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DIGEST

1. Where solicitation requirements--for example, requirement that offerors submit a
list of all of their subcontractors' support services contracts currently being
performed or completed within the last 3 years (limited to a minimum of

20 contracts for large business subcontractors)--are deemed necessary by the
agency to assess offerors' capabilities, and the requirements in fact are aimed at
enabling the agency to make such an assessment, the requirements reflect the
agency's needs and do not improperly restrict competition.

2. Experience requirements do not exceed agency's needs where they are directly
related to the work to be performed under the solicitation.
DECISION

The ENDMARK Corporation protests the terms of Department of the Navy request
for proposals (RFP) No. N00019-97-R-0046, issued as a small business set-aside for
analysis and technical studies, engineering and technical services, and management
and professional services. The protester contends that certain requirements in the
RFP exceed the agency's needs and unduly restrict competition.

We deny the protest.

The RFP contemplated the award of an indefinite delivery/indefinite quantity
contract on a best value basis for a 1-year base period, with four 1-year options.
The RFP set forth the following three evaluation factors: (1) technical, (2) price
and cost realism, and (3) past performance. The RFP listed three technical
subfactors--personnel experience, sample tasks, and management plan--and two past
performance subfactors--past contracts and key personnel.

For evaluation under the past contracts subfactor under the past performance
factor, offerors were required to provide a list of their subcontractors' support



service contracts being performed or completed within the last 3 years. ENDMARK
maintains that the requirement is unduly restrictive because it would be very
difficult for small business offerors to assemble the voluminous contract
information for proposed large business subcontractors. In response to this
argument, the agency issued amendment No. 0001, establishing 20 contracts as an
acceptable minimum under this requirement for large business subcontractors. The
protester asserts that, while this is a step in the right direction, the requirement
remains unduly restrictive since it precludes otherwise qualified large business
subcontractors which have performed only a few contracts of significant value over
this period. ENDMARK concludes that requiring subcontractors to provide a list of
fewer than 10 contracts would be adequate to meet the agency's needs.

The determination of an agency's needs and the best method of accommodating
them is primarily within the agency's discretion. See U.S. Defense Sys., Inc.,
B-251544 et al., Mar. 30, 1993, 93-1 CPD q 279 at 5. In this same vein, although the
source and type of past performance information to be included in an evaluation
should be tailored to the circumstances of each acquisition, it ultimately is within
the broad discretion of agency acquisition officials to determine what information is
necessary. See Federal Acquisition Regulation (FAR) § 15.608(a)(2)(ii) (June 1997).

The requirements under the past contracts subfactor are unobjectionable. The Navy
explains that the relatively large number of past contracts must be listed because it
will use these contracts to obtain references, and history has shown that only a
small percentage of references actually complete and return the performance
questionnaires. Only in this manner can the agency be assured that it will have
enough information for evaluation purposes. While these requirements may impose
a significant burden on offerors, the Navy's concerns clearly are valid, and the
agency already has relaxed the requirement to some extent by permitting as few as
20 large business subcontracts to be listed. Further, contrary to ENDMARK's
contention, the RFP does not preclude offerors from proposing qualified large
business subcontractors which have performed fewer than 20 contracts within the
past 3 years, since amendment No. 0002 allows offerors to explain why they are
unable to provide past performance information and states that offerors "will not be
penalized if past performance information cannot be provided for legitimate
reasons.” We conclude that the requirements, as amended, have been reasonably
formulated to ensure that the agency will have enough information for evaluation
purposes, while both relieving somewhat the informational burden on offerors and
making provision to allow offerors to propose large business subcontractors which
have performed fewer than 20 past contracts.

ENDMARK also objects to inclusion of the key personnel subfactor under the past
performance factor. Specifically, it objects to the Navy's use of a past performance
questionnaire to obtain information concerning the key personnel’s past
performance because an evaluation based on this information would be purely
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subjective, with the offeror having no opportunity for review or rebuttal, and
improperly would convert the prior contracts into personal services contracts.’

