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DIGEST

Under the Government Employees’ Training Act, 5 U.S.C. § 4109(a), PBGC may pay
for its actuaries to attend accreditation examination review courses and to provide
on-the-job study time, but may not pay the cost of accreditation examinations.

DECISION

By letter dated August 2, 2000, the General Counsel of the Pension Benefit Guaranty
Corporation (PBGC) asked whether PBGC may use appropriated funds to pay, as
training costs, fees for actuary accreditation examination review courses, on-the-job
study time, and examination fees. As explained below, PBGC has authority, under

5 U.S.C. § 4109(a), to use appropriated funds for review courses and on-the-job study
time, but not for examination fees.

Background

PBGC is a wholly-owned government corporation, 5 U.S.C. § 105, that administers
the defined-benefit termination insurance program under Title IV of the Employee
Retirement Income Security Act of 1974, 29 U.S.C. §§ 1301 - 1368. When a covered
pension plan terminates with unfunded benefit liabilities, PBGC takes over the plan
and pays the unfunded portion of the basic benefits with its insurance funds.

29 U.S.C. § 1322. PBGC employs a number of actuaries to calculate pension benefits.
To obtain employment as an actuary at PBGC, a person must have an undergraduate
degree or a combination of relevant education and experience; an actuary need not
have a professional license or credential for employment. Letter from PBGC General
Counsel, August 2, 2000.

Two organizations, the Joint Board for the Enrollment of Actuaries and the Society

of Actuaries, offer examinations to accredit actuaries. In the course of negotiating a
collective bargaining agreement with its actuaries, PBGC proposes to use its training
funds to pay to send actuaries to examination review courses, provide actuaries with



on-the-job study time to review the course materials, and pay for the accreditation
examinations. PBGC explained that because pension plan participants and sponsors
often challenge PBGC’s benefit-calculation decisions (sometimes in litigation), the
review courses, even though designed to prepare examinants for the exams, would
enhance the ability of PBGC actuaries to carry out their assignments. These courses,
PBGC has determined, “focus on a number of realistic actuarial problems that mirror
the problems that PBGC’s actuaries will face as they advance in their careers.”

PBGC Letter, August 2, 2000.

PBGC expects, further, that having actuaries who sit for the exam and obtain actuary
credentials will enhance PBGC’s credibility when dealing with actuaries hired by
participants and sponsors who challenge PBGC’s decisions. PBGC also has
determined that offering actuarial training and examinations at government expense
will assist in recruiting and retaining actuaries. Recruitment and retention problems
have been exacerbated in recent times by the high salaries that actuaries command
in the private sector.

Analysis

At issue here is whether the cost of the examination review courses, on-the-job study
time, and accreditation exams are properly viewed as personal qualification
expenses or as training expenses. As early as 1890, the Supreme Court held that
expenses necessary to qualify a government employee to do his or her job are
personal expenses, and as such, are not chargeable to appropriated funds. “[I]t is the
duty of persons receiving appointments from the government . . . to qualify
themselves for the office.” United States v. Duzee, 140 U.S. 169, 171 (1890). The
accounting officers of the government have adhered to this rule.' As stated in an
1895 Comptroller of the Treasury decision, “That which is required of a person to
become invested with an office must be done at his own expense unless specific
provision is made by law for payment by the Government.” 2 Comp. Dec. 262, 263
(1895). Our decisions have applied this rule on numerous occasions. In 61 Comp.
Gen. 357 (1982), for example, we held that an agency could not pay the costs of bar
review courses or bar membership fees for its employee attorneys. We viewed these
expenses as personal expenses related to qualifying for office. See also 46 Comp.
Gen. 695 (1976) (medical licensing fees for Public Health Service physicians); 22
Comp. Gen. 460 (1942) (expenses for Federal Trade Commission attorney’s
admittance to bar of a United States Circuit Court of Appeals); B-260771, October 11,
1995 (cost of obtaining Certified Government Manager designation).

