. 7.  By virtue of the “miscellaneous receipts” 
statute, 31 U.S.C. § 3302(b), an official or agent of the government receiving money 
for the government from any source, absent statutory authority to the contrary, must 
deposit the money into the general fund of the Treasury.  As a necessary corollary to 
these well-established principles, government agencies are prohibited from 
improperly augmenting their appropriation from outside sources without specific 
statutory authority.  B-286182, Jan. 11, 2001.  The proposed NRES contract, however, 
does not directly implicate these concerns. 
 
First, we have held that agencies may receive the benefit of services without 
obligating appropriated funds.  B-281281, Jan. 21, 1999 (citations omitted).  Second, 
some of our cases have distinguished between the receipt of money and the receipt 
of services, dealing with the former under the augmentation rule and the latter under 
the voluntary services prohibition.  See B-13378 (November 20, 1940).  For example, 
in 63 Comp. Gen. 459, the Federal Communication Commission accepted donated 
space and services at an industry trade show.  The question was whether the 
Commission could accept donated space and services rather than using its own 
appropriations to pay for them.  Id. at 460.  We concluded that there was no 
augmentation because the Commission accepted no funds.  The Commission’s 
exhibit, we noted, was one of the drawing cards that resulted in increased admission 
revenues for the promoters.  For this reason, it was to the advantage of the 
promoters to solicit the Commission’s participation and to waive the usual fees.  In 
return, the Commission’s acceptance of the free space and services afforded it an 
additional opportunity to inform the public about radio technology at no increased 
cost to the agency.  Id. at 461.  Since GSA is receiving services and is not receiving 
money for the government from the brokers under the proposed NRES contract, the 
requirements of the miscellaneous receipts statute (to deposit money for the United 
States into the Treasury) and the corollary rule against augmentation of 
appropriations are not implicated.   
 
Similarly, we do not believe GSA’s proposed contract with brokers would violate the 
limitation against voluntary services in 31 U.S.C. § 1342.  That statute prohibits 
federal officers and employees from accepting voluntary services except in certain 
emergencies, and is intended to prevent agencies from forcing the Congress to 
appropriate funds to pay volunteers who later submit claims for payment.  23 Comp. 
Gen. 272, 274 (1943).  We have held that services received by an agency free of cost 
pursuant to a formal contract or agreement do not constitute “voluntary services” 
                                                 
(...continued) 
consideration when the contract also contains mutual promises of the contracting 
parties by which each contracting party obtains a substantial benefit).   
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within the meaning of section 1342.  7 Comp. Gen. 810, 811 (1928)(services rendered 
under a formal contract free of cost to the United States do not constitute voluntary 
services); B-13378, supra (Secretary of Commerce could accept services from private 
agency rendered under a cooperative agreement which specified that services would 
be free of cost to the government).  It would be difficult to characterize the services 
contemplated from the brokers in the NRES contract as “voluntary,” since the 
brokers’ services would be rendered under a formal contract that would presumably 
specify the no-cost nature of the contract and contain mutually binding rights and 
obligations in the parties including the exact services to be delivered thereunder in 
return for the right to represent GSA in their respective markets.  Thus, any potential 
future claims for payment from the brokers would be defined by the scope of the 
contractual agreement.   
 
CONCLUSION 
  
As we understand the proposal, GSA may enter into proposed contracts with real 
estate brokers without augmenting its appropriations since the contract does not 
contemplate the government receiving funds from the brokers.  Furthermore, 
services rendered under a formal contract at no cost to the United States would not 
constitute an acceptance of voluntary services under 31 U.S.C. § 1342.2 
 
 
/signed/ 
 
Anthony Gamboa 
General Counsel 

                                                 
2 As noted earlier, this decision does not address the soundness of the terms of the 
contract or advisability of entering into such contracts.  Also, GSA’s submission 
indicates a possible issue of conflict of interest between the government getting the 
best value and the brokers’ interest in getting the highest commission.  Given the 
present request, we leave these matters to GSA to resolve.  