The key personnel subfactor is unobjectionable. The Navy states that it is
evaluating key personnel past performance, as part of its assessment of the offeror's
past performance, to ensure the most effective and complete evaluation of the
offeror's past performance. There is nothing improper in such an evaluation;
evaluating the performance of key personnel clearly is related to the manner in
which the offeror has performed previously, and thus reasonably may be considered
predictive of the offeror's current performance capabilities. Agencies properly may
employ such evaluation criteria that relate to their needs. Premiere Vending,

73 Comp. Gen. 201, 206 (1994), 94-1 CPD 9 380 at 7. The protester's specific
objections are without merit. First, even if ENDMARK were correct that offerors
would have no opportunity to rebut key personnel performance information if
discussions were not held, agencies are not required to provide such an opportunity
where discussions are not held. See FAR § 15.610 (June 1997). In any case, in
response to the protester's suggestion, amendment No. 0001 includes a provision
allowing offerors to "present a brief synopsis of any major performance problems
encountered by key personnel and how those problems were resolved." Second, an
agency's evaluation of a key employee's performance--provided to a contracting
activity for the sole purpose of an evaluation of the employer's current proposal--
does not establish or evidence an employer-employee relationship marked by
"relatively continuous supervision and control [of the non-government employee] by
a Government officer or employee," as required to constitute an improper personal
services contract. FAR § 37.104(c)(1); see Loagistical Support. Inc., B-224592,

Dec. 23, 1986, 86-2 CPD 9§ 709 at 2.

ENDMARK complains that the areas of experience required in the RFP for three
key personnel categories--senior engineer/technical analyst, program manager, and
senior program analyst--are not necessary for them to accomplish many of the tasks
required in the RFP. More specifically, ENDMARK asserts that many RFP tasks can
be accomplished by individuals without experience with aerial targets, missiles,
aircraft and unmanned aerial vehicles (UAV).

This argument is without merit. While it may be that some of the RFP work does
not require the specified experience (ENDMARK does not identify which work),
other work clearly does relate to the experience requirements. In other words, the
fact that the senior engineer/technical analyst, for example, may perform some
tasks that do not require the specified types of experience does not mean that the
proposed individual will not also be called on to perform work directly related to
the specified experience. The relevant question, therefore, is whether any tasks for

'A personal service contract, by its express terms or as administered, makes
contractor personnel appear, in effect, to be government employees. FAR § 37.101.
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a key individual are related to the required experience. The agency has determined
that experience related to development and execution of program planning for
aerial targets, missiles, aircraft or UAV systems is directly related to tasks the
senior engineer/technical analyst will perform. While the RFP does not identify
each task by the key individual who will perform it, the RFP calls for the contractor
to "provide engineering and technical services in support of the concept
demonstration and engineering and manufacturing development of aerial targets,
decoys, and related systems." Given that the senior engineer/technical analyst will
be providing services of this type, it is not apparent to us, and ENDMARK does not
explain, how the agency's determination in this regard could be unreasonable. An
agency's discretion in determining its needs extends to determining whether key
personnel need to have experience with work of the specific nature to be
performed under the solicitation. See Systems Application & Techs., Inc., B-270672,
Apr. 8, 1996, 96-1 CPD ¥ 182 at 3.2

ENDMARK argues that, since the Navy issued amendment No. 0002 as corrective
action in response to several of its protest grounds, it should be reimbursed its
costs of filing and pursuing this protest, pursuant to our Bid Protest Regulations,

4 C.F.R. 8 21.8(e) (1997). However, while we may recommend payment of costs, we
will not do so where the corrective action was taken promptly; we generally regard
action taken before the agency report due date as prompt. See CDIC, Inc.--
Entitlement to Costs, B-277526.2, Aug. 18, 1997, 97-2 CPD q 52 at 1-2. Here, the
amendment was issued on October 6, several weeks before the October 24 agency
report due date. This is precisely the kind of prompt action our Regulations are
designed to encourage. There thus is no basis for recommending reimbursement of
ENDMARK's protest costs.

The protest is denied.

Comptroller General
of the United States

’In its comments on the agency report, ENDMARK seems to allege that the
experience and education requirements exceed the agency's needs to the extent that
they exceed the requirements under a prior similar contract. This is an untimely
expansion of its original argument, the specifics of which were limited to the areas
we have addressed; our Regulations to not contemplate the piecemeal presentation
of protest issues. OHM Remediation Servs. Corp., B-274644 et al., Dec. 23, 1996,
97-1CPD T 4 at 9.
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