' The Federal Labor Relations Authority, for example, has consistently taken the
position that the payment of personal expenses is not authorized under a collective
bargaining agreement, since the payment of personal expenses is not properly
chargeable to appropriated funds. See, e.g., American Federation of Government
Employees Counsel 214, AFL-CIO and Air Force Logistics Command, 30 FLRA No.
112, cited in B-249061, May 17, 1993.
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In at least two instances, however, we either expressly or tacitly viewed
accreditation review courses as training costs, rather than as personal qualification
expenses, authorized by the Government Employees’ Training Act (Act). 5 U.S.C.

§§ 4101 - 4118. In B-187525, October 15, 1976, we held that the Interstate Commerce
Commission (ICC) could pay, as training costs, the costs of a California bar review
course for a staff attorney already admitted to the bar of another state. The ICC had
assigned the staff attorney to work in California. The rules of the United States
District Court in California required that an attorney, although already admitted to
the bar of another state, obtain admission to the California bar. ICC had agreed to
pay for its attorney to take a California bar review course, determining that the
review course, by preparing the attorney for the California bar exam, would enable
the agency to perform its duties in California. We concluded that the bar review
course constituted training, not a qualification expense for the ICC attorney, on the
grounds that the ICC found it necessary to the agency’s objectives to assign this
attorney to California, and the attorney had, in fact, already qualified himself for
employment when he gained admission to his first bar. Accordingly, we did not view
the expense of the California bar review course as a personal qualification expense,
but rather as an authorized training expense under the Act.

In another decision, 55 Comp. Gen. 759 (1976), the Department of Interior’s Bureau
of Reclamation had asked whether it could pay the examination fee and travel costs
of an employee taking an examination to qualify as an accredited rural appraiser.”
The facts of the decision indicate that the Bureau had paid the employee’s tuition for
areview course to prepare for the accreditation exam. Although the Bureau had not
raised the use of appropriated funds for the review course as an issue, we noted,
without objection, the Bureau’s determination that the course was payable as
training under the Act.

These two 1976 decisions share one thing in common - - the explicit or tacit
acceptance of accreditation review courses as authorized training. As the
Comptroller of the Treasury recognized, appropriated funds are available to pay for
what might otherwise constitute a personal expense of qualifying for a federal
position to the extent Congress has authorized the use of appropriated funds for
such purpose.” 2 Comp. Dec. at 263. By focusing solely on the benefit of the review

“The Bureau determined that having their appraisers designated as accredited rural
appraisers would further the agency’s goals, specifically in condemnation cases. The
Bureau took the position that “if Government appraisers testifying for the
government are to enjoy equal credibility [with appraisers hired by private
landowners], they too must be professionally accredited.” 55 Comp. Gen. at 759.

’ See, e.g., 36 Comp. Gen. 465 (1956). Notwithstanding the personal nature of the
expense, Congress has authorized the use of appropriated funds to reimburse an
employee whose job includes serving as a notary public the expense of the
commission. 5 U.S.C. § 5945. The expense is payable with appropriated funds even
though the employee uses the commission for private as well as government
business. 36 Comp. Gen. at 466.
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courses to the person seeking to qualify for a position or to earn an accreditation,
our decisions have not consistently given due regard to agencies’ authority to cover
such costs in appropriate circumstances as training expenses. See, e.g., 61 Comp.
Gen. at 360.

In 1958 Congress enacted the Government Employees’ Training Act to authorize
federal agencies, including government corporations such as PBGC, to use
appropriated funds to train government employees. 5 U.S.C. § 4101(1)(C). The Act
authorizes the head of each agency to establish training programs, consistent with
OPM'’s implementing guidance. The purpose of each agency’s training program is to
assist an agency’s mission and performance goals by improving employee
performance. 5 U.S.C. § 4103. Section 4101(4) defines training to include “placing or
enrolling the employee in, a planned, prepared, and coordinated program, [or]
course . . . in scientific, professional, technical . . . or other fields which will improve
individual and organizational performance and assist in achieving the agency’s
mission and performance goals.”

Our decisions have interpreted this Act to be “sufficiently broad and flexible to
enable an agency to provide whatever training is necessary to develop the skills,
knowledge, and abilities that will best qualify employees for the performance of
official duties.” B-182398, October 24, 1974. See also B-258442, B-258443, April 19,
1995. While the Act and regulations grant a considerable degree of discretion to
agency heads to determine the types of training to provide, the head of an agency “is
not authorized to expand the statutory definition or pay for items not contemplated
by the definition.” B-187525, October 15, 1974." Section 4101 requires that a
program, to constitute training, be designed to increase the knowledge and
proficiency of the persons attending them. B-182398, October 24, 1974. In this
regard, OPM has issued the following guidance:

*Section 4118 of the Act authorizes OPM to promulgate regulations containing the
principles, standards, and related program requirements. 5 U.S.C. § 4118.
Implementing regulations issued by the Office of Personnel Management (OPM) cite
to training that both develops the potential of employees to meet future agency
needs and “improves an employee’s current job performance.” 5 C.F.R.

§ 410.101(d)(2).

*In 68 Comp. Gen. 721 (1989), for example, we held that the FBI could not use its
appropriations to pay, as training, costs incurred by an FBI Academy firearms
instructor related to tryouts for the United States Olympic Shooting Team. The
tryouts, we concluded, were designed not “to develop skills, knowledge and abilities
.. . through a planned, prepared and coordinated routine of instruction,” but to select
persons to compete in the Olympic Games. Id. at 722. The tryouts were, therefore,
not training under the Act.
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“An agency may pay for a refresher course, such as refresher training in
professional engineering for an engineer or in law for an attorney.
Although the training may prepare the employee for a professional
examination, the training itself is justified because it will improve the
employee’s performance of his or her official duties.”

OPM Human Resources Flexibilities, http:/www.opm.gov/hrd/lead/flex.htm.

Given OPM’s role under the Act, we believe its guidance merits deference if
otherwise reasonable. Chevron USA, Inc. v. NRDC, 467 U.S. 837, 844 (1984). Here, in
fact, we agree with OPM’s guidance. The Government Employees’ Training Act
provides an agency head with the discretionary authority to pay the costs of a review
course so long as the agency head determines that the review course will enhance
knowledge, skills, and abilities that the agency deems important to an employee’s
performance of official duties. While a consideration, the fact that the course may
also prepare the employee to sit for a professional accreditation exam is not
controlling. To the extent that our earlier decisions, such as 61 Comp. Gen. 357
(1982), failed to honor an agency’s determination that an examination review course
would constitute appropriate training under the Act and held that the costs of review
courses were expenses of personal qualification not payable from appropriated
funds, we overrule such decisions.

Here, PBGC has determined that the actuary review courses will enhance the ability
of PBGC actuaries to carry out their assignments, even if the actuaries were later to
sit for the exam. In addition, in this case, as in our 1976 ICC decision, B-187525
(discussed above), PBGC’s actuaries, like the ICC staff attorney, have already
qualified themselves for their positions with PBGC. In these circumstances it would
be factually, and logically, inaccurate to categorize the costs of the review courses as
personal qualification expenses. Even apart from this factual distinction, PBGC has
the discretion under the Training Act to determine that the review courses constitute
appropriate training for its actuaries. As the Comptroller of the Treasury recognized
in 1895, where other authority exists for payments of arguably personal qualification
expenses, determinations made pursuant to that authority should be respected.
Accordingly, PBGC may use appropriated funds to pay for the cost of the review
courses as training.

Given that the review courses are appropriate training under the Act, we would not
object to PBGC providing actuaries on-the-job study time to work through the course
materials and problems. As PBGC points out, the study time will enhance their
actuaries’ “retention of . . . information, [and] . . . continue their professional
development.” The Act authorizes agencies to “pay all ... of the pay ... of an
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employee of the agency selected and assigned for training under this chapter, for the
period of training.” 5 U.S.C. § 4109(a)(1).°

We find no authority, however, that would permit PBGC to pay the cost of the
accreditation examination. We have long held that an agency may not pay the costs
of its employees taking licensing exams, B-187525, October 15, 1976, or professional
accreditation exams, 55 Comp. Gen. 759 (1976). A licensing or accreditation
examination does not fall within the Act’s definition of training, that is, it is not a
program or course designed to develop or enhance knowledge, skills, and abilities.
Rather, an accreditation exam is designed to test knowledge, skills, and abilities to
ensure that the examinant satisfies professional standards as a prerequisite to
accreditation. In 55 Comp. Gen. 759 (1976), discussed above, the Bureau of
Reclamation asked whether it could pay the expenses of an employee taking an
examination to qualify as an accredited rural appraiser. The Bureau cited reasons
very similar to those argued by PBGC in its request letter, including, among other
things, recognition of Bureau appraisers as experts by the courts. We held that the
Bureau was not authorized to use appropriated funds to pay for the accreditation
examination where the exam merely tested the skills the employee had acquired in a
previous training course.” The expense of professional accreditation is personal to
the employee and should be paid with personal funds; accreditation, in fact, belongs
to the employee personally, not the agency, and remains so for life, irrespective of
whether the employee remains with the federal government and irrespective of
whether the government benefits from the accreditation. See 47 Comp. Gen. 116
(1967).

OPM, in this regard, advises agencies that they may not use appropriated funds to
pay for professional examinations, “such as bar exams or CPA exams.” OPM Human
Resource Flexibilities (above). Again, we believe OPM’s guidance in this matter is
entitled to deference. Although one can differ on the issue presented, OPM’s
position is consistent with the Training Act and our decisions. At the same time, we
recognize that using appropriated funds to pay for certain credentials or professional

° Compare with B-156287, February 5, 1975. We held that an agency could not pay
employees’ salaries during the time they were off of work to take bar review courses
and study for the bar exam where the agency had not authorized the courses as
training. In that case, the agency’s scheduled termination five months after the date
of the bar exam made a determination that the training would assist in meeting the
agency’s mission and performance goals conceptually difficult.

"Where a review course, or other training, concludes with an examination assessing
the level of knowledge a student learned in the course, an agency need not demand
that the trainer itemize the cost of the exam. Universities, for example, typically do
not impose a fee for end-of-semester exams separate from the fee for the course.
Costs associated with the examination would normally be payable as part of the
course fee. B-187525, October 15, 1976. The costs of the accreditation examination
for actuaries are not included, however, in the fee for the review courses.
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licenses, including the examination fee for that credential or license, would likely
enhance an agency’s ability to recruit and retain qualified employees. Unfortunately,
we have identified no authority that would permit agencies to use appropriations for
that purpose.® To the extent PBGC or another agency finds it important for the
agency to pay for selected exams, we would encourage such agency to seek the
necessary legislative authority from the Congress. See generally 2 Comp. Dec. at
263. In our view, any such authority should be structured to ensure that the agency
may use appropriated funds only for payment of selected credentials and licenses
that the agency deems to be in the interest of the federal government and not
otherwise required as a condition of employment.

Conclusion

Under the Government Employees’ Training Act, PBGC may pay for its actuaries to
attend review courses for the accreditation examination and to provide on-the-job
study time to review course material, but may not pay for the cost of the
accreditation examination.

Anthony H. Gamboa
General Counsel

® The Training Act includes a restriction on the use of training funds for an employee
to obtain an academic degree, whether or not the degree is a job qualification.

5 U.S.C. § 4107. This statutory provision includes an exception, however, authorizing
degree training where there is a need for such training “to assist in the recruitment or
retention of employees” in shortage occupations. 5 U.S.C. § 4107(b), 5 C.F.R §
410.308. This prohibition is conceptually consistent with the longstanding rule that
personal qualification expenses are payable with appropriated funds only where
Congress has explicitly so authorized. See also 41 U.S.C. § 433(h).
